Readability uitgekomen op de iPhone: offline artikelen lezen

Readability is uitgekomen voor de iPhone, iPod touch en iPad. De applicatie laat je elders bewaarde artikelen eenvoudig en offline teruglezen in de stijlvolle, reclameloze en gratis te gebruiken iPhone-app.

Readability iPhone iPod touch iPadReadability is eindelijk verschenen voor de iPhone, iPad en iPod touch. De applicatie maakt het mogelijk artikelen voor later gebruik te bewaren en ze dan terug te lezen in een stijlvolle, afleidingsvrije omgeving. Readability genoot al goede ondersteuning: zo kan je vanuit verschillende Twitter-programma’s voor de iPhone en uit je internetbrowser artikelen markeren om te bewaren. Een ideale leesomgeving was er tot nu toe nog niet. Als je de nieuwe iPhone-app opstart en synchroniseert als je verbonden bent, kun je de verhalen daarna ook offline lezen.


Je hoeft Readability niet perse te gebruiken om artikelen later te lezen, maar je kan artikelen ook klaarzetten (met een add-on voor je browser) om ze meteen in een bijzonder stijlvolle omgeving terug te lezen. Sterker nog: de iPhone-app heeft een browser aan boord waarmee je een pagina kan bewaren om meteen in Readability-stijl te lezen of te bewaren voor later. Dat alles doet de app in een sjiek uiterlijk, waarbij alle functies zijn verstopt in één menubalk bovenin het scherm. Met een tik op ‘Reading List’ schakel je daar tussen alle verhalen, favoriete verhalen en het archief. Met de andere knop kom je bij de browser, de instellingen, een edit-knop en een zoekfunctie.

De iPhone-app heeft een instelling voor vijf lettertypes, waarbij standaard voor het klassieke Mercury wordt gekozen. De applicatie laat je verder kiezen uit een ander klassiek lettertype, een wat hoekige en twee moderne. Een artikel begint met een kop, toont dan een afbeelding en dan start de tekst. De randen van het scherm zijn vrij van tekst gehouden, zodat er wat ademruimte is. Je kan de app ook in landscape-modus gebruiken. Tijdens het lezen van een artikel, open je met een tik een menubalk. Daaruit kan je direct een artikel favorieten, archiveren, weggooien en delen. Readability nachtstandOok kan je er behalve het lettertype selecteren, de lettergrootte bepalen en een nachtstand activeren. Daardoor worden artikelen met lichtgrijze letters weergegeven op een donkere achtergrond. De tekstopmaak in Readability is zoveel mogelijk gelijk aan dat van het originele artikel, inclusief bijvoorbeeld cursieve tekst en tussenkoppen. Toch gaat het niet altijd goed. Als we een artikel van iPhoneclub.nl halen, zien we dat het gedeelte van de kop vóór een dubbele punt wegvalt.

Readability wordt door talloze diensten ondersteund en de ondersteuning zal waarschijnlijk alleen maar toenemen nu er een iPhone-app is. Nadat je een account hebt aangemaakt, kan je de dienst gratis gebruiken. Er worden geen limieten gesteld aan je opslagcapaciteit, overeenkomstig met de onlangs uitgebrachte maar nauwelijks ondersteunde dienst Spool. Andere vergelijkbare diensten zijn Read It Later (gratis zonder afbeeldingen) en Instapaper (€3,99).

Downloaden: Readability (gratis, universele app)

Reacties: 12 reacties

  1. Het ziet er goed uit maar ik vraag me wel af hoe zo’n dienst nou geld verdient. OK, je kunt vrijwillig betaalde subscriber worden en van dat bedrag houdt Readability iets (en 70% gaat naar publishers / schrijvers). Maar verder?

    Ze leren wel erg veel over je interesses en gewoontes als je deze dienst een beetje gaat gebruiken.

  2. Bijzonder mooi!

    Nog niet zo volwassen als Instapaper, maar ik ga dit platform eens uitgebreid testen.

  3. Kan je niet gwn de “Leeslijst” en de “Reader” knop van safari gebruiken?

  4. Het ziet er erg mooi uit allemaal, ik gebruik Instapaper heel vaak, maar dit ziet er goed genoeg uit om over te stappen.

  5. Origineel geplaatst door Kevin
    Kan je niet gwn de “Leeslijst” en de “Reader” knop van safari gebruiken?

    Daarmee kun je geen artikelen off-line meenemen

  6. iemand een recente vergelijkingstabel tussen instanpaper en readability en bijv evernote?

  7. Het haalt het niet bij Instapaper, maar het ziet er wel net even gelikter uit. Vooral de fonts van Hoeffler en Frère-Jones zijn prachtig. Gotham Narrow is m’n persoonlijke favoriet, dat ziet er zo verdomd mooi uit op een retina display.

    Wel raar dat er geen manier is om vanuit Mobile Safari een link toe te voegen. Dat is teveel handwerk op deze manier.

    Het ontbreken van folders maakt de app simpel. Dat kan positief zijn: je slaat wat artikelen op in je Readability reading list, leest ze en dat was dat. Persoonlijk moet ik echt folders hebben.

    Ik sla veel op naar Instapaper – misschien wel te veel – maar dat wil ik ordenen. Anders raak ik na tien artikelen het overzicht al compleet kwijt. In Instapaper kan dat prachtig. Hier (nog) niet.

    Maar potjandorie wat leest dat lekker, die fonts. Als er straks zo’n retina iPad aankomt, dan val ik denk ik van geluk van m’n stoel.

  8. Origineel geplaatst door Admiraal Schuurtje
    Wel raar dat er geen manier is om vanuit Mobile Safari een link toe te voegen. Dat is teveel handwerk op deze manier.

    Bookmarklets

  9. @Larss: Dankje! Dat schiet al meer op!

  10. @Admiraal Schuurtje:+1 voor het weten wat een font is, doet, en kan betekenen voor de leeservaring!

  11. @joedoekoe: Ja, da’s echt ongelofelijk. Ik ben best een typofiel, al zeg ik het zelf. (Kon mijn vrienden niet uitgelegd krijgen dat het niet kan dat de NL’se versie van de Jobs-biografie in Verdana is gedrukt(!)—typofilie-kloof)

    Maar de fonts van H&FJ zijn echt van een fenomenaal niveau. Ik dacht dat ik na een paar maanden iPhone 4S wel gewend was aan retina, maar dit slaat echt alles. Werkelijk ongelooflijk.

  12. Het logo lijkt erg op dat van Sofa. Dacht bij het zien van het logo eerlijk gezegd dat het een app van Sofa was die door een ander bedrijf was voortgezet.. Even gegoogled en het blijkt dat iemand de logo’s al naast elkaar heeft gezet:
    http://twitpic.com/3vsptu