Preview: Face Match (voorheen Faces), gezichtsherkenning op de iPhone
Gezichtsherkenning is populair. Apple heeft de functie onlangs in iPhoto ingebouwd maar ze zijn niet de enige: ook kleinere bedrijven zijn ermee bezig. Zo heeft het Zweedse bedrijf Polar Rose een oplossing bedacht om op Flickr-foto’s gezichten te herkennen. Het bedrijf is nu bezig met een soortgelijke oplossing om gezichten op Facebook automatisch te herkennen. Voor de iPhone is er binnenkort Faces van Polar Bear Farm. Tenminste, als Apple de applicatie goedkeurt. Wij kregen alvast een previewversie in handen, waarmee we hebben gekeken hoe goed de gezichtsherkenning werkt.
Ook keken we hoe makkelijk het is om de foto’s vervolgens naar Facebook te uploaden. Facebook biedt namelijk ook de mogelijkheid om bij foto’s aan te geven wie erop staan; met Faces kun je dat straks vanaf je iPhone doen.
Werkwijze van Faces
Als je Faces hebt geïnstalleerd moet je eerst een account aanmaken om de gezichtsherkenningsservers van Polar Bear Farm te mogen gebruiken. Daarnaast kun je de inloggegevens van je Facebook-account invullen om te zorgen dat je foto’s na herkenning kunt uploaden. Dat heeft als voordeel, dat Faces bij het tonen van mogelijke persoonsnamen ook je vriendenlijst van Facebook raadpleegt.
Aanvankelijk is de applicatie nog helemaal leeg. Met de plusknop rechtsboven voeg je de eerste foto toe. Je hebt hierbij de keuze uit het maken van een foto met de camera, of het selecteren van een foto uit de fotobibliotheek op de iPhone. Het automatisch inlezen van alle foto’s is dus niet mogelijk; je zult elke foto één voor één moeten inlezen. Daarna duurt het een seconde of 10 voordat Faces aangeeft of er een gezicht is gedetecteerd.
Er verschijnt een wit kader om het gezicht. Tik je daarop, dan kun je het gezicht een naam geven. Mocht je later de foto opnieuw toevoegen, dan weet de applicatie nog wie het is. Het leert dus gaandeweg van je acties, maar er zitten wel beperkingen aan. Apple’s iPhoto kan op basis van gezichtsvorm en plaatsing van ogen, neus en mond automatisch mensen herkennen en doet dan de suggestie: “Is dit persoon X?”. Dat kan Faces niet, ook al wekt de derde foto hieronder wel een beetje die indruk.
Als een gezicht is herkend tap je op het kader. Je vult een naam in, waarbij meteen een dynamisch lijstje met suggesties in beeld komt. Tik je een G in, dan verschijnen bijvoorbeeld de namen Gerard en Ger in de lijst. Blauwe icoontjes zijn Facebook-vrienden, gele icoontjes zijn contactpersonen die in het adresboek op de iPhone staan. Facebook onthoudt ook namen van mensen die je eerder hebt getagd (dit kunnen immers mensen zijn die je niet in je adresboek of op Facebook hebt staan) en toont ook die namen, steeds maximaal 3.
Nadat je een aantal foto’s hebt ingelezen ontstaat er een gallery van vrienden, zoals hiernaast op de grote foto. Foto’s waar je dezelfde naam aan hebt gekoppeld, verschijnen in een aparte gallery bij elkaar. Wat jammer is, is dat je de thumbnail niet kunt wijzigen; de foto waarop je de betreffende persoon als eerste hebt aangetroffen, wordt de thumbnail.
Zoals al aangegeven kan Faces niet batchgewijs foto’s inlezen. Het kan ook niet automatisch namen toewijzen aan personen die eerder zijn herkend. Je zult dus steeds handmatig een naam moeten toewijzen aan herkende personen. Na het herkenningsproces kun je de foto opslaan in je Faces-gallery en/of uploaden naar Facebook. Het uploaden van foto’s werkt probleemloos; de applicatie ondersteunt Facebook Connect. Wel jammer is dat de foto’s die je uploadt ook automatisch in het fotoalbum van Polar Bear Farm worden gezet. Bij persoonlijke foto’s heb je dat liever niet.
De foto’s in de gallery kunnen een wat verbleekt uiterlijk hebben. Dat komt omdat de foto-iconen worden voorzien van een glossy effect, dat de kwaliteit van de foto niet ten goede komt.
Kwaliteit van de gezichtsherkenning in Faces
Dat de foto van mijzelf (oranje foto hierboven) werd herkend, verbaasde me wel: het gezicht staat vrij klein op de foto en is deels afgedekt door een iPhone. Hieronder een aantal voorbeelden van foto’s die ook correct werden herkend. Wat opvalt, is dat Faces moeite heeft wanneer er twee of meer gezichten op de foto staan:
Toch is het vreemd, dat lang niet alle foto’s met gezichten correct worden herkend. De volgende foto’s bleken niet geschikt:
Voor de grap heb ik ook nog een paar foto’s geprobeerd die geen menselijk gezicht bevatten:
Conclusie
Persoonlijk zie ik het nu niet zo, om een gallery op je iPhone te maken met fotootjes van je vrienden, die niet groter dan een pasfoto zijn. Het komt eigenlijk maar zelden voor dat ik denk: “Eens kijken welke kapsels Maxime Verhagen in de loop van de tijd heeft gehad” of: “Ziet persoon X er met of zonder bril leuker uit?”. De meeste mensen zullen genoeg hebben aan één pasfoto per vriend, zodat je die als contactfoto kunt gebruiken. Gek genoeg kan dat niet: je kunt niet de ingezoomde gezichtsfoto’s vanuit Faces overnemen in het adresboek. Faces heeft dan ook vooral zin als uploadtool voor Facebook, waarbij je meteen alle foto’s al kunt voorzien van persoonstags.
Info: Faces
- Ontwikkelaar: Polar Bear Farm
- Applicatie: Faces
- Te koop via: App Store (binnenkort)
- Prijs: nog niet bekend
- Geteste versie: 1.0
- Cijfer: 7,5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 12 reacties