Rails NL app review

Review: Rails NL 3, de overzichtelijke treinapp

Snel zicht op vertrekkende treinen
Rails NL 3 is vernieuwd en wij hebben 'm getest. Deze overzichtelijke treinapp toont meteen de vertrekkende treinen en laat je in 2 tikken treinreizen plannen op vaste trajecten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Rails NL bestaat al sinds 2001 als treinapp en viel op door het mooie en overzichtelijke design. Nu is er een nieuwe versie, die helemaal is vernieuwd en geoptimaliseerd voor de laatste iOS-versies. Het doel is nog steeds hetzelfde gebleven: snel laten zien wanneer de eerstvolgende trein gaat.


Rails NL app review

Rails NL 3 is vernieuwd

Er is een tijd geweest dat er met regelmaat nieuwe treinenapps verschenen. De NS Reisplanner was nog niet goed genoeg en veel mensen zochten dringend naar een opvolger van Trein, gemaakt door Dennis Stevense. Ontwikkelaars probeerden allerlei insteken te vinden die zouden aanslaan: apps die lieten zien hoeveel vertraging je hebt, of je moet rennen en minimalistische apps met vertrektijden. Er waren maar weinig apps die langdurig succes hadden, ook omdat de officiële app van de NS steeds beter werd.

Nu de NS Reisplanner-app behoorlijk wat kritiek heeft gekregen is er weer behoefte aan een goede treinapp en de makers van Rails NL springen in dat gat. De compleet vernieuwde app ziet er strak uit en vervangt de inmiddels verouderde Rails NL 2. Bestaande gebruikers kunnen de oude app nog wel blijven gebruiken, maar er komt geen update meer.

Rails NL review: vertrekkende treinen op het startscherm

Meteen vertrekkende treinen in beeld
Als je Rails NL opstart krijg je het dichtstbijzijnde station te zien, met alle vertrektijden. Na het aantikken van de bestemming zie je de drie eerstvolgende vertrektijden. Door te swipen krijg je de drie volgende vertrektijden te zien. Zo heb je snel overzicht of je moet rennen of dat er over vijf minuten alweer een trein gaat.

Rails NL review: vertrektijden

De app wordt vooral handig als je een paar favorieten hebt opgeslagen. Je hebt daarna namelijk maar 1 of 2 taps nodig om je reis opnieuw te plannen. Binnen een paar seconden heb je de reisinfo in beeld. Rails NL maakt geen planning van deur tot deur, maar dat hoeft ook niet. Wel zie je bij de vertrektijden een plusje als er vertraging is.

Rails NL review: favorieten

Offline spoorkaart
Het designtalent van de makers is te zien op de spoorkaart van Nederland, waar alle stations en spoorlijnen op zijn aangegeven. Je kunt deze kaart ook offline raadplegen, dus mocht je ergens zijn gestrand waar geen bereik is, dan kun je altijd nog handmatig de beste route plannen naar bewoond gebied.

Rails NL review: spoorkaart

Ook bijzonder: alle info in de app is gratis te gebruiken. Je hebt alle functies tot je beschikking en er wordt geen reclame getoond. Wel kun je het werk van de makers steunen door het premium-pakket aan te schaffen via een in-app aankoop van €1,99. Als je dit doet krijg je bij elke trein een mooi plaatje van het treintype te zien, in plaats van het standaardicoon. De app ziet er dan nog leuker uit en bovendien zorg je dat de makers de app kunnen blijven onderhouden.

Er zitten ook iMessage-stickers in de app, maar het lukte ons niet om die te vinden.

Update 15:30 uur: we hebben ze gevonden: de stickers heten in iMessage ‘Stickers’ (dus niet ‘Rails’).

Je hebt minimaal iOS 10 nodig om Rails NL te kunnen installeren.

Score

8

Rails NL 3

Rails NL 3

Gratis

Voordelen +

  • Alle vertrekkende treinen op je huidige locatie in een opslag
  • Alle functies volledig te gebruiken, geen in-app aankoop nodig
  • App reageert snel en haalt binnen een seconde reisinformatie op
  • Meerdere reisopties in beeld, je weet dus welke alternatieven er zijn en of je moet rennen

Nadelen -

  • We kregen de iMessage-stickers niet werkend
  • Alleen de noodzakelijke functies, geen looproutes, OV-fietsen en dergelijke

Conclusie Rails NL 3 review

Bij treinapps is misschien wel meer dan bij andere apps sprake van vaste gewoontes. Je leert leven met de beperkingen van je huidige app, ook al vind je de stappen om een reis te plannen niet altijd handig. Bij Rails NL merk je dat is geprobeerd om de stappen zo efficiënt mogelijk uit te voeren, door meteen al suggesties te geven. Ook kun je snel plannen op basis van favorieten. En het ziet er ook nog eens mooi uit, zeker als je het premium-pakket met treinplaatjes aanschaft om de makers te steunen.

Bekijk ook

Treinapps: NS op de iPhone.

De beste treinapps voor iPhone, iPad en Apple Watch

Welke Nederlandse treinapps zijn het beste: NS-app, of toch een van de alternatieve treinapps? We hebben het aanbod van treinapps voor je op een rijtje gezet!

Of het past bij jouw workflow is een kwestie van uitproberen. Wij vinden de app handig, omdat je meteen al informatie te zien krijgt en niet pas bij het invoeren van de reisdetails. In de NS Reisplanner krijg je dit pas op het tweede tabblad te zien. Wat je niet te zien krijgt zijn extra’s die gaandeweg aan de Reisplanner zijn toegevoegd, zoals het weerbericht en het boeken van een OV-fiets, maar eerlijk gezegd: dat gebruiken we nauwelijks. Rails NL beperkt het tot de noodzakelijke functies en doet dat wat ons betreft erg goed.

Reacties: 14 reacties

  1. Fijne app, overzichtelijk en ook de stickers werken perfect.

  2. Ziet er inderdaad goed uit. Jammer dat ik altijd eerst de bus moet pakken naar het station toe, dus ben ik overgeleverd aan (de goede) 9292 app.

  3. Ik ben al een tijdje op zoek naar een vervanger van SnelTrein (niet snel!trein) die het helaas niet meer doet onder iOS 11. Dit lijkt me eindelijk een app die een waardige vervanger zou kunnen zijn. De NS Reisplanner Extra app is te onhandig om snel even te kijken.

  4. @Sander: Hangt ervan af waar u woont. U kunt eens kijken naar Citymapper.

  5. @Gonny, de oude apps werden gemaakt door Hammink Design in Amsterdam en het lijkt er op dat deze zijn overgedaan aan Hans Pinckaers ?

    Leuk, hij heeft ook meegewerkt aan Papers, (mekentosj) waar helaas niet zoveel updates meer van zijn)

    @eMilty: Misschien Trein 2

  6. Eerste kennismaking valt helaas tegen: de app kan mijn station niet vinden vanuit mijn lokatie. De app vindt het station Koog Zaandijk, maar dat bestaat niet meer, heet tegenwoordig Zaandijk Zaanse Schans. Er worden dus ook geen vertrektijden getoond. Wordt er een oude database gebruikt. Waarom een andere lijst dan die van de NS zelf? (probleem treedt ook op bij Koog Bloemwijk, dat nu Koog aan de Zaan heet).

    Er is in de app geen manier vinden om zelf een stationsnaam in te geven.

    Ik kan in de app geen manier vinden om de ontwikkelaar hierover te informeren.

    Als ik een wel bekend station kies, dan vind ik dat een handig overzicht gepresenteerd wordt. Ik hoop dat er een goede oplossing komt voor de stationsnamen, want ik wil deze app meer gaan gebruiken.

  7. @Hans de Wolf: Hartelijk dank voor het downloaden van de App en het geven van de juiste stationsinformatie. Wij gaan dit in de volgende update direct meenemen. Deze zal binnen enkele dagen verschijnen. Wij gebruiken inderdaad een eigen database om technische redenen. Dus het kan dan voorkomen dat het niet helemaal synchroon is met de NS database.

    Rails NL gebruikers kunnen ons echter altijd bereiken door een recensie achter te laten op de Rails NL pagina van de App Store, of door te tappen op “Appondersteuning” die naast “Schrijf recensie” staat (iOS 11).

  8. Ook stations Utrecht Vaartse Rijn en Utrecht Leidse Rijn missen.

    Oude lijst met stations gebruikt?

  9. @Eric Hammink: ook hilversum noord is al jaren mediapark. Hierdoor voor mij ook helaas onbruikbaar 🙁

  10. Dit is hoe ik een app met vertrektijden zou maken:

    1) Laat de gebruiker de trajecten invoeren die hij/zij regelmatig gebruikt

    2) Toon op de beginpagina een “persoonlijk vertrektijdenbord”. Toon alleen de eerstvolgende treinen (1 of 2) van de gekozen trajecten, in beide richtingen.

    3) Maak de lijst korter wanneer de gebruiker zijn of haar locatie wil delen door alleen de vertrektijden op zijn/haar trajecten te tonen die vanaf het dichtstbijzijnde station vertrekken.

    Hiermee heb je altijd in één oogopslag exact de informatie die je nodig zou kunnen hebben en niets meer.

  11. Dit is een intuïtief sterke app hoor. Weinig tikjes om je resultaten te krijgen. Als de database dan ook nog op orde is, is dit de meest aan te bevelen trein app. Ga zo door.

  12. Ik houd het bij de NS app i.c.m. een app van de vervoerder. Die van de NS werkt prima.

  13. Bedankt voor alle feedback en reacties. Dit weekend wordt een update ingediend met een aangepaste stationsdatabase en spoorkaart.

    Verder zijn er twee nieuwe NS stations toegevoegd, Zwolle Stadshagen en Boskoop Snijdelwijk. Deze worden in december 2017 in gebruik genomen.