Onder welke omstandigheden mag een racegame nog realistisch genoemd worden? Je kan het langverwachte en vandaag eindelijk uitgekomen Real Racing 3 zien als het meest realistische racespel ooit. In FireMonkeys’ game krijg je te maken met wachttijden voor het onderhoud aan je auto; wachttijden die je moet uitzitten of die je kan verkorten door er meer geld tegenaan te gooien. Anderzijds is het racen zelf gestript van alle complexiteit. In de standaardinstelling van Real Racing 3 is niet alleen het gaspedaal van je overgenomen, je hoeft niet eens te remmen!
Snaarstrakke besturing
Met het ontbreken van handmatig remwerk, poogt uitgever EA duidelijk een zo groot mogelijk publiek voor zich te winnen. Als je je niet aan de instellingen mort vlak voordat de eerste race start, hoef je louter te sturen om als eerst de finish over te gaan. Gelukkig kan je het instellen, net voor het groene licht dat een race aftrapt. Met een instellingenmenu pas je niet alleen de remassistentie aan, maar schakel je ook tussen wel of geen stuurassistentie en tractiecontrole.
Hoe meer opties je uitzet, hoe realistischer en overtuigender Real Racing 3 is. Alleen voor gas doseren ga je naar een algemeen instellingenmenu, waar je eveneens uit allerlei andere besturingsmethoden kan kiezen. FireMonkeys heeft het gebrek aan het gaspedaal ondervangen met de dosering van het rempedaal: die functioneert gevoelsmatig soms als gas loslaten en soms zelfs als handrem, afhankelijk van de bocht die je neemt. De besturing laat niks te wensen over. Hij reageert erg vlot en zoals je verwacht. Samen met het hoge gevoel van snelheid dat je zelfs in de traagste auto in de game ervaart en het gerochel van je motor, zet Real Racing 3 een onvoorstelbaar knappe raceërvaring neer. Met alle instellingen doet dat het zowel voor de fanatieke racefanaat als, jawel, je moeder. Het is een prestatie van formaat dat de moeilijkheid van het spel onder alle omstandigheden zo vergelijkbaar blijft.
Aftrappen met een Focus
In Real Racing 3 trap je af met een Nissan Silva of een Ford Focus van de vorige generatie, en daarmee schiet je al in minder dan zes seconden naar de honderd kilometer per uur. In totaal zijn er 46 wagens in de game te rijden, met een voelbaar verschil in snelheid en stuurgedrag op bekende circuits als bijvoorbeeld Laguna Seca. Je auto’s bepalen welke races je kunt aannemen. In een stijlvol menu zie je de evenementen waar je toegang tot hebt en tref je links naast de evenementen ook je garage, een service om je auto over te spuiten, auto’s te repareren of hun onderhoud te verzorgen. Het zijn alle functies waar je geld voor nodig hebt; in-game ‘racedollars’ om een auto te kopen, een reparatie te initiëren of onderhoud te laten plegen, en eventueel in-game goud om processen mee te versnellen.
Freemium is niet zo erg
Real Racing 3 grijpt alles aan om je te laten wachten. Een paar onderhoudsbeurten bij elkaar nemen al snel een half uur in beslag en hoe duurder de auto is die je op de kop tikt, hoe langer zijn aflevertijd. Tot aan je tweede gekochte auto betekent dat ook dat je het spel zal moeten wegleggen omdat je gewoon even niet kan racen. Tenzij je er goud tegenaan gooit natuurlijk. Je voorraad daarvan wordt enigszins bijgevuld door raceniveau’s hoger te komen na goede prestaties en door het winnen van prijzen op races.
Het freemium-model helpt Real Racing 3 verrassend genoeg niét om zeep. Het wachten op onderhoud is lastig, maar valt deels weg als je meerdere auto’s hebt. En het is akelig dat het geld ervoor van je budget voor de volgende auto afgaat, maar het is te overzien omdat het past bij het realisme van het spel. Daarnaast kan je Real Racing 3 ook gewoon gratis downloaden. Als Real Racing 3 een betaalde game zou zijn, moest je ook nieuwe auto’s kopen wat pas kan door het winnen van races. In plaats daarvan maakt Real Racing 3 heel inzichtelijk welke competities je kan rijden door het kopen van auto’s. Je hoeft je niet op te werken van de sloomste truttige wagentjes en gigantisch lang doorspelen voordat je in de leuke bolides terecht komt. Hier win je een paar races, oriënteer je je en kan je auto’s in allerlei klassen kopen. Zo ben je al snel gericht aan het sparen voor die auto die je echt graag wil hebben. Best een goed uitgangspunt.
De multiplayer is er niet echt een
De opmerkelijkste stap van Real Racing 2 naar de opvolger, búiten het freemium-model, is het wegsnijden van een online stand. Je kan in Real Racing 3 niet wat vrienden bij elkaar brengen om een potje tegen elkaar te racen en ook racen tegen onbekenden in dezelfde race is niet mogelijk. Het grappige is: FireMonkeys zet juist heel erg in op de online multiplayer. Die is asynchroon, en dat betekent dat je als ware om beurten speelt. In de praktijk houdt het in dat als een vriend in Apple’s Game Center een tijd zet, je hem of haar ziet racen als je zelf die uitdaging rijdt.
Als het principe werkte, zou het betekenen dat je vastliep in het spel als je vrienden hebt die enorm goed zijn in racegames. Maar zo werkt Real Racing 3 niet. Het spel bedenkt van tevoren een niveau van een race en zoekt online spelers uit die aansluiten op die tijd. Zo zal je ook veel onbekenden van over de gehele wereld inhalen. Omdat er bij die auto’s geen naam staat, verschilt dat gevoelsmatig niet van computergestuurde auto’s inhalen. Het kunnen inhalen van vrienden, waarvan de auto’s wel voorzien zijn van een profielfoto boven hun dak, voegt wel degelijk wat levendigheid toe aan het spel. Maar er zijn vraagtekens bij te plaatsen. In het speltype waarin je auto’s moet blijven inhalen met name, kan je soms een halve race tegen een vriend voor je aanhikken en in beeld zien dat je zevende staat, om na het klaren van de klus ineens te ontdekken dat je derde bent geworden. Wordt er gesjoemeld of wordt bepaalde informatie niet goed in beeld gebracht? Hier kan de asynchrone multiplayer echt beter. Onverlet haalt hij helaas nooit de beklemmende spanning van een echte online race. En iets specifieks maar tofs van met vier mensen tegen elkaar racen op één scherm via AirPlay, is al helemaal niet van de partij.
Beste racegame?
Toch is er wel degelijk genoeg te doen in Real Racing 3. Er zijn maar liefst 900 evenementen om aan deel te nemen met de verschillende auto’s, een ongekend aantal. Het aantal circuits houdt helaas niet over. Dezelfde circuits komen al vrij snel terug en je zou willen dat er meer stadscircuits waren met benauwde steegjes en krappe bochtjes. In die races ziet Real Racing 3 er adembenemend en detailrijk uit. Maar ook op de bestaande circuits staat het spel zijn mannetje. Op de iPhone 5 waarop we het spel testen, gaat de raceactie altijd vloeiend en het blijft genieten van de start van races, waarin glimmende bolides zij-aan-zij racen naar en door de eerste bocht. Auto’s glimmen, omgevingen trekken in moordtempo aan je voorbij, kleuren en belichting zijn overtuigend. Met 46 auto’s, 900 uitdagingen, het veelvoud aan camerastandpunten, de riante hoeveelheid instellingen, het prijskaartje en boven alles de race-actie, is Real Racing 3 de beste racegame op de iPhone tot nu toe. Nu nog een eerlijke multiplayer.
Downloaden: Real Racing 3 (gratis, universeel, iPhone 4+, iOS 4.3+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 34 reacties