Preview: Startpagina voor de iPhone
We kondigden het al aan: er komt een iPhone-applicatie van Startpagina aan. iPhoneclub kreeg alvast een preview van de applicatie, waarmee je toegang krijgt tot allerlei informatie op internet. De meeste mensen kennen Startpagina als een collectie pagina’s met linkjes naar allerlei onderwerpen, de zogenaamde dochterpagina’s.
Bij het doorbladeren van de applicatie zie je die dochterpagina’s niet in één oogopslag terug. Er is wel een lijst A tot en met Z, die niet de bekende opsomming van dochterpagina-onderwerpen bevat, maar eigenlijk uit een bonte verzameling van onderwerpen bestaat. Om een indruk te geven van die variatie aan onderwerpen: de letter A begint met ‘ad’ (de krant), ‘alle kranten’, ‘autonavigatie’, ‘anti-spam’, ‘allerhande recepten’, ‘amateurvoetbal’ en ‘apple.com’. Sommige onderwerpen sturen je dus door naar een startpaginadochter (alle kranten, anti-spam), terwijl andere linkjes je meteen doorsturen naar een externe website (Apple, Allerhande). Eigenlijk zou je Startpagina wel een beetje kunnen vergelijken met iStart, een applicatie die inmiddels weer uit de App Store is verdwenen. Het verschil is alleen dat iStart allerlei activiteiten en taken centraal stelde (vertrektijden zoeken, telefoonnummer bellen, fileinfo opvragen, etc.) en toegang bood tot informatie die voor mobiel gebruik was geoptimaliseerd. Bij Startpagina is dat meestal niet het geval: bij het doorverwijzen naar startpaginadochters kom je helaas vaak terecht op de desktopversies van de webpagina’s. Eigenlijk is dat een aparte keuze, want Startpagina heeft wel degelijk geoptimaliseerde pagina’s voor mobiele gebruikers: te vinden via startpagina.mobi.
Indeling
De applicatie bevat onderin het scherm de bekende indeling met vijf zwarte knoppen, zoals je ook bij de meeste nieuwsapplicaties ziet (en in dit geval niet zo vreemd, omdat ontwikkelaar Peperzaken eerder de NU-applicatie maakte). Onderin zie je de opties Startpagina, Favorieten, Weer, Verkeer en Meer. Tik je op Meer, dan heb je toegang tot Zakelijk, Winkelen, Instellingen en een About-pagina. Op de pagine Weer kun je doorklikken naar Weer in Nederland, Buitenland, Watersportweer, Weerlezers en dergelijke. Bij die laatste link gaat het om een lijstje met weermannen en -vrouwen, waarover je meer informatie zou kunnen vinden (Helga van Leur, Erwin Kroll en dergelijke). Klik je door, dan kom je op de about-pagina van de NOS terecht met algemene informatie over deze omroeporganisatie. Bij Piet Paulusma word je wel doorgestuurd naar de homepage van deze weerman, die jammer genoeg een Flash-banner bevat. Een deeplink naar de vervolgpagina zonder Flash was in dit geval handiger geweest.
Ga je naar Verkeer, dan kom je bij een soortgelijk lijstje met onderwerpen: files, wegwerkzaamheden, openbaar vervoer en dergelijke. Dat de variatie in linkjes nogal groot is, blijkt bijvoorbeeld als je meer wilt weten over navigatiesystemen: dit levert linkjes op naar de websites van TomTom, navigatiesystemen in de webwinkel van Neckermann, een linkje naar de (niet-mobiele) website van GPSDeal en linkjes naar de dochterpagina’s autonavigatie.startpagina.nl en route.startpagina.nl. Mijn oog viel gefascineerd op de link ‘Elk plaatsje ter wereld’ – die blijkt naar Google Maps te gaan (niet echt nuttig in dit geval, want er zit al een native applicatie op je iPhone).
Dezelfde soort subindeling vind je op de pagina’s Zakelijk en Winkelen: eerst een reeks subonderwerpen en daarna een aantal linkjes die naar fabrikanten, webwinkels, startpaginadochters of andere webpagina’s kunnen verwijzen. Roteer je de iPhone 90 graden, dan kun je de linkjes ook in een soort coverflow-weergave bekijken, zoals bovenaan de preview te zien is. Wat nog ontbreekt zijn icoontjes waardoor het coverflow-bladeren er ook nog leuk uit ziet. Nu zie je alleen tekstlijstjes of ‘albumhoezen’ met een grijs s-vormig logo van Startpagina erop. Het is te hopen dat die functie er nog iets vrolijker uit komt te zien.
Geïntegreerde browser
Startpagina maakt gebruik van een geïntegreerde browser, die niet sneller of langzamer is dan de Safari-browser op de iPhone, maar geen voortgangsbalk bevat. Je kunt pinchen om in te zoomen. Dubbeltappen om op een kolom in te zoomen is natuurlijk ook mogelijk. Het enige wat je niet hebt, is toegang tot je bookmarks, maar daar is een lokale oplossing voor bedacht: favorieten. Bij elke website die je vaker wilt bezoeken kun je op het blauwe pijltje achter het item tikken om een favoriet in te stellen.
Een andere mogelijkheid van de applicatie is de geïntegreerde zoekmachine. Klik je op het vergrootglas rechtsboven in de applicatie, dan verschijnt er een zoekvak waarmee je allerlei zoekdiensten en zoekmachines kunt gebruiken, van Google tot Ilse (uiteraard), Astalavista, Teletekstpagina’s, receptenzoeken, video’s zoeken op YouTube of producten zoeken op Bol.com. Je wordt in dat geval ook doorgestuurd naar de betreffende website. Het werkt prima, maar ik kan me eigenlijk moeilijk voorstellen om via de browser van de iPhone het bestelproces van Bol.com te doorlopen als ik een boek wil hebben.
Gebruikservaringen
Apple was bij de introductie van de iPhone van mening, dat de browser zo goed was dat je geen geoptimaliseerde webpagina’s nodig had. Daar bleken de gebruikers anders over te denken: er verschenen toch veel websites die geoptimaliseerd waren voor de iPhone. Bij de applicatie Startpagina voor de iPhone is dat hele idee weer over boord gezet: er wordt gewoon gelinkt naar webpagina’s die voor de desktop zijn bedoeld. Een klein deel daarvan is met behulp van een icoontje te herkennen als mobiele website. Wat ik persoonlijk wat jammer vind, is dat de collectie linkjes zo ongelijksoortig is: als je op een linkje klikt weet je nooit of je naar een intern trefwoordenlijstje wordt doorgestuurd (snel in beeld) of op een externe website terechtkomt (iets langer wachten).
De iPhone-applicatie Startpagina is wat mij betreft dan ook niet een applicatie die je installeert omdat je heel gericht bepaalde informatie zoekt, maar omdat je gewoon wat wilt bladeren door informatie die zoal op internet te vinden is. Wat Startpagina je voorschotelt is een soms wat subjectief overkomende selectie van mogelijke websites: wil je iets over de iPhone weten dan moet je bij Apple of bij iPhoneclub zijn en wil je iets over modewinkels weten dan word je naar Esprit, Bonprix, Dolcis Schoenen of Ulla Popken’s grote matenwinkel doorgestuurd. Er is natuurlijk nog veel meer keuze, maar Startpagina heeft alvast de selectie voor je gemaakt. Wat me verder opviel is dat lang niet alle dochterpagina’s van Startpagina in deze applicatie terug te vinden zijn. Ben je bijvoorbeeld vaste bezoeker van alicante.startpagina.nl of alkmaar.startpagina.nl, dan zul je best lang moeten zoek om deze pagina’s in de applicatie te vinden (ik vraag me af, of ze er überhaupt wel in staan).
Conclusie
Startpagina op de iPhone is meer een grasduin-applicatie om te kijken wat er zoal op internet te vinden is, dan een applicatie die je opstart omdat je heel specifieke informatie zoekt. Wie de inspiratie maar niet kan vinden en graag wat suggesties krijgt aangereikt, kan met deze applicatie lekker gaan bladeren. Ik had graag gezien dat er wat meer nadruk was gelegd op websites die voor mobiel gebruik zijn geoptimaliseerd. Een ander punt is dat ik graag aan de hand van kleuren of icoontjes zou willen zien wat voor type link er voor m’n neus staat: als ik op een linkje ‘amateurvoetbal’ klik, waar kom ik dan terecht? Bij een intern lijstje met amateurvoetbalclubs, een dochterpagina over amateurvoetbal of een website van een externe partij? Het laatste blijkt het geval, maar dat is aan de link niet direct te zien. Verder had de selectie van linkjes die je te zien krijgt nog wel wat gevarieerder mogen zijn (er zijn bijvoorbeeld veel meer modewinkels dan de 4 stuks die in de applicatie worden genoemd), maar dat heeft waarschijnlijk met commerciële afspraken te maken.
Al met al is Startpagina voor de iPhone vooral een applicatie voor internetsurfers: mensen die wat willen rondbladeren om te kijken wat er zoal op internet te beleven valt. Als iPhone-applicatie niet heel vernieuwend en in sommige gevallen ronduit onoverzichtelijk, dus een mager zesje als eindoordeel.
Info: Startpagina
- Ontwikkelaar: Peperzaken
- Applicatie: Startpagina
- Te koop via: App Store (binnenkort)
- Prijs: gratis
- Geteste versie: preview
- Bestandsgrootte: 440kB
- Cijfer: 6
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 33 reacties