Preview: TomTom 1.2 voor de iPhone in 25 screenshots

TomTom 1.2 in screenshots: in een preview laten we alvast zien welke nieuwe functies je kunt verwachten, zoals de rijstrookassistent, iPod-bedieningsknoppen, text to speech en helpmenu.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nog een andere afrit in de buurt van Schiphol.TomTom heeft afgelopen vrijdag versie 1.2 van de navigatiesoftware voor de iPhone ingeleverd bij Apple. Je kon toen al lezen wat de nieuwe functies zijn, zoals een rijkstrookassistent en compleet vernieuwde kaarten. Vandaag kunnen we voor het eerst die vernieuwingen ook in screenshots laten zien – niet alleen de rijstrookfunctie, maar ook alle andere vernieuwingen hebben we op een rijtje gezet.


We gebruikten hiervoor een preview-versie van TomTom 1.2 met Europa-kaarten, die het bedrijf vorige week aan iPhoneclub beschikbaar heeft gesteld. TomTom vertelde daarbij dat de focus voor mobiele applicaties voorlopig op de iPhone ligt. Ze zijn blij met Apple en met het feit dat toestellen 12 tot 24 maanden meegaan, zodat ontwikkelaars stabiliteit hebben om iets voor de langere termijn te maken. Negentig procent van de tijd en energie wordt nu in Apple gestoken.

Nieuw kaartmateriaal

TomTom 1.2 heeft nieuw kaartmateriaal voor heel Europa gekregen. Ter vergelijking:

  • TomTom 1.2, applicatieversie 8.150 (458015), kaart Western Europe versie 835.2510 (hiermee zijn onderstaande screenshots gemaakt)
  • TomTom 1.1, applicatieversie 8.150 (438743), kaart Western Europe versie 830.2305 (de vorige versie)

De verschillende kaartthema's, nu met afbeelding.

Er zijn geen nieuwe landen bijgekomen, zoals bij Sygic het geval was. TomTom bevat nog steeds 23 landen (of gebieden die met een eigen vlaggetje in het landenoverzicht staan) en heeft daarmee een minder uitgebreide dekking in vergelijking met andere Europa-navigatieapplicaties voor de iPhone.

Nieuw is dat de verschillende kaartthema’s voortaan zijn voorzien van een miniatuurafbeelding (zie screenshot hiernaast), zodat je weet wat je kunt verwachten voordat je het thema kiest. In de nieuwe kaarten is gezorgd voor betere dekking, “miljoenen correcties” en een bijgewerkte POI-database.

Rijstrookassistent

De meest zichtbare vernieuwing is de rijstrookassistent die vanaf versie 1.2 in TomTom aanwezig is. Rijstrookassistentie was eerder al beschikbaar in bijvoorbeeld de navigatieapplicatie van Navigon en Sygic. Bij het naderen van een afslag zie je op twee manieren hoe je de afslag moet nemen. Linksonder in de statusbalk is een schematisch overzicht van de beschikbare rijstroken te zien. Bijna schermvullend krijg je ook een realistische weergave te zien, met het juiste afritbord, zoals je die ook in werkelijkheid boven de weg ziet. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van afritten en rijstrookaanwijzingen, zodat je een indruk krijgt hoe het eruit gaat zien:

Help mij

TomTom heeft altijd benadrukt dat ze veel waarde hechten aan veiligheid tijdens het navigeren. Vandaar dat de ‘Help mij’-functie die je op de PND’s vindt nu ook in de iPhone-applicatie te vinden zijn. ‘Help mij’ is een nieuwe optie in het hoofdmenu. Tik je erop, dan verschijnt een kaartje van je omgeving, met een aanduiding waar je je bevindt. Je kunt vervolgens kiezen voor ‘Bel om hulp’ (bijvoorbeeld hulpdiensten, ANWB Alarmcentrale of dichtstbijzijnde dokter) of ‘Rijd naar hulp’ (garages, ziekenhuizen, apotheken en dergelijke in de buurt).

Text to speech

Stemmen in TomTom.In versie 1.2 is een nieuwe text to speech-functie aanwezig, die de straatnamen en bestemmingen opleest. Staat er bijvoorbeeld ‘Utrecht’ op het afslagbord, dan zal TomTom die tekst ook zo uitspreken. Er is een nieuwe Nederlandse stem toegevoegd (Xander), die de straatnamen uitspreekt. De oude stemmen Bram en Eva zijn ook nog aanwezig, maar functioneren nog als voorheen. Text to speech is beschikbaar in het Nederlands, Spaans (Spanje en Latijns Amerika), Engels (US, UK, Australië), Frans (Frankrijk en Canada), Duits en Italiaans, dus in totaal 10 stemmen. Vlaams is er helaas (nog) niet bij.

iPod-knoppen

tomtom ipod controlsMet de nieuwe iPod-knoppen kun je muziek starten tijdens het navigeren. TomTom heeft ervoor gekozen om geen uitgebreide multimediafuncties in te bouwen, omdat ze dit niet veilig vinden. Wel kun je vanuit de applicatie muziek starten: je ziet knoppen voor Play, Pause, Forward en Rewind. Onderin beeld verschijnen volumeknoppen voor muziek en de gesproken aanwijzingen.

Druk je tijdens het navigeren op Play, dan zal deze functie alle nummers in je muziekbibliotheek gaan afspelen. Het is niet mogelijk om een afspeellijst, album of artiest te selecteren, dus heb je voorkeur voor een bepaald album, dan zul je voor het starten van TomTom alvast de muziek moeten kiezen.

Instellingen: Waarschuwingen en Geavanceerd

In de menu’s van de applicatie hebben wat verschuivingen plaatsgevonden. In het instellingenmenu staat voortaan de optie Waarschuwingen. Hiermee kun je zelf geluiden instellen voor flitslocaties en de maximumsnelheid. Er zijn diverse bel-, toeter- en piepgeluiden meegeleverd (in totaal 15 stuks), zoals je die ook in de TomTom GO’s aantreft. Nieuw in het instellingenmenu is de optie Geavanceerd. Hier vind je een schakelaar om de rijstrookafbeeldingen uit te schakelen, een schakelaar om IQ Routes uit te schakelen (deze optie stond voorheen in het menu Routeberekening) en een schakelaar om de GPS Enhancer in en uit te schakelen. Deze GPS Enhancer hadden we nog niet eerder gezien. Volgens de omschrijving die erbij staat compenseert deze functie eventuele vertragingen of onnauwkeurigheden in je locatie.

Kaartweergave

Tenslotte nog een paar kleine wijzigingen die met de kaart te maken hebben. Bij de weergave van de kaart is voortaan een locatieknopje te zien, waarmee je je huidige locatie kunt laten bepalen, net zoals in Google Maps en veel andere locatiegebaseerde toepassingen. Het instellingsmenu Kaart heeft onderaan de lijst een nieuwe schakelaar Automatisch zoomen gekregen, zodat je zelf kunt kiezen of de kaart moet uitzoomen als je op de snelweg zit en er voorlopig nog geen afslag aankomt die je zou moeten nemen. Tenslotte laten we hieronder nog even een afbeelding zien van de kaart, zoals je tijdens het navigeren in beeld hebt. Ook als komt de rijstrookassistent niet altijd in actie, je krijgt toch te zien met de rijstrookhulp linksonder in beeld welke rijstroken je het beste kunt nemen. Het stelselmatige linksrijden van TomTom-gebruikers (“maar mijn navigatiesysteem zei steeds: Links aanhouden!”) is daarmee hopelijk ook verleden tijd. TomTom heeft ook nog wat kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo waren de opties Day Colors en Night Colors in versie 1.1 nog niet vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands. In versie 1.2 is die fout opgelost.

Waarom TomTom wel en Sygic niet?

Vandaag kreeg een andere belangrijke navigatie-applicatie voor de iPhone een update: Sygic. Die update hebben we minder uitgebreid besproken. Dat heeft ermee te maken dat TomTom ons vroegtijdig een preview-versie beschikbaar stelde, waardoor we rustig de tijd hadden om screenshots te maken en de nieuwe functies uit te proberen en te vergelijken met de voorgaande versie. De update van Sygic daarentegen kwam vandaag als een verrassing. We beseffen dat onze eerder uitgevoerde navigatietest onderhand dringend aan een update toe is. Een rustige periode met weinig iPhone-nieuws (waarin we tijd hebben om dat project eens op te gaan pakken) is tot nu toe nog niet aangebroken. Onze excuses daarvoor.

Praktische zaken

De update TomTom 1.2 is afgelopen vrijdag bij de App Store ingeleverd en zal zeer binnenkort (waarschijnlijk vannacht) in de App Store verschijnen. TomTom 1.2 is een gratis update voor bestaande gebruikers.

Update 1.2 voor Europa en de Benelux zijn beide al beschikbaar in de Nederlandse App Store.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 mei 2013 om 15:37
Categorie
Navigatie

Reacties: 104 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.