Preview van Startpagina voor de iPhone. Deze applicatie geeft toegang tot een groot aantal links waarmee je kunt grasduinen op internet. Voor gericht informatie zoeken blijkt de applicatie wat minder interessant.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Artikelcorrectie, spelfout of -aanvulling doorgeven?
Reacties: 33 reacties
Gregor Biljardt
Leuk, weer een applicatie van Peperzaken! Het ziet er allemaal wel goed uit, maar helaas niet helemaal geschikt voor de iPhone in verband met de dochtersites.
Job
Startpagina? Zijn er serieus nog mensen die daar gebruik van maken? Stamt uit de tijd dat het aantal websites per categorie nog beperkt was tot enkele tientallen en nog niemand van Google gehoord had.
Gregor Biljardt
Origineel geplaatst door Job Startpagina? Zijn er serieus nog mensen die daar gebruik van maken? Stamt uit de tijd dat het aantal websites per categorie nog beperkt was tot enkele tientallen en nog niemand van Google gehoord had.
Misschien is dit een oud principe, maar voor een iPhone uitermate makkelijk. Je hoeft namelijk niet al te veel te zoeken.
Melvin
Hier hebben we ‘Bookmarks’ al voor toch in je safari browser? Dan weet ik ook nog eens waar ik heen ga?
Startpagina wordt bij mij in het zelfde hokje gegooid als Hyves. Allebei echt niet meer van deze tijd. Hyves heeft laatst dan eindelijk eens wat gladgestreken aan hun pagina, maar de structuur is wat mij betreft nog net zo bagger. Dat geldt dus ook voor Startpagina. Dit is voor mensen die net beginnen op het internet en makkelijk een lijstje websites voorgeschoteld krijgen.
@Gregor Biljardt: Google Mobile App al eens geprobeerd. Dat werkt pas makkelijk! 😉
Marco
Startpagina… dat stamt uit de tijd van de eerste WAP telefoon en dat zou ook daar moeten blijven. Deze applicatie lijkt ook echt op helemaal niks… Als we willen zoeken gebruiken we wel Google…
Joostmans
Dit krijg je dus met bedrijven die tig maal overgenomen zijn door (uitgevers-) concerns. De kerntaak was het rubriceren van webpagina’s en sinds het woord content bestaat, kunnen ze dat niet meer. Dus moet een extern bureau ingehuurd worden om er een verflaagje omheen te smeuren want een index maken van .m en .mobi sites is teveel werk.
Geef mij iStart maar…
Marleen
Beetje lullig als de ontwikkelaar ook meeleest. Het is misschien wel voor een klant maar dan nog..
Marleen
Als ik mn studie software-engineering moet geloven dan is er een belangrijk punt wat fout gaat: communicatie tussen ontwikkelaar en gebruikert.
Erp
Hmm, goed voor de gebruikers dat dit eraan komt al zullen deze op één hand te tellen zijn, onder het iPhone publiek.
Als ik iets wil zoeken wil ik niet afhankelijk zijn van hoeveel geld iemand Startpagina heeft betaald om bovenaan te staan. Ik zoek gewoon via Google en, als ik real-time zoekgegevens wil, via Twitter.
Mikaaaaaaaa
Wat een hoop gezeur allemaal. Ik snap niet dat jullie zo;n handige linkapp waarvan 50% gesponsorde koppelingen zijn niet willen hebben!
ik had het er toevallig laatst nog over met iemand dat het zo onwijs achterhaald is. Volgens mij gebruiken alleen 60 ers startpagina.nl
maargoed ze komen weer ff in het “nieuws” nu ze zo een (in mijn ogen) compleet onzinnige app maken. Waarschijnlijk gaat het niet om de startpagina app maar om de aandacht die het weer even genereerd.
Iphone homescreen>safari>bookmarks lijkt me kort genoeg.
dries6951
Gregor Biljardt zei op 22 juli 2009 om 20:28
Misschien is dit een oud principe, maar voor een iPhone uitermate makkelijk. Je hoeft namelijk niet al te veel te zoeken.
????? Je moet juist NOG MEER zoeken omdat je een CHAOS aan START-links te zien krijgt. Gebruik gewoon Google zodat je een gerichte keuze krijgt voorgeschoteld.
BTW Fetdigitaal: ik ben een 60 plusser en kan jou -zo te lezen- nog wel wat bijbrengen.
Pete
Startpagina is wel heel erg 1999……
Vreselijk concept online, als het net zo beroerd is op de iPhone sla ik even over.
Gonny van der Zwaag
Nog even ter aanvulling: ik heb de applicatie puur beoordeeld als applicatie. Of Startpagina nog van deze tijd is, speelt daar geen rol bij. De 6 die ik heb gegeven heeft voornamelijk te maken met (voor de ontwikkelaars onder ons) de taxonomie en gebruiksgemak.
StilleW
Origineel geplaatst door Pete Startpagina is wel heel erg 1999……
Vreselijk concept online, als het net zo beroerd is op de iPhone sla ik even over.
@StilleW: En daar komen alleen die sites in voor? Waar is Google?
joblamie
Haha ik ben het totaal eens met de meesten hier, dat startpagina een verschrikkelijk verouderd concept is. Echter zijn jullie volgens mij niet op de hoogte van de gigantische populariteit van startpagina. Het wordt nog steeda ongelooflijk veel geraadpleegd. Hoewel ik dat totaal niet snap, is dit wel een feit! En de iphone app van startpagina kan natuurlijk wel weer een verademing zijn hè. Dat de normale versie wat saai is zegt niks over deze versie.
STIR geeft alleen bereikcijfers van aangesloten advertentiebureaus over internetreclame (STichting Internet Reclame). Een iets beter (maar ook niet zaligmakend) lijstje is dat van Multiscope voor 2008: Top 20 sites van 2008. Daar staat Google(.nl) op #1 en Startpagina op #9 (2 plekken gezakt t.o.v. het jaar daarvoor) en nog onder Hyves, Marktplaats en Buienradar om een paar te noemen.
@StilleW:
En zo zijn er ook te veel mensen die vreselijke politieke concepten aanhangen. Het zijn allemaal kuddedieren die maar een kunstje kennen/weten en hun horizon niet kunnen verbreden.
Origineel geplaatst door Marleen Als ik mn studie software-engineering moet geloven dan is er een belangrijk punt wat fout gaat: communicatie tussen ontwikkelaar en gebruikert.
Ik denk dat de schuld toch meer bij de opdrachtgever zit die een product probeert te slijten waar de sleet toch een beetje uit is. De app ziet er solide uit.
*mompelt iets over een aap en een gouden ring*
Arne
Damn, wat een uitgebreide review! Zo’n enorme lap tekst voor een app als dÃt?
Béétje zonde van je tijd…
Maar wel respect!î–
Laurens
Goede review Gonny alleen mag je het best wat harder afstraffen hoor.
Wat een zinloze flutapplicatie is dit, zonder enige focus, brrr. Belediging voor de iPhone!
Akai
Dat Startpagina veel gebruikt wordt verbaasd me niks: veel onwetenden die, als ze bijvoorbeeld een nieuwe camera willen kopen, dan naar ‘fotografie’ gaan. Snap je ook meteen waarom de eigenaren nog steeds goed boeren; bedrijven betalen graag om domme klanten binnen te halen, die leg je immers het makkelijkst het zwijgen op. Denk alleen niet dat er veel iPhone gebruikers zijn die doelgroep horen. Ah, het is ook een stukje PR om een iPhone app te hebben. Anders tel je niet meer mee.
Frans
Origineel geplaatst door dries6951 Gregor Biljardt zei op 22 juli 2009 om 20:28
Misschien is dit een oud principe, maar voor een iPhone uitermate makkelijk. Je hoeft namelijk niet al te veel te zoeken.????? Je moet juist NOG MEER zoeken omdat je een CHAOS aan START-links te zien krijgt. Gebruik gewoon Google zodat je een gerichte keuze krijgt voorgeschoteld.
BTW Fetdigitaal: ik ben een 60 plusser en kan jou -zo te lezen- nog wel wat bijbrengen.
Daarbij komen ook al die startpagina – dochterlinks weer in Google en andere zoekmachines terecht (zelfs vaak in de top10). Maakt het ook niet overzichtelijk.
Van die “domme” bezoekers moeten sommige hier het blijkbaar van hebben.
StilleW
Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn STIR geeft alleen bereikcijfers van aangesloten advertentiebureaus over internetreclame (STichting Internet Reclame). Een iets beter (maar ook niet zaligmakend) lijstje is dat van Multiscope voor 2008: Top 20 sites van 2008. Daar staat Google(.nl) op #1 en Startpagina op #9 (2 plekken gezakt t.o.v. het jaar daarvoor) en nog onder Hyves, Marktplaats en Buienradar om een paar te noemen.
Een echt betrouwbare meetmethode is er niet in Nederland om populariteit te meten. Echter hebben verscheidene sites wel allerlei methoden die een duidelijke trend aangeven.
Stir meet niet de google aantallen (iets met code invoegen…)
Harold
Volgens Google Trends gebruiken nog best een groot aantal google om bij startpagina.nl aan te komen…
Mikaaaaaaaa
Origineel geplaatst door Harold Volgens Google Trends gebruiken nog best een groot aantal google om bij startpagina.nl aan te komen…
Hahaha sommige mensen weten gewoon niet hoe het internet werkt en denken dat je alles vanuit Google moet starten
Veel comments lijken op comments die ook gegeven zijn bij de aankondiging van de app op deze site, dus zal ik hier en daar copy-pasten.
@ Job: volgens de Stir-cijfers van Mei 2009 heeft Startpagina in die maand 102.142.000 bezoeken gehad. Ter vergelijking: Hyves had er 169.370.000, om maar eens wat te noemen. Da’s toch geen slechte score van Startpagina, toch?
@ Frank: dus Startpagina en Hyves zijn alleen interessant voor mensen die net beginnen op internet? Grappig dat een groot deel van de Startpagina-gebruikers van o.a. de prikborden en de paginamarkt etc. al sinds de 1e jaren actief zijn op Startpagina. Overigens heb je deels gelijk: het grootste deel van de Nederlanders (en niet alleen internet-beginners) vindt het inderdaad prettiger om 300 in overzichtelijke blokjes geplaatste links voorgeschoteld te krijgen, dan zoveel-miljoen ongesorteerde Google suggesties.
@ Marco: Startpagina wordt toch echt veel gebruikt om te zoeken. Dus dat ‘jullie’ (waarom gebruik je eigenlijk ‘we’) liever zoeken in Google, is een persoonlijke voorkeur en volledig je recht. Maar Startpagina is meer dan zoeken, namelijk ook community: mee kunnen doen op het prikbord, de paginamarkt, de kalender etc. Community, dus.
@ Joostmans: Wat heeft ‘overgenomen’ worden te maken met gebruiksfuncties en/of het inhuren van derde partijen? Of denk jij dat alle bedrijven in Nederland alles in eigen huis doen?
@ Erp: krijg ik een euro van je voor elke iPhone-gebruiker die de Startpagina-app op zijn iPhone zet boven het aantal van 5 (één hand)?
Wat betreft de commerciële links: op onderwerp-Startpagina’s staan maximaal 30 commerciële links, waaronder de 15 helemaal onderaan op een totaal van maximaal 315 links. Dat is dus minder dan 10% In Google is de Top 10 van welke zoekopdracht dan ook ALTIJD beïnvloed door SEO-bedrijven die (stevig) betaald worden om de link hoger in Google te krijgen.
@ Steven: Startpagina is van 1999 en Google van 1998. Vind je Google dan ook uit de tijd?
@ Fetdigitaal: Startpagina bereikt 34,9% van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 13 tot 34 jaar. Dat is dus meer dan 1 op 3. Daarmee neemt Startpagina een top-10 positie in in bereik in deze doelgroep.
@ Pete: is Google dan ook ‘zo vreselijk 1998’?
@ Frank: Stir heeft als doelstelling om cijfers zo objectief mogelijk weer te geven, zoals bijvoorbeeld NOM dat doet voor de bladen en SKO voor TV. Dat schept duidelijkheid voor alle partijen (waaronder adverteerders) die met deze site’s te maken hebben. Google heeft om (mij) onduidelijke redenen nooit willen meedoen met het STIR-onderzoek. Daarom staan hun gegevens er niet in.
@ Jean-Paul Horn: STIR geeft geen cijfers van aangesloten advertentie-bureau’s, maar van bezoekersaantallen van website’s. Meten is altijd discusieeërbaar, maar STIR geeft wel de meest geloofwaardige cijfers.
Multiscope hanteert een methode die momenteel inderdaad veel vragen oproept, maar los daarvan is #9 nog steeds een plek in de Top 10 van Nederlands best bezochte site’s.
@ Joid: hier komt dus de aap uit de mouw (om maar in jouw beeldspraak te blijven): jij vindt iedereen die geen iPhone heeft of die Startpagina gebruikt achtergebleven en achterlijk. Alleen jij doet het goed, begrijp ik? Dan heb ik een andere overweging voor je: waarom mogen mensen niet zelf bepalen welke site’s ze gebruiken op internet? Waarom moet jij dat voor ze bepalen? Als veel mensen (nogmaals: 102 miljoen bezoeken in mei 2009) zich comfortabel en prettig voelen op Startpagina, waarom moet dat door jou veroordeeld worden? Kun je die mensen niet gewoon respecteren?
Je vergelijking met politieke ideeën is echt ridicuul: je probeert Startpagina-gebruikers nu weg te zetten als hersenloze nietskunners. Dat zegt meer over jou dan over die mensen. Misschien is de wereld wel breder dan jij denkt en zien die mensen iets dat jij niet ziet.
@ Akai: wat een beledigingen. Maar helaas voor jou ook volstrekt onjuist: Startpagina bereikt 37,5% in de welstandsklasses AB1 (hoger opgeleid), volgens de STIR-cijfers. Je stelling is dus nergens op gebaseerd.
@ Mikaaaaaaaaaa: dat is inderdaad waar. En vanuit Google komen veel mensen op een Startpagina terecht en vinden daar wat ze zoeken. Want het is al jaren een feit: Google gebruik je om te zoeken, Startpagina gebruik je om te vinden!
Dirk-Jan
@Arjen B en dat is wat we in de klassieke game, Unreal Tournament, (ook 1999 overigens) een monsterkill noemden.
Als startpagina _iets_ heeft is het een imago probleempje onder de wat jongere gebruikers.. Met zo’n app kun je daar juist verandering in brengen.
Voor de rest ben ik het volledig eens met elke, maar dan ook echt elke reactie die je schrijft. (en dat is niet omdat wij het ontwikkelt hebben).
Aangaande de opmerking, waarom geen webapp, voorkeur van de klant. Sinds wanneer maakt een gebruiker zich druk om het verschil tussen een native of web app?
Origineel geplaatst door Arjen B. @ Jean-Paul Horn: STIR geeft geen cijfers van aangesloten advertentie-bureau’s, maar van bezoekersaantallen van website’s. Meten is altijd discusieeërbaar, maar STIR geeft wel de meest geloofwaardige cijfers.
STIR geeft bereikscijfers van websites die aangesloten zijn bij de STIR, en dat is 9 van de 10 keer via hun mediabureau (AdFactor, Webads, AdLink, etc.) of van websites die onderdeel zijn van een grote uitgever: Sanoma, IDG, Ilse, etc (die een eigen salesafdeling hebben). iPhoneclub.nl zul je bijvoorbeeld niet vinden in STIR, simpelweg omdat ons mediabureau ons nog niet heeft aangemeld.
Multiscope hanteert een methode die momenteel inderdaad veel vragen oproept, maar los daarvan is #9 nog steeds een plek in de Top 10 van Nederlands best bezochte site’s.
Ik wilde geen waardeoordeel geven over het verschil in metingen tussen Multiscope of STIR, maar slechts aangeven dat Startpagina ook bij Multiscope hoog scoort (Top 10 positie), maar wel iets gezakt was ten opzichte van het jaar daarvoor. Verder wilde ik aangeven dat STIR dus maar een beperkte subset van alle websites in Nederland meet (want voorwaarde: aangesloten bij mediabureau). Het heet niet voor niets Stichting Internetreclame. Overigens is de STIR ook niet heilig: STIR rectificeert: NU.nl wel grootste nieuwssite en STIR haalt cijfers oktober terug uit de markt.
@ Dirk-Jan: daar heb je een puntje: de naamsbekendheid van Startpagina is uitstekend, de productbekendheid een stuk minder. Maar toevallig weet ik dat daar hard aan gewerkt wordt, en dat de iPhone-app daar een onderdeel van is: jonge bezoekers laten kennis maken met de mogelijkheden van Startpagina. Daarna kan iedereen ermee doen wat hij wil.
@ Jean-Paul Horn: dank voor je reactie. STIR is zeker niet zaligmakend en inderdaad zijn kleinere site’s vaak aangesloten via hun mediabureau, omdat het in dat geval voor het mediabureau interessanter is dan voor de site zelf. Neemt niet weg dat de doelstelling van de STIR duidelijk is: de onderlinge verhoudingen tussen de aangesloten site’s (en dat zijn er best veel uit de Top 50) zo nauwkeurig mogelijk weer te geven door de bezoekersaantallen van de website’s zo nauwkeurig mogelijk te meten. En Startpagina scoort in STIR nog steeds uitstekend.
Ik noem dit punt omdat ik wil benadrukken dat de cijfers niet worden aangeleverd door mediabureau’s, maar juist op de site’s zelf (onafhankelijk) worden gemeten. En je hoeft dus absoluut niet aangesloten te zijn bij een media-bureau om gemeten te worden door de STIR. Maar dan zijn de kosten misschien wat aan de hoge kant, dat is de beslissing van de site zelf.
Ik ben blij dat je met me eens bent dat een Top 10 positie in Multiscope ook nog steeds een goede score is. Als de discussie rondom die meetmethode is gaan liggen, weet ik zeker dat we ook daar weer zullen stijgen.
Ik denk namelijk dat Startpagina voor veel mobiele internet-gebruikers (waaronder iPhone’s) juist WEL interessant is: de pagina’s zijn relatief simpel opgebouwd, zijn licht te laden en hebben weinig toestanden op de site. De links zijn overzichtelijk in blokjes ingedeeld, dus juist op een mobiele telefoon (relatief) makkelijk te bekijken. Ook het prikbord, de paginablog, en de kalender zijn erg goed via de meeste mobiele telefoons te bekijken, veel gemakkelijker dan de meeste site’s die je via Google krijgt. Dat zou de gebruikservaring van Startpagina via de mobiele telefoon best goed moeten maken. Ik zeg er meteen bij: ik heb de Startpagina-app zelf nog niet echt bekeken en in elk geval nog niet gebruikt. Ik kan inhoudelijk dus geen reactie geven op Gonny’s beoordeling.
Dat neemt niet weg dat ik inmiddels wel erg benieuwd ben naar wat iPhone-gebruikers zouden willen dat ‘we’ (lees: Startpagina en de 1.700 beheerders van onderwerp-pagina’s, waar ik er 1 van ben) moeten doen, veranderen of toevoegen om interessant te zijn voor iPhone-gebruikers. We staan bijzonder open voor suggesties! Ik beloof bij deze een ieder die een constructieve, haalbare suggestie heeft, dat ik die suggestie persoonlijk op de burelen van Startpagina zal afleveren.
Leuk, weer een applicatie van Peperzaken! Het ziet er allemaal wel goed uit, maar helaas niet helemaal geschikt voor de iPhone in verband met de dochtersites.
Startpagina? Zijn er serieus nog mensen die daar gebruik van maken? Stamt uit de tijd dat het aantal websites per categorie nog beperkt was tot enkele tientallen en nog niemand van Google gehoord had.
Misschien is dit een oud principe, maar voor een iPhone uitermate makkelijk. Je hoeft namelijk niet al te veel te zoeken.
Hier hebben we ‘Bookmarks’ al voor toch in je safari browser? Dan weet ik ook nog eens waar ik heen ga?
Startpagina wordt bij mij in het zelfde hokje gegooid als Hyves. Allebei echt niet meer van deze tijd. Hyves heeft laatst dan eindelijk eens wat gladgestreken aan hun pagina, maar de structuur is wat mij betreft nog net zo bagger. Dat geldt dus ook voor Startpagina. Dit is voor mensen die net beginnen op het internet en makkelijk een lijstje websites voorgeschoteld krijgen.
@Gregor Biljardt: Google Mobile App al eens geprobeerd. Dat werkt pas makkelijk! 😉
Startpagina… dat stamt uit de tijd van de eerste WAP telefoon en dat zou ook daar moeten blijven. Deze applicatie lijkt ook echt op helemaal niks… Als we willen zoeken gebruiken we wel Google…
Dit krijg je dus met bedrijven die tig maal overgenomen zijn door (uitgevers-) concerns. De kerntaak was het rubriceren van webpagina’s en sinds het woord content bestaat, kunnen ze dat niet meer. Dus moet een extern bureau ingehuurd worden om er een verflaagje omheen te smeuren want een index maken van .m en .mobi sites is teveel werk.
Geef mij iStart maar…
Beetje lullig als de ontwikkelaar ook meeleest. Het is misschien wel voor een klant maar dan nog..
Als ik mn studie software-engineering moet geloven dan is er een belangrijk punt wat fout gaat: communicatie tussen ontwikkelaar en gebruikert.
Hmm, goed voor de gebruikers dat dit eraan komt al zullen deze op één hand te tellen zijn, onder het iPhone publiek.
Als ik iets wil zoeken wil ik niet afhankelijk zijn van hoeveel geld iemand Startpagina heeft betaald om bovenaan te staan. Ik zoek gewoon via Google en, als ik real-time zoekgegevens wil, via Twitter.
Wat een hoop gezeur allemaal. Ik snap niet dat jullie zo;n handige linkapp waarvan 50% gesponsorde koppelingen zijn niet willen hebben!
Startpagina en alle 500 klonen zijn zó 2002…
Haha startpagina.nl
ik had het er toevallig laatst nog over met iemand dat het zo onwijs achterhaald is. Volgens mij gebruiken alleen 60 ers startpagina.nl
maargoed ze komen weer ff in het “nieuws” nu ze zo een (in mijn ogen) compleet onzinnige app maken. Waarschijnlijk gaat het niet om de startpagina app maar om de aandacht die het weer even genereerd.
Iphone homescreen>safari>bookmarks lijkt me kort genoeg.
????? Je moet juist NOG MEER zoeken omdat je een CHAOS aan START-links te zien krijgt. Gebruik gewoon Google zodat je een gerichte keuze krijgt voorgeschoteld.
BTW Fetdigitaal: ik ben een 60 plusser en kan jou -zo te lezen- nog wel wat bijbrengen.
Startpagina is wel heel erg 1999……
Vreselijk concept online, als het net zo beroerd is op de iPhone sla ik even over.
Nog even ter aanvulling: ik heb de applicatie puur beoordeeld als applicatie. Of Startpagina nog van deze tijd is, speelt daar geen rol bij. De 6 die ik heb gegeven heeft voornamelijk te maken met (voor de ontwikkelaars onder ons) de taxonomie en gebruiksgemak.
Vreselijk succesvol concept online 😉
Stir.nl gegevens bezoekersaantallen:
1 Hyves
2 Startpagina
3 NU.nl
4 Marktplaats
5 Telegraaf
6 MSN
@ Gonny: thanks voor de mooie review, alhoewel er nog wel wat verbeterpunten zijn 😉 Hopelijk komt er een binnenkort een mooie update 🙂
@StilleW: En daar komen alleen die sites in voor? Waar is Google?
Haha ik ben het totaal eens met de meesten hier, dat startpagina een verschrikkelijk verouderd concept is. Echter zijn jullie volgens mij niet op de hoogte van de gigantische populariteit van startpagina. Het wordt nog steeda ongelooflijk veel geraadpleegd. Hoewel ik dat totaal niet snap, is dit wel een feit! En de iphone app van startpagina kan natuurlijk wel weer een verademing zijn hè. Dat de normale versie wat saai is zegt niks over deze versie.
STIR geeft alleen bereikcijfers van aangesloten advertentiebureaus over internetreclame (STichting Internet Reclame). Een iets beter (maar ook niet zaligmakend) lijstje is dat van Multiscope voor 2008: Top 20 sites van 2008. Daar staat Google(.nl) op #1 en Startpagina op #9 (2 plekken gezakt t.o.v. het jaar daarvoor) en nog onder Hyves, Marktplaats en Buienradar om een paar te noemen.
volledig waar en niets aan toe te voegen!
@StilleW:
En zo zijn er ook te veel mensen die vreselijke politieke concepten aanhangen. Het zijn allemaal kuddedieren die maar een kunstje kennen/weten en hun horizon niet kunnen verbreden.
Ik denk dat de schuld toch meer bij de opdrachtgever zit die een product probeert te slijten waar de sleet toch een beetje uit is. De app ziet er solide uit.
*mompelt iets over een aap en een gouden ring*
Damn, wat een uitgebreide review! Zo’n enorme lap tekst voor een app als dÃt?
Béétje zonde van je tijd…
Maar wel respect!î–
Goede review Gonny alleen mag je het best wat harder afstraffen hoor.
Wat een zinloze flutapplicatie is dit, zonder enige focus, brrr. Belediging voor de iPhone!
Dat Startpagina veel gebruikt wordt verbaasd me niks: veel onwetenden die, als ze bijvoorbeeld een nieuwe camera willen kopen, dan naar ‘fotografie’ gaan. Snap je ook meteen waarom de eigenaren nog steeds goed boeren; bedrijven betalen graag om domme klanten binnen te halen, die leg je immers het makkelijkst het zwijgen op. Denk alleen niet dat er veel iPhone gebruikers zijn die doelgroep horen. Ah, het is ook een stukje PR om een iPhone app te hebben. Anders tel je niet meer mee.
Daarbij komen ook al die startpagina – dochterlinks weer in Google en andere zoekmachines terecht (zelfs vaak in de top10). Maakt het ook niet overzichtelijk.
Van die “domme” bezoekers moeten sommige hier het blijkbaar van hebben.
Multiscope is onlangs onderuit gehaald op marketingfacts:
http://www.marketingfacts.nl/berichten/20090708_twijfel_over_multiscope_cijfers_bij_buienradar_telegraaf_nu_anwb/
Een echt betrouwbare meetmethode is er niet in Nederland om populariteit te meten. Echter hebben verscheidene sites wel allerlei methoden die een duidelijke trend aangeven.
Stir meet niet de google aantallen (iets met code invoegen…)
Volgens Google Trends gebruiken nog best een groot aantal google om bij startpagina.nl aan te komen…
Hahaha sommige mensen weten gewoon niet hoe het internet werkt en denken dat je alles vanuit Google moet starten
Beste mensen,
Veel comments lijken op comments die ook gegeven zijn bij de aankondiging van de app op deze site, dus zal ik hier en daar copy-pasten.
@ Job: volgens de Stir-cijfers van Mei 2009 heeft Startpagina in die maand 102.142.000 bezoeken gehad. Ter vergelijking: Hyves had er 169.370.000, om maar eens wat te noemen. Da’s toch geen slechte score van Startpagina, toch?
@ Frank: dus Startpagina en Hyves zijn alleen interessant voor mensen die net beginnen op internet? Grappig dat een groot deel van de Startpagina-gebruikers van o.a. de prikborden en de paginamarkt etc. al sinds de 1e jaren actief zijn op Startpagina. Overigens heb je deels gelijk: het grootste deel van de Nederlanders (en niet alleen internet-beginners) vindt het inderdaad prettiger om 300 in overzichtelijke blokjes geplaatste links voorgeschoteld te krijgen, dan zoveel-miljoen ongesorteerde Google suggesties.
@ Marco: Startpagina wordt toch echt veel gebruikt om te zoeken. Dus dat ‘jullie’ (waarom gebruik je eigenlijk ‘we’) liever zoeken in Google, is een persoonlijke voorkeur en volledig je recht. Maar Startpagina is meer dan zoeken, namelijk ook community: mee kunnen doen op het prikbord, de paginamarkt, de kalender etc. Community, dus.
@ Joostmans: Wat heeft ‘overgenomen’ worden te maken met gebruiksfuncties en/of het inhuren van derde partijen? Of denk jij dat alle bedrijven in Nederland alles in eigen huis doen?
@ Erp: krijg ik een euro van je voor elke iPhone-gebruiker die de Startpagina-app op zijn iPhone zet boven het aantal van 5 (één hand)?
Wat betreft de commerciële links: op onderwerp-Startpagina’s staan maximaal 30 commerciële links, waaronder de 15 helemaal onderaan op een totaal van maximaal 315 links. Dat is dus minder dan 10% In Google is de Top 10 van welke zoekopdracht dan ook ALTIJD beïnvloed door SEO-bedrijven die (stevig) betaald worden om de link hoger in Google te krijgen.
@ Steven: Startpagina is van 1999 en Google van 1998. Vind je Google dan ook uit de tijd?
@ Fetdigitaal: Startpagina bereikt 34,9% van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 13 tot 34 jaar. Dat is dus meer dan 1 op 3. Daarmee neemt Startpagina een top-10 positie in in bereik in deze doelgroep.
@ Pete: is Google dan ook ‘zo vreselijk 1998’?
@ Frank: Stir heeft als doelstelling om cijfers zo objectief mogelijk weer te geven, zoals bijvoorbeeld NOM dat doet voor de bladen en SKO voor TV. Dat schept duidelijkheid voor alle partijen (waaronder adverteerders) die met deze site’s te maken hebben. Google heeft om (mij) onduidelijke redenen nooit willen meedoen met het STIR-onderzoek. Daarom staan hun gegevens er niet in.
@ Jean-Paul Horn: STIR geeft geen cijfers van aangesloten advertentie-bureau’s, maar van bezoekersaantallen van website’s. Meten is altijd discusieeërbaar, maar STIR geeft wel de meest geloofwaardige cijfers.
Multiscope hanteert een methode die momenteel inderdaad veel vragen oproept, maar los daarvan is #9 nog steeds een plek in de Top 10 van Nederlands best bezochte site’s.
@ Joid: hier komt dus de aap uit de mouw (om maar in jouw beeldspraak te blijven): jij vindt iedereen die geen iPhone heeft of die Startpagina gebruikt achtergebleven en achterlijk. Alleen jij doet het goed, begrijp ik? Dan heb ik een andere overweging voor je: waarom mogen mensen niet zelf bepalen welke site’s ze gebruiken op internet? Waarom moet jij dat voor ze bepalen? Als veel mensen (nogmaals: 102 miljoen bezoeken in mei 2009) zich comfortabel en prettig voelen op Startpagina, waarom moet dat door jou veroordeeld worden? Kun je die mensen niet gewoon respecteren?
Je vergelijking met politieke ideeën is echt ridicuul: je probeert Startpagina-gebruikers nu weg te zetten als hersenloze nietskunners. Dat zegt meer over jou dan over die mensen. Misschien is de wereld wel breder dan jij denkt en zien die mensen iets dat jij niet ziet.
@ Akai: wat een beledigingen. Maar helaas voor jou ook volstrekt onjuist: Startpagina bereikt 37,5% in de welstandsklasses AB1 (hoger opgeleid), volgens de STIR-cijfers. Je stelling is dus nergens op gebaseerd.
@ Mikaaaaaaaaaa: dat is inderdaad waar. En vanuit Google komen veel mensen op een Startpagina terecht en vinden daar wat ze zoeken. Want het is al jaren een feit: Google gebruik je om te zoeken, Startpagina gebruik je om te vinden!
@Arjen B en dat is wat we in de klassieke game, Unreal Tournament, (ook 1999 overigens) een monsterkill noemden.
Als startpagina _iets_ heeft is het een imago probleempje onder de wat jongere gebruikers.. Met zo’n app kun je daar juist verandering in brengen.
Voor de rest ben ik het volledig eens met elke, maar dan ook echt elke reactie die je schrijft. (en dat is niet omdat wij het ontwikkelt hebben).
Aangaande de opmerking, waarom geen webapp, voorkeur van de klant. Sinds wanneer maakt een gebruiker zich druk om het verschil tussen een native of web app?
STIR geeft bereikscijfers van websites die aangesloten zijn bij de STIR, en dat is 9 van de 10 keer via hun mediabureau (AdFactor, Webads, AdLink, etc.) of van websites die onderdeel zijn van een grote uitgever: Sanoma, IDG, Ilse, etc (die een eigen salesafdeling hebben). iPhoneclub.nl zul je bijvoorbeeld niet vinden in STIR, simpelweg omdat ons mediabureau ons nog niet heeft aangemeld.
Ik wilde geen waardeoordeel geven over het verschil in metingen tussen Multiscope of STIR, maar slechts aangeven dat Startpagina ook bij Multiscope hoog scoort (Top 10 positie), maar wel iets gezakt was ten opzichte van het jaar daarvoor. Verder wilde ik aangeven dat STIR dus maar een beperkte subset van alle websites in Nederland meet (want voorwaarde: aangesloten bij mediabureau). Het heet niet voor niets Stichting Internetreclame. Overigens is de STIR ook niet heilig: STIR rectificeert: NU.nl wel grootste nieuwssite en STIR haalt cijfers oktober terug uit de markt.
Daar sluit ik me bij aan 😉
@ Dirk-Jan: daar heb je een puntje: de naamsbekendheid van Startpagina is uitstekend, de productbekendheid een stuk minder. Maar toevallig weet ik dat daar hard aan gewerkt wordt, en dat de iPhone-app daar een onderdeel van is: jonge bezoekers laten kennis maken met de mogelijkheden van Startpagina. Daarna kan iedereen ermee doen wat hij wil.
@ Jean-Paul Horn: dank voor je reactie. STIR is zeker niet zaligmakend en inderdaad zijn kleinere site’s vaak aangesloten via hun mediabureau, omdat het in dat geval voor het mediabureau interessanter is dan voor de site zelf. Neemt niet weg dat de doelstelling van de STIR duidelijk is: de onderlinge verhoudingen tussen de aangesloten site’s (en dat zijn er best veel uit de Top 50) zo nauwkeurig mogelijk weer te geven door de bezoekersaantallen van de website’s zo nauwkeurig mogelijk te meten. En Startpagina scoort in STIR nog steeds uitstekend.
Ik noem dit punt omdat ik wil benadrukken dat de cijfers niet worden aangeleverd door mediabureau’s, maar juist op de site’s zelf (onafhankelijk) worden gemeten. En je hoeft dus absoluut niet aangesloten te zijn bij een media-bureau om gemeten te worden door de STIR. Maar dan zijn de kosten misschien wat aan de hoge kant, dat is de beslissing van de site zelf.
Ik ben blij dat je met me eens bent dat een Top 10 positie in Multiscope ook nog steeds een goede score is. Als de discussie rondom die meetmethode is gaan liggen, weet ik zeker dat we ook daar weer zullen stijgen.
Ik denk namelijk dat Startpagina voor veel mobiele internet-gebruikers (waaronder iPhone’s) juist WEL interessant is: de pagina’s zijn relatief simpel opgebouwd, zijn licht te laden en hebben weinig toestanden op de site. De links zijn overzichtelijk in blokjes ingedeeld, dus juist op een mobiele telefoon (relatief) makkelijk te bekijken. Ook het prikbord, de paginablog, en de kalender zijn erg goed via de meeste mobiele telefoons te bekijken, veel gemakkelijker dan de meeste site’s die je via Google krijgt. Dat zou de gebruikservaring van Startpagina via de mobiele telefoon best goed moeten maken. Ik zeg er meteen bij: ik heb de Startpagina-app zelf nog niet echt bekeken en in elk geval nog niet gebruikt. Ik kan inhoudelijk dus geen reactie geven op Gonny’s beoordeling.
Dat neemt niet weg dat ik inmiddels wel erg benieuwd ben naar wat iPhone-gebruikers zouden willen dat ‘we’ (lees: Startpagina en de 1.700 beheerders van onderwerp-pagina’s, waar ik er 1 van ben) moeten doen, veranderen of toevoegen om interessant te zijn voor iPhone-gebruikers. We staan bijzonder open voor suggesties! Ik beloof bij deze een ieder die een constructieve, haalbare suggestie heeft, dat ik die suggestie persoonlijk op de burelen van Startpagina zal afleveren.
Arjen