Yubify voor iPhone: Nederlandse locatiedienst deze week in de App Store (preview)

Yubify is een nieuwe Nederlandse dienst waarmee je locatiegebonden informatie kunt opzoeken. De informatie is rijk, plaats- en tijdgebonden en gaat volgens bedenker Daniel Polak een revolutie teweeg brengen.

YubifyYubify is een Nederlandse start-up die sinds juli 2009 met een 10-koppig team werkt aan een locatiegebaseerd systeem. Deze week komt Yubify in de App Store beschikbaar, maar het zal ook via een website te raadplegen zijn. Het verschil met soortgelijke applicaties is dat de informatie vooral op Nederland is gericht. In Google Maps vind je bijvoorbeeld wel OV-vertrektijden of informatie over films die in een bepaalde bioscoop draaien, maar vaak werkt het eerst in de VS en is daarna de rest van de wereld aan de beurt. Bij Yubify beginnen ze met Nederlandse locatie-informatie, om gaandeweg de rest van de wereld te veroveren.


Op het eerste gezicht lijkt Yubify wel wat op de vorige week gelanceerde applicatie AllAroundMe, maar oprichter en bedenker Daniel Polak ziet een aantal verschillen: Yubify is echt live (sommige feeds worden elke minuut ververst), het is meertalig opgezet (aanvankelijk Nederlands en Engels), biedt meer informatie per POI en de informatie is meer gestructureerd: in de loop van de tijd wordt de informatie persoonlijker. Volgens Polak wordt Yubify vaak vergeleken met andere applicaties, maar past het niet in bestaande concepten. Yubify is zo revolutionair dat je tijd nodig hebt om te begrijpen: “Sommigen zien het direct, bij anderen duurt het maanden en sommigen krijgen het helemaal niet door.” Dat klinkt veelbelovend, dus we waren blij dat iPhoneclub alvast een preview van de applicatie kreeg en zelf de applicatie kon testen. Yubify komt deze week in de App Store.

Het idee achter Yubify is dat je live informatie krijgt: je kunt zien wanneer de trein vertrekt, wanneer vliegtuigen aankomen of winkels open zijn. Ook zie je meteen welke exposities er in een museum zijn en in welke restaurants je lekker kunt eten. Op dit moment bevat de applicatie alleen informatie, maar kort na de release zullen ook transacties mogelijk zijn, zoals het reserveren van een tafeltje in een restaurant, het kopen van een bioscoopkaartje of het boeken van een hotelkamer. Maar Yubify’s grootste troef moet de live informatie zijn: als je de stad komt binnenrijden kun je meteen zien of er in de QPark-garage nog parkeerplekken zijn. Sta je op het station en wil je weten wanneer de eerstvolgende trein vertrekt, dan zie je dat in Yubify. Sommige informatie is nog niet eerder vertoond (zoals de bezettingsgraad van parkeergarages), andere informatie zou je ook via OV-applicaties kunnen opvragen. Daar ligt ook meteen de grootste uitdaging voor Yubify: hoe zorg je ervoor dat mensen de app opstarten en niet voor inmiddels vertrouwde namen als Trein en 9292OV kiezen? Simpel antwoord: daar moet je voor betalen, terwijl Yubify straks gratis te downloaden is. Een ander punt is dat je misschien wel de website van de NS kunt vinden om bijvoorbeeld treinvertrektijden op te zoeken, maar tijdens een stedentrip naar Berlijn of Parijs wil je ook die informatie opzoeken. Zonder dat je eerst moet nagaan hoe de lokale vervoersdienst in een buitenlandse stad heet en of er wel een mobiele website is. Daar ligt wel meteen een uitdaging voor Yubify, want ze zullen informatie uit honderden (misschien wel duizenden) databases aan de app moeten ‘knopen’.

In Nederland is dat al aardig gelukt: Yubify heeft diverse soorten databronnen voor live-informatie, zoals een koppeling met informatie van het Uitburo, Weekendjeweg en Mr. Movie. De informatie is niet alleen plaats- maar ook tijdgebonden: je kunt bijvoorbeeld kijken welke trein er komende zondag rond 13:00 op een bepaald station vertrekt, of welke tentoonstellingen er op dat moment in de musea te zien zijn. Yubify kijkt standaard steeds 6 uur vooruit. Iets anders is dat Yubify bij voorkeur relevante informatie toont. Hou je niet van Japans eten, dan zal de applicatie dergelijke restaurants ook niet voorstellen, als je op zoek gaat naar een goed restaurant in je omgeving. In het zogenaamde Preference Shield bepalen je voorkeuren en je daadwerkelijke gedrag welke informatie je te zien krijgt. Dat geldt ook voor aanbiedingen die je in een later stadium nog kunt krijgen: je ontvangt bijvoorbeeld geen aanbiedingen van Albert Heijn als je dat niet wilt.

Stations in de buurt.Volgens Yubify-bedenker Daniel Polak is Yubify niet alleen een iPhone-applicatie, maar is het een nieuw soort platform zoals het world wide web een platform is. Dat klinkt nogal ambitieus en ik vrees ook dat Yubify bij de eerste release moeite zal hebben om het waar te maken. In eerste instantie zie je namelijk gewoon een locatiegebaseerde applicatie, met icoontjes op de kaart waar het dichtsbijzijnde restaurant, treinstation of museum is. Pas als je dieper graaft ontdek je de extra informatie die erachter schuilgaat. Maar dat is niet de enige uitdaging, want Yubify gaat in eerste instantie voor een paar killer feeds: de informatie die mensen het meest nuttig vinden, zoals de live vertrek- en aankomsttijden van vliegvelden (niet alleen van Schiphol, maar ook van Eelde, Rotterdam en andere Nederlandse vliegvelden), de vertrektijden van treinstations, locaties van hotels, restaurants, bioscopen, musea, noodmeldingen van P2000 en andere populaire feeds. Daarna kunnen verkeersinformatie en flitsers, multimodale reisinformatie en andere feeds volgen. Yubify verdient straks geld uit de transacties.

De feeds en icoontjes worden live opgehaald, zodat de aangeboden informatie elk moment kan worden uitgebreid, zonder dat Yubify een nieuwe iPhone-applicatie hoeft uit te brengen (maar dit beperkt wel het gebruiksplezier in het buitenland). In een later stadium komen er ook nog reviews bij en de mogelijkheid om zelf vanuit de applicatie reviews te publiceren. Deze applicatie kan straks… bijna alles! Voorlopig is het echter nog even behelpen, want bij de QPark-parkeergarages krijg ik nog geen informatie te zien of er nog ruimte is. Bij de bioscopen had ik net die ene bioscoop uitgekozen die geen filminformatie toont, maar dat zal in een later stadium wel komen. Nu ben ik redelijk genuanceerd in dit soort dingen, maar ik kan me voorstellen dat de (wat minder genuanceerde) App Store-reviewers straks met krachttermen en 1-sterrenreviews gaan strooien omdat Yubify vooraf teveel heeft beloofd.

Conclusie

De ambities die Yubify heeft, zijn nogal groot: één applicatie die alle locatiegebonden informatie bevat. Niet alleen bedrijven en instellingen staan erin, maar ook wanneer ze geopend zijn en (op termijn) ook wat mensen erover zeggen en de mogelijkheid om transacties te doen. Mij lijkt het een gigantisch karwei om dat allemaal goed voor elkaar te krijgen én het zodanig te presenteren dat mensen het ook nog snappen. Het gaat niet alleen om informatie hier en nu, maar ook om informatie daar en straks. Yubify past het ook nog aan je voorkeuren aan. In de eerste versie zullen nog niet alle ideeën zijn verwerkt, omdat het praktisch niet haalbaar was om alles op te pakken. Maar het idee om ‘rijke’ en actuele informatie aan te bieden op locaties is een slim uitgangspunt. De meeste locatiegebaseerde apps die er al waren houden het op één type informatie, dat al snel verouderd kan raken.

Of de applicatie werkelijk zo revolutionair is, kunnen we in de loop van deze week zelf ervaren. De release staat in principe gepland voor dinsdag (maar er kan natuurlijk altijd op het laatste moment nog iets tussenkomen). Als de iPhone-applicatie straks beschikbaar komt, kun je deze via de volgende link downloaden: Yubify (gratis)

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.