Het mateloos populaire FIFA 13 is niet het enige voetbalspel dat dit seizoen de harten van iPhone-spelers wil veroveren. De grote gamesuitgever Gameloft, bekend van onder andere de Asphalt-racegames en de Modern Combat-serie, heeft Real Football 2013 uitgebracht voor het touchscreen. In het gratis te downloaden voetbalspel speel je één club en werk je je daarmee naar de top. Je krijgt elke dag één gratis transfer om je team mee te versterken.
Daarmee is de aanpak van Real Football 2013 anders dan die van FIFA 13, waarin je elk moment een competitie, managersseizoen of losse wedstrijd als elke willekeurige club kan spelen. Ook zwemt Real Football niet in de licenties. De betere spelers die je op de transfermarkt kan halen, zijn bekende voetballers uit bekende competities, maar verwacht geen vertrouwde clubnamen in het spel. Die zijn teruggebracht tot plaatsnamen met soms een bekende kleur. De Nederlandse en Belgische competitie zijn evenmin aanwezig. Wel kan je spelen met Amsterdam, Anderlecht, Eindhoven en Rotterdam.
De aanpak dat je eigenaar van een club bent, werkt in alles door in Gamelofts voetbalspel. Zo krijg je na een wedstrijd te zien wat je extra stadiuminkomsten, shopinkomsten, sponsorgelden en bijzondere beloningen zijn. Ook doe je aan fanbinding als je goed speelt. Tegelijk is de manager-aanpak ook een verleiding tot het besteden van in-app aankopen. Je hebt maar liefst drie soorten valuta in de app: munten, tokens en briefgeld. Daarvan mag je alles betalen. Zo kan je één geblesseerde speler per dag gratis oplappen. Raakt nog iemand verwond? Dat geintje kost je 2000 in-game munten – en dan mag je er nog eens vijf briefjes tegenaan gooien om niet 24 uur op zijn herstel te wachten. De blessurekans verminderen? Je kan je speler rust gunnen. Gratis als je er 1 uur en 40 minuten op wilt wachten, 3 minuten als je er 2000 munten tegenaan gooit. En dan hebben we het nog niet over de kosten van goede transfers of trainingsschema’s. Misschien is het wel een realistische, zakelijke kijk op een voetbalteam runnen, maar als spelelement is er weinig lol aan te beleven.
Het voetbal zelf ziet er behoorlijk uit in Real Football 2013. Het speelt aardig vlot en als je de camera verder weg zet dan de standaardinstelling, heb je bovendien goed overzicht op de grasmat. Je hebt drie knoppen rechtsonder in beeld: press, tackle en centraal groot sprint. Als je in de aanval bent, veranderen die knoppen respectievelijk in pass, shoot en nog steeds sprint. Met een veeg omhoog maak je doodeenvoudig van een pass een dieptepass door de lucht – een heerlijk balletje om te geven.
Daar houdt de lofzang helaas ook wel op. De knoppen werken erg lang door nadat je een actie hebt uitgevoerd. Heb je meermaals press ingedrukt om de bal af te pakken, dan wordt hij daarna al snel meteen gespeeld – iets wat zeker bij de zijlijn irritant is. Ook kan je spelers niet de precieze richting geven die in FIFA wel aan de orde is. Zo is het lastig in te stappen op een tegenstander, een bal binnen te houden en natuurlijk een schot richting mee te geven. Daarnaast is het moment waarop Real Football je van speler verwisselt om te besturen, soms twijfelachtig – alleen verschilt het spel daarin niet zoveel van FIFA. De ergste besturingsfout komt echter voor in de menu’s: we drukken soms meerdere keren op een menuknop voordat het spel tot actie overgaat.
Het prijskaartje is het sterkste punt aan Real Football 2013, al kan je de sfeervolle kleuren en het gevoel controle te hebben over je team ook als sterke punten aandragen. Toch loopt het spel mijlenver achter op FIFA 13 als het gaat om mogelijkheden en het balspelletje zelf.
Downloaden: Real Football 2013 (gratis, universele app)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties