Receptenmaker voor iPad: eigen recepten beheren en delen
Met Receptenmaker voor iPad kun je al je recepten invoeren, bekijken en delen met anderen. In een recept voeg je zelf meerdere foto’s toe. Je favoriete maaltijden, snacks en andere lekkernijen sla je snel en handig op, waarna ze in een mooi overzicht terechtkomen. De Nederlandstalige app is in eerste instantie gebruiksvriendelijk en makkelijk: het invoeren en de presentatie van gerechten zijn netjes verwerkt. Teleurstellend is dat de gratis versie zeer beperkte functionaliteit biedt en voor veel basisfuncties een in-app aankoop nodig is.
Als je de app voor het eerst opstart, krijg je een overzicht van recepten te zien. Helaas zijn er op dat moment nog maar drie items in beeld: een snack, een hoofdgerecht en een nagerecht. Tik je het recept aan, dan kom je in het overzicht waar je de bereiding tekstueel ziet uitgelegd met daarnaast de ingrediënten. Desgewenst schakel je tussen dit scherm en een overzicht van foto’s. Vanuit het tekstmenu kun je links onder aan het scherm op de link Kookstand tikken, waarna de bereidingstekst en ingrediënten groter worden neergezet. In deze stand gebruik je de app in de keuken, met namen ook omdat nu de schermbeveiliging uitgeschakeld is en je de iPad niet met je vieze vingers hoeft aan te raken.
Receptenmaker lijkt vooral een app om zelf recepten toe te voegen. Ben je bezig in het menu om je recept in te voeren, dan wissel je door horizontaal te vegen tussen invoervelden voor de ingrediënten, de bereiding en menu-onderdelen als het soort gerecht, de bereidingstijd en de receptnaam. Heb je eenmaal een waslijst aan recepten met foto’s en informatie, dan kun je deze in het hoofdmenu sorteren op receptnaam en bereidingstijd. Er is een zoekfunctie die ook op ingrediënt zoekt. Desgewenst kun je recepten invoeren via de bijbehorende website, receptenmaker.nl. Net zoals in de Paprika-app kun je recepten van andere websites toevoegen. Via Recepten toevoegen kun je onderaan kiezen voor Recepten ophalen van website. In dit onderdeel kun je bijvoorbeeld naar de website van Albert Heijn en Smulweb, daar recepten toevoegen en weer terug naar de app. Receptenmaker synchroniseert de recepten ook tussen website en app.
Naast deze basisfunctionaliteit is er weinig meer te beleven in de gratis versie van de Receptenmaker-app. Zo zijn de onderdelen met kooktechnieken en de seizoenskalender alleen te gebruiken als je een in-app aankoop van €1,79 doet. Ook kun je in de gratis versie maar maximaal 110 recepten opslaan, wat overigens voor de meeste gebruikers wel meer dan genoeg zal zijn. Heb je eenmaal een Pro-account, dan kun je een uitgebreide lijst met kooktechnieken raadplegen, die termen als glaceren, gratineren en karameliseren in helder Nederlands uitlegt, zij het alleen met tekst. In de seizoenskalender wordt een overzicht gegeven in welke maand bepaalde groente, fruit, vis en wild het beste worden bereid en genuttigd.
Receptenmaker is geen onaardige app. Het invoeren van Recepten werkt goed en het overzicht met eigen recepten is handig voor als je niet een te groot koekboek wilt aanleggen. Het delen van de app is handig als de andere persoon ook de app gebruikt. Wil je de ingrediënten op je iPhone zien, dan stuur je ze gewoon vanuit de app naar jezelf. Wel zal het lastig zijn om mensen te overtuigen niet voor een app als Evernote Food te kiezen, ook een gratis app, maar met meer functionaliteit zoals maaltijden vastleggen en lijsten met favoriete restaurants maken. Wie makkelijk veel recepten wil vastleggen, kan beter eens naar Paprika kijken. Toch is Receptenmaker een goed initiatief waar nu eens geen grote commerciële partij achter zit maar een vakman met liefde voor zijn vak. Sander van Middendorp werkt al meer dan tien jaar als kok in de horeca en wilde een app ontwikkelen waarin je makkelijk je eigen recepten kunt opslaan, raadplegen en delen met vrienden, zonder lastig gevallen te worden door reclames. In die opzet is hij goed geslaagd.
Downloaden: Receptenmaker (gratis, iPad, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 12 reacties