Vorig jaar lanceerde Rabobank voor de Tour de France de iPhone-applicatie iTour. In augustus volgde iSport, waarmee de Spaanse Vuelta naar de iPhone werd gebracht. Een samenvoeging van die wielrenapps van Rabobank lag voor de hand: al het nieuws rond de Raboploeg en de rondes waar ze aan de start verschijnen, kan vanaf morgen worden gevolgd via Rabo Cycling.
De app is gemaakt door Coding Dutchmen, dat vorig jaar ook iTour maakte. Destijds blonk de app uit in het live-element, dat tijdens de race de voortgang van de etappe liet zien en weergaf wie er in de kopgroep zaten en met welke voorsprong. Dat recept wordt nu weer uit de kast gehaald, dit keer voor alle grote wielerwedstrijden binnen één gratis applicatie.
Wedstrijden
De belangrijkste functies van de app zitten onder het menuonderdeel Wedstrijden, onderverdeeld in ‘Nu‘, ‘Toekomst‘ en ‘Verleden‘. Momenteel lopen er geen wielerwedstrijden, dus onder ‘Nu‘ is niets te vinden. Vanaf aanstaande zaterdag is dat anders: dan start de Giro d’Italia (de ronde van Italië) in Amsterdam. Die staat nu dus nog onder ‘Toekomst‘, het overzicht van wedstrijden die nog op de kalender staan. Onder ‘Verleden‘ vanzelfsprekend de al verreden koersen.
Als je voor het eerst op een wedstrijd tikt, wordt alle informatie rondom die ronde gedownload. Dat duurt even (afhankelijk van de omvang van de ronde tussen een paar seconden en een paar minuten) en zodra dat gebeurd is, zijn de klassementen, etappes en ploegenlijsten beschikbaar.
Elke wedstrijd heeft een menu met vier onderdelen: Live (uiteraard alleen als er op dat moment gekoerst wordt), Klassementen, Etappes en Renners. Als een wedstrijd op dat moment gereden wordt, kun je de voortgang volgen op een hoogtekaartje, sterk vergelijkbaar met iTour en iSport. Logisch, want dat waren al uitstekende manieren om het verloop van een koers te laten zien. Op het kaartje is te zien waar de tussensprints liggen, welke bergen in de rit zitten en hoe ver de renners nog moeten fietsen. Nadat er gefinisht is, kun je er hier voor kiezen de (dag)klassementen te bekijken.
Een wielerronde heeft altijd meerdere klassementen, naast het algemeen klassement strijden de renners vaak ook om bijvoorbeeld een sprint- en bergtrui. De app laat je gemakkelijk naar een ander klassement bladeren door met je vinger naar links of rechts te sweepen. Renners van de Rabobank-ploeg vallen op door een oranje achtergrond. Bovendien is elke renner klikbaar zodat je zijn persoonlijke informatie kunt bekijken.
Dan is er nog het tabblad Renners, een lijst met alle renners uit de ronde. Ze staan standaard per ploeg gesorteerd, de Raboploeg bovenaan. In het zoekveld kun je renners zoeken op naam, rugnummer of team. Op rugnummer zoeken is nieuw en volgens de makers een verzoek van de ploegleiders van de Raboploeg, die graag snel willen kunnen opzoeken welke renner ontsnapt, valt of met een lekke band langs de kant van de weg staat. Ook voor de tv-kijker is dit een uitkomst: het is vaak onduidelijk welke renner je ziet; alleen het rugnummer is direct te herkennen. Deze optie zullen veel fanatieke wielervolgers toejuichen.
Nieuws
Hier vind je de laatste 25 nieuwsitems van de Raboploegen, in grote mate zoals je die ook op Rabosport.nl kunt vinden. Of ‘nieuws’ de goede benaming is, kun je je afvragen: het gaat vooral om Raboploeg-gerelateerde artikelen. Een artikel over de einduitslag in de Ronde van Romandië gaat voor 90% over de vierde plaats van Menchov, terwijl terloops gemeld wordt dat Alejandro Valverde (van een andere ploeg) de ronde won. Onder de ‘nieuwsartikelen‘ vallen ook korte interviews met Raborenners.
Omdat in de lijst eerst een foto staat en dan tussen haakjes de ronde waar het op van toepassing is, is er voor de eigenlijke titel van het bericht nog maar weinig ruimte. Hierdoor krijg je alleen de eerste twee of drie woorden mee en is dus zelden in dit lijstje al te zien waar een nieuwsitem over gaat. Uit ‘Teleurstellend res…‘ of ‘Menchov toont vo…‘ is niet op te maken of je het graag wil lezen. Een oplossing zou zijn de lijst in landscape mode te bekijken, maar dat is helaas niet mogelijk.
Video
Onder Video een aantal korte filmpjes van het YouTube-kanaal van Rabosport, zoals ook te vinden op Rabosport.nl. Ze duren meestal twee tot drie minuten. Opvallend is dat dit alle filmpjes van Rabosport.nl zijn en dat er dus ook video’s over hockey en paardensport tussen zitten. Daar zullen de meeste gebruikers van de wielrenapp weinig interesse in hebben. De filmpjes laden in een YouTube-interface, die door de bovenste balk blauw te maken op bescheiden wijze is aangepast aan de lay-out van de app.
Conclusie
Rabo Cycling is – misschien vanzelfsprekend omdat het vanuit de Raboploeg komt – geen objectieve wielerapp. Het is wél een app die uitgebreid en diep ingaat op het wel en wee van de wielerploeg van de Rabobank. Die ploeg is een van de grootste wielerploegen en verschijnt aan de start van vrijwel elke grote ronde. Daar kan de iPhonebezitter nu dus bij zijn en alles op de voet volgen, bijna zoals een ploegleider de ronde zelf ook volgt.
De nieuws- en video-onderdelen zijn doorgezet van de website van Rabosport. Ze gaan erg diep in op nieuws rond de Raboploegen en vrijwel niet op ander wielergerelateerd nieuws. Bovendien heeft de lijst met nieuwsitems onleesbare koppen en staan er ook paardensport- en hockeyfilmpjes tussen de video’s.
Het onderdeel Wedstrijden is wat deze app interessant maakt. Dit is overduidelijk het gedeelte waar de meeste aandacht in gestoken is en dat uitgebreide, complete nieuwsvoorziening rond alle grote wielerwedstrijden biedt. Met Rabo Cycling heb je vanaf volgende week tijdens de Giro d’Italia, en komende zomer tijdens de Tour de France en de Vuelta, alle actuele informatie rond de koers binnen handbereik.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 9 reacties