Rando: foto’s versturen naar onbekenden
Was Snapchat nog maar het begin? Wordt het een trend in 2013? Rando is misschien wel de volstrekt volgende logische stap na Snapchat, Facebook Poke en ook het Nederlandse ROOM for thought. Allemaal redelijk populaire iPhone-apps waarin je wel foto’s deelt, maar niet eeuwig vastlegt op een sociaal netwerk waarop je je hele hebben en houden weggeeft. De nieuwe applicatie Rando extrapoleert het principe. Je maakt een foto voor een volstrekt onbekende en krijgt een foto van iemand anders terug – en je ziet er nooit bij van wie.
‘Als dat maar goed gaat’, luidt natuurlijk het eerste onderbuikgevoel bij Rando. Een dienst als Chatroulette heeft allang bewezen dat anoniem beelden versturen naar een willekeurige ander op de wereld, wel eens op een zekere categorie beelden kan uitlopen. Rando dekt het in in de algemene voorwaarden en stelt dat je 18 jaar of ouder moet zijn, of 14 jaar en ouder met ouderlijke toestemming. Om te voorkomen dat je niet volledig over de schreef gaat, moet je nog wel een account aanmaken in Rando, inclusief je mailadres waarnaar een bevestiging wordt gestuurd voordat je mag inloggen.
Je kan Rando koppelen aan je locatiefunctie zodat ontvangers kunnen zien waar de foto is genomen, maar het staat je vrij de GPS-lokalisatie links te laten liggen. Het fotograferen werkt anders dan je zou verwachten. Met de rode knop onderin neem je een foto die altijd een ronde rand heeft. Heb je die genomen, dan druk je de groene knop en wordt hij geüpload. Aan de stipjes rechtsboven zie je hoe het met de verzonden foto’s staat: een grijs stipje betekent dat een foto wordt gereed gemaakt voor een andere gebruiker, een rode is rijp om opgepikt te worden door een ander. Op het moment dat je een rode stip ziet, trek je de pagina naar onder om zelf een foto van iemand anders op te halen. Na het ontvangen van een foto kan je niks meer met die uitwisseling. Je hebt bijvoorbeeld geen antwoord-optie en ziet geen accountnaam. Eventueel zie je een locatie op kaart (dubbeltik op de foto), of verwijder of ‘flag’ (meld als ongepast) een foto. Dat is het. Het principe is best spannend.
Misschien komt het door de nieuwigheid van de app, is het wel de bedoeling van Rando óf komt het door onvoldoende servercapaciteit, maar in onze testsessie zien we de stipjes pas na een lange poos klaar staan voor verzending. Daarom duurt het ook lang dat we een foto kunnen ophalen. Met zulke problemen (of: met die intentie van de maker) hadden we de app niet besproken als er geen bekende naam achter de app zou zitten, maar die zit er wel achter. Rando is ontwikkeld door ustwo, de studio achter het aardig aangeslagen highscore-spelletje Whale Trail. Als wat we ervaren tijdens de test daadwerkelijk een serverprobleem is, dan zou dat dus wel gecorrigeerd (moeten) kunnen worden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Snapchat
Snapchat is een populair sociaal netwerk voor jongeren, waarbij je vooral foto's en video's deelt. Snapchat kwam ook als eerste met verdwijnende verhalen, die later populair werden als Instagram Stories. Ook andere sociale media-apps namen het idee over. Hieronder vind je onze tips om meer uit Snapchat op de iPhone te halen, alles over functies zoals de Snap Kaart, lenzen, filters en emoji gebruiken en gezichten wisselen.
- Alles over Snapchat
- Betere foto's maken voor Snapchat
- Verborgen Snapchat-functies voor betere Snaps
- Snapchat lenzen, filters en emoji
- Snapchat Herinneringen: zo werkt het
- Snapchat Face Swap: gezichten verwisselen met vrienden
- Alles over Snapchat Verhalen
- Dit kun je doen als je Snapchat Score zomaar verdwenen is
- Zo kun je Snapchat-foto's opslaan
- Snapchat-gebruikersnaam wijzigen
- Zo gebruik je Shazam in Snapchat
- Zo voorkom je dat Snapchat je batterij leegtrekt
- Snapchat-account verwijderen
Reacties: 9 reacties