
Prizma: gratis offline Wikipedia op je iPhone
Prizma – Wiki Offline is een nieuwe app voor de iPhone die offline toegang biedt tot de informatieschat die Wikipedia heet. De Nederlandse variant van de online encyclopedie wordt nog niet ondersteund, maar je kan wel de uitgebreidere database van de Engelse Wikipedia raadplegen. Die neemt in zijn meest uitgebreide vorm 6,58 gigabyte in en dat is nog exclusief afbeeldingen. Die kun je naar wens wel of niet meenemen tijdens het downloaden. Prizma ziet er lekker rustig uit en bedient eenvoudig met veegbewegingen.
Meteen maar even de droom doorprikken: je krijgt de ruim 6 gigabyte aan informatie niet gratis. De applicatie is gratis te downloaden vanuit de App Store en daarna kan je 1000 artikelen (15 MB) of 10.000 artikelen (105 MB) gratis installeren. De complete encyclopedie downloaden kost 5,49 euro. Er is ook nog een rare tussenweg voor 250.000 artikelen. Die kost 3,59 euro en weegt 1,11 GB. Je hebt geen mogelijkheid om van tevoren in te zien waarover je wel en niet artikelen kan raadplegen met een pakket, dus je zal al snel de meest volledige willen installeren. Overigens kan je in de app ook de minder uitgebreide Duitse, Franse Spaanse, Japanse en Chinese versies downloaden. De Duitse ontwikkelaar Bastian Koell zegt verder te werken aan updates met talen die de gebruikers wensen. Een Nederlandse offline wiki is dus niet perse ver weg.
Als je de volledige encyclopedie wilt downloaden, is Prizma – Wiki Offline een beetje dubieus. Je kan namelijk ook de langer verkrijgbare variant Prizma – Wiki Offline Reader downloaden. Daarin zijn alle databases gratis te downloaden, en die app kost 4,49 euro. Dat is uiteindelijk de verstandigere keus dus.
Beide Prizma-apps kunnen niet overweg met uitgebreide sjablonen van sommige Wikipedia-pagina’s, maar zijn verder wel gespecialiseerd op het weergeven tabellen en wiskundeformules. Die openen vanuit een link op een aparte, eveneens offline te benaderen, pagina. De bediening van de applicatie is verder lekker snel en duidelijk. Je begint bij de zoekbalk bovenin beeld, krijgt daaronder resultaten te zien en als je daarop drukt, zie je de inleiding van het artikel met daaronder de inhoudsopgave van het artikel. Druk er op een subkop en het onderwerp verschijnt op een aparte pagina. Door de pagina naar rechts te duwen, sluit je hem en ga je weer naar de inhoudsopgave van de artikel. Schuif die ook naar rechts, en je bent weer in het zoekmenu. Je kan elke pagina voorzien van een ster om hem toe te voegen aan de bladwijzers. Die benader je met een knop rechts in de zoekbalk
De Prizma-apps werken dus naar behoren en laden bovendien snel als je de afbeeldingen hebt uitgeschakeld. De informatie is dan ook echt offline binnen handbereik. De ontwikkelaar waarschuwt wel dat het installeren van de Engelse totaalencyclopedie heel wat van je geduld vergt. Die 6,58 gigabyte staan niet zomaar op je iPhone of iPod touch.
Downloaden: Prizma – Wiki Offline (gratis met beperkt artikelaantal, iPhone, iOS 5.0+)
Downloaden: Prizma – Wiki Offline Reader (€4,49 met volledige Engelse encyclopedie, iPhone, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik weet niet, geld vragen voor een door community gemaakte content? Het voelt wat krom tenzij (een deel van) de opbrengst naar Wiki zelf gaat die toch altijd geld hard nodig schijnt te hebben.
Verder is het nogal krom dat je niet weet wat je krijgt voor het geld of op z’n minst geen categorieen kan kiezen, beetje blind 5,- neer leggen? Tevens tja, het is normaal gratis en de mobiele versie is zo slecht nog niet
Het nut hiervan ontgaat me totaal. Wie offert er 6,58 GB aan ruimte op en betaalt 5,49 om informatie op te slaan waarvan je maar een fractie wil inzien en die gratis beschikbaar is? Als je nu veel kan besparen op dataverkeer zoals bij offline maps of dat je sneller bij de informatie zou kunnen had het nog nut. Maar het dataverkeer van een wikipediapagina is heel beperkt en het laadt via internet al heel snel in. Het enige wat misschien meer dataverkeer zou genereren waren de plaatjes, maar juist die staan er niet in.
Het enige voordeel is dat je nu wikipedia kan raadplegen als het toevallig plat ligt.
Volledig eens met @ultimasnake, beetje geld verdienen op de rug van de vrijwilligers!?
En je kan ook enkel zoeken in het gedownloade deel, dus tenzij je betaald heb je aan deze app echt niks.
Deleted!
ik denk dat jullie het verkeerd zien..
je betaalt voor een ‘container’ of ‘verpakking’ (hoe je het ook wilt zien) om content (gratis of niet staat dan buiten beschouwing) offline tot je beschikking te hebben…
en deze container weet dan ook de content te indexeren enz. zodat je op de gebruikelijke manier informatie kan opzoeken.
Ideaal om de hele inhoud van wikipedia beschikbaar te hebben als je bijvoorbeeld in het buitenland of in trein/vliegtuig zit zonder internetverbinding. Ik gebruik persoonlijk All Of Wiki – Offline (waarop deze app op het eerste gezicht erg lijkt), en vind het die paar euro meer dan waard. Bij die app zijn overigens na de eerste aankoop extra of (regelmatig) geupdate databases maar 0,79 om de dataverbruik kosten te coveren. Ander voordeel an All of Wiki is trouwens dat dat een universal app is, dus gelijk ook voor je iPad.