Range Messenger: zo slim kan chatten op locatie zijn
Vanavond barbecuen in het park? Iemand zin in een hapje eten? Het zijn loze vragen als je ze naar de verkeerde personen stuurt, maar toch doen we het al tijden met WhatsApp en andere chatapplicaties. Daarin kies je een groep en zie je wel wie er antwoordt. Of beter gezegd: wie er in de buurt is en wil meedoen. Range Messenger laat nu zien dat het slimmer kan. Met elk bericht dat je verstuurt in deze chatapp, kan je aangeven in welke omgeving hij moet worden verstuurd.
Midden in beeld zie je een kaart met daarop de omvang van het gebied dat je bericht bereikt. Met in- en uitzoomen pas je het bereik aan, en dan hoef je bovenin alleen nog maar je tekst te tikken en eventueel een foto te selecteren om een bericht te versturen. Maar Range Messenger combineert het wel handig met groepen: je deelt je contacten namelijk in verschillende groepen in en spreekt dus zo heel gericht een groep aan. Aan iedereen in mijn voetbalteam die momenteel in de stad is: wie heeft er zin om zo een balletje te trappen in het park?
Leuk idee met haken en ogen
Range Messenger heeft met die werkwijze een goede manier gevonden om onnodige clutter, loze gespreksstof, te vermijden. De teamgenoot die bij zijn ouders aan de andere kant in het land zit, hoeft niet te antwoorden dat hij er niet bij is. Er zijn natuurlijk wel wat haken en ogen aan de aanpak. Zo wíl de verhinderde teamgenoot misschien wel berichten ontvangen over wat teamgenoten doen. Bovendien kan die ene teamgenoot over een half uur misschien wel in de stad zijn en willen meedoen, maar weet hij nu nergens van. En dan maakt de app natuurlijk voortdurend gebruik van je GPS-locatie. Dat trekt een zware wissel op je batterij. En dan is er nog iets raars.
Aan de kleur van de omtrek die je op de kaart ziet, weet je hoeveel personen je bereikt met je bericht. Rood staat voor 0 tot 2 contacten, geel loopt tot 10 en met een groene kleur, spreek je allerlei mensen aan. Maar Range Messenger heeft er opvallend genoeg voor gekozen dat je niet kan zien aan wie je bericht is verstuurd. Als iemand niet reageert, kan je denken dat diegene je bericht niet heeft gelezen. Tja, dan open je alsnog een andere chatapp zodat je zeker weet dat je iemand bereikt. Een rare keuze die eigenlijk tegen het handige principe van Range in gaat.
Idee voor WhatsApp?
Zelf is Range Messenger niet de volgende chatapp-hype waar je al je vrienden naartoe zal slepen. De app is duidelijk van opzet en bedient snel, maar heeft een wat slordige uitstraling. Hij maakt bijvoorbeeld geen gebruik van standaard iOS-vormgevingsnormen zoals lettertypes en knopgroottes. Maar de locatie-insteek die Range aan het voetlicht brengt, zou een WhatsApp zeker niet misstaan. Met één knop locatiegerelateerde vragen aan geselecteerde groepen stellen: het is best een goed idee.
Pluspunten
- Slim idee
- Kan grote chatapps aan het denken zetten
Minpunten
- Zelf niet echt een fraaie app
- Je kan niet zien aan wie je bericht is verstuurd
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.
- Alles over WhatsApp op de iPhone
- Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht
- Zo gebruik je WhatsApp op de desktop
- Zo gebruik je WhatsApp op de iPad
- WhatsApp-account beveiligen met tweestaps
- WhatsApp chats archiveren, wissen of verwijderen
- WhatsApp gesprekken overzetten
- WhatsApp-chats exporteren
- Ongewenste personen blokkeren in WhatsApp
- Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?
- WhatsApp beveiligen op 4 manieren
Reacties: 3 reacties