22tracks 5.0 uitgekomen op iPhone: gratis en sexy
22tracks is aan een tweede leven begonnen op de iPhone. De Nederlandse muziekapp waarbij 22 curatoren steeds 22 nieuwe nummers kiezen in 22 verschillende genres is voorzien van een grote update naar versie 5.0. De applicatie is een stuk strakker vormgegeven dan de app voorheen al was. En: hij is voor het eerst gratis te downloaden. “We hopen op een groter bereik en willen een minder hoge drempel om nieuwe muziek te ontdekken.”
Op 22 oktober 2009 zag 22tracks het levenslicht, een jaar voordat de applicatie op de iPhone uitkwam. De startup van Vincent Reinders en Gilles de Smit begon met 22 afspeellijsten, aangestuurd vanuit Amsterdam en samengesteld door verschillende dj’s, bloggers en musici die elk een eigen genre behandelden. Vandaag is het team achter 22tracks zo’n tien man groot. Naast Amsterdam zijn er ook 22 playlists uit Brussel, Londen en Parijs. 88 in totaal dus. En dat is nog exclusief commerciële kanalen.
Maar de bezoekersgroei is net zo imposant. Het aantal dagelijkse luisteraars ging van 25.000 destijds naar 250.000 nu, en dat is toevallig of niet ook het aantal downloads van de iPhone-app tot nu toe. Vermoedelijk niet lang meer. Met ingang van de nieuwe app staat er niet langer een prijskaartje op van 1,79 euro. De app is dan gratis te downloaden.
Jurian van der Hoeven (foto), project manager van de iPhone-app van 22tracks, meldt iCulture dat de inkomsten elders worden gezocht.
“We probeerden de ontwikkeling van de app te dekken met die 1,79 euro. Daar stappen we nu van af. Op de site hebben we al een tijd lang commerciële playlists, bijvoorbeeld nu van het Concertgebouw in Amsterdam. Die gaan we beter ontsluiten in de app. Het zit nog niet in deze versie, maar na een update kan je fullscreen ads verwachten die zo’n playlist aankondigen. We willen mensen graag naar andere afspeellijsten hebben. De meeste gebruikers hebben vijf, misschien tien genres en beluisteren geen andere lijsten meer. Dat willen we veranderen. Niet alleen met advertenties, maar ook met meldingen: “In deze lijst vind je de nieuwe track van Pharell.”
Die functies zitten nog niet in de nieuwe app die we testen. De nieuwe 22tracks heeft dezelfde opzet als voorheen: je kiest eerst een van de vier locaties, dan een genrelijst en dan een van de 22 nummers die je achter elkaar kan afspelen. Een veeg vanaf de linker schermrand brengt je weer naar het bovenliggende scherm met genres en locaties. Dat was zo en dat is nog steeds zo. Maar verschillen zijn er ook genoeg.
22tracks is strak en flat geworden. Het zijn details die de app bijna een sexy uitstraling geven. Het logo op de openingspagina verandert subtiel van kleur. De foto’s van de musici die afspeelijsten samenstellen zijn uitgevoerd in de tint van het genre. En eenmaal aanbeland bij een playlist zie je dat de nummers onder elkaar staan in een kleurovergang zoals die voor het eerst te zien was in de todo-app Clear. Aan de bovenkant tref je de dj’s in het wit. Een sleep omlaag geeft je toegang tot informatie over de muzikanten. Onderin beeld prijkt altijd de player met een cover, de artiest, de naam en een pauzeknop. Geen snelknoppen om naar het volgende of vorige nummer te gaan. Dat doe je met een veeg.
Een veegbeweging naar links of rechts haalt vreemd genoeg niks uit als de player schermvullend wordt getoond. Maar daar heb je wel genoeg andere swipes. Een veeg omlaag om terug te keren naar de afspeellijst, omhoog voor een beknopte biografie van de artiest. Met knoppen bepaal je het volume en schakel je AirPlay in, of voeg je een nummer toe aan je favoriete 22tracks. Kleine tekstknoppen leiden je naar iTunes (een link naar Spotify kan wel eens in een volgende update volgen), een nummer delen of de bio. Voor een player die is behangen met zoveel functies, ziet het er bijzonder opgeruimd uit. Maar het is de SoundCloud-achtige waveform die de show steelt.
“Daar zijn we heel blij mee. Met een veeg van je vinger ga je meteen naar een ander gedeelte in de track. Je kan je vinger op een deel van de waveform zetten en de muziek springt er pas naar toe als je loslaat. Waar we ook blij mee zijn, is dat alle musici nieuwe foto’s hebben. Die van Amsterdam waren al vier jaar oud”
Van der Hoeven wil nog geen verwachtingen uitspreken over wat de nieuwe app en het nieuwe prijskaartje met het succes van de app zal doen.
“De app gratis maken kan wel eens een leuke verrassing worden, maar voorspellingen doe ik niet. We verwachten wel dat het aantal plays over drie maanden hoger ligt. Het aantal nummers dat per dag wordt afgespeeld in de app doet nu niet onder voor de website. Maar dan heb je het over plays in totaal. Sitegebruikers blijven langer hangen. Zetten de site aan op kantoor. In de avond en de weekenden heerst de app.”
Met de nieuwe iPhone-app zou het aantal plays op de iPhone ook wel eens kunnen toenemen. De vernieuwingen zorgen er volgens Van der Hoeven voor dat de app beter is ingericht op mobiel gebruik.
“We hebben de app opnieuw gebouwd. Nummers bufferen sneller, we verbruiken minder batterij en het dataverbruik ligt lager. Het leuke is dat de geluidskwaliteit hetzelfde is gebleven, maar dat we nu de structuur hebben om de kwaliteit omhoog te brengen. Die hogere geluidskwaliteit kan er dit jaar nog komen, over twee kwartalen misschien wel. Maar voor alle ideeën die op stapel liggen geldt: we willen eerst kijken hoe de nieuwe app het doet. Dan bepalen we de volgende stappen.”
Downloaden: 22tracks (gratis, iPhone, iOS 7.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 13 reacties