Quora: moeilijke vragen stellen en beantwoorden op de iPhone
Wat is het slechtste voorbeeld van toegepast design? Moeten de verkoopcijfers van de Amazon Kindle Fire bij het marktaandeel van Android op tablets worden opgeteld? Wat is de impact van chauvinisme op de Eredivisie? Is het met de huidige technologische kennis mogelijk om Batman te worden? Quora, een vorm van kennis delen op het internet, heeft een eigen applicatie uitgebracht voor de iPhone. Daarin kunnen gebruikers intelligente vragen stellen en beantwoorden.
Quora is een in juni 2010 gelanceerde startup van twee ex-Facebook medewerkers. De site probeert kennis te aggregeren doormiddel van de vragen en antwoorden die worden gesteld in de applicatie. Personen die antwoord geven op hun vraag, kunnen in hun korte biografie laten zien waarom ze affiniteit hebben met een onderwerp. Zo is eenvoudig te zien hoe betrouwbaar een antwoord kan zijn. Antwoorden worden handmatig door lezers als goed of slecht gemarkeerd. Dat systeem heeft in een dik jaar veel expertise aangetrokken. In januari dit jaar had Quora een half miljoen gebruikers en inmiddels wordt de marktwaarde van het netwerk op meer dan één miljard dollar geschat.
Je dient een account te maken om Quora te kunnen gebruiken, eventueel meteen gekoppeld aan Twitter of Facebook. Zo volg je automatisch de mensen waar je op die netwerken ook mee verbonden bent. Zo werkt Quora in de praktijk namelijk: je ‘abonneert’ je op interessante onderwerpen en personen en krijgt de laatste updates ervan door. Een samenvatting van hun ontwikkelingen neemt het bovenste deel van het hoofdmenu in beslag, net boven de vragen die het populairst zijn op het netwerk. Daarnaast zijn ze zichtbaar in het Notifications-tabblad. Die worden pas als gelezen gemarkeerd als je in de rechter bovenhoek Clear New indrukt.
De voornaamste optie in Quora voor de iPhone is het middelste tabblad, Search & Add. Met een zoekbalk kun je speuren naar vragen, onderwerpen en personen. Daaronder kun je met knoppen een vraag stellen of een bericht schrijven. De zo belangrijke Add Question-knop verwijst echter meteen door naar de zoekbalk. Terwijl je een vraag stelt, zoekt Quora op vragen die erop lijken. Zo kun je meteen zien of jouw vraag al gesteld is. Je kan twee dingen doen in de zoekbalk: een vraag stellen of een term invullen. Die leveren behoorlijk andere resultaten op. Een vraag levert relevante of soortgelijke vragen op, bij een term kom je uit op onderwerpsgroepen die door gebruikers zelf zijn aangemaakt. In zo’n groep hoeft jouw vraag echter niet persé gesteld te zijn. Het is even goed opletten dus of er nog geen antwoorden op je vraag zijn.
Er is geen garantie dat je vraag wordt beantwoord. Je kan alleen maar hopen dat er mensen met de expertise en de bereidwilligheid rondlopen die dat kunnen. Wel kunnen mensen zich altijd abonneren op een onderwerp of vraag. Zo kan het best zijn dat er 16 mensen aangeven geïnteresseerd te zijn in het antwoord op de vraag, maar dat het antwoord vooralsnog uitblijft. Natuurlijk kun je ook zelf antwoorden geven op vragen. Nadien kun je een antwoord bewerken, een reactie geven en het antwoord delen op Twitter, Facebook of via e-mail of een gekopieerde link. Omdat gebruikers op antwoorden kunnen stemmen, worden goede vragen en antwoorden vanzelf als ‘best questions’ gemarkeerd.
Quora is een mooie manier om in het Engels kennis te delen en te vergaren. Dankzij het waarderingssysteem zie je wat betrouwbare antwoorden zijn op vragen die je jezelf daarna niet langer hoeft te stellen. Dankzij de nieuwe officiële applicatie is het sociale netwerk betrouwbaar en overzichtelijk te bekijken op de iPhone. Hij voelt vlotter en natuurlijker dan de eerder uitgebrachte, onofficiële Social Questions-app. Overigens is er ook nog een Nederlands alternatief: Goeie Vraag.
Downloaden: Quora (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 2 reacties