Ontwikkelaar Silvio Rizzi heeft er de tijd voor genomen. Feedly, Newsify, Mr. Reader voor de iPad en Digg: allemaal sprongen ze razendsnel in op de stop van nieuwsleverancier Google Reader op 1 juli dit jaar. Alleen de grote publieksfavoriet bleef achter. Reeder nam ruim de tijd voor de overstap van Google Reader en komt nu pas vernieuwd uit voor tegelijk de iPhone en iPad. De applicatie ondersteunt Feedly, Feedbin, Feed Wrangler, Fever en kan zelf een lijst met favoriete nieuwssites bijhouden. Daarnaast is hij meteen geoptimaliseerd voor iOS 7. Maar tegen een prijs: Reeder 2 is alleen verkrijgbaar als nieuwe app voor 4,49 euro.
Onaangetaste basis
Reeder 2 is in de basis dezelfde applicatie als zijn populaire voorganger. Reeder 2 presenteert het nieuws van de websites die je zelf wilt volgen nog steeds in een rustige interface, ontdaan van opsmuk en foto’s. Het is koppen snellen geblazen in Reeder, dat is niet veranderd. De gelige papierkleur op de achtergrond is ook behouden en als je de bediening van de vorige Reeder kende, vind je meteen de weg in de nieuwe toepassing.
Wat is er nieuw?
Nieuw is natuurlijk de ondersteuning van verschillende nieuwsleveranciers, die we eind juni al op een rij hebben gezet met prijzen en overzicht van applicaties die ze gebruiken – dat artikel wordt later vandaag bijgewerkt. Reeder 2 heeft in ieder geval de hand geschud met de populairste opvolger van Google Reader: de applicatie geniet ondersteuning van Feedly, eigenlijk de enige nieuwe leverancier van je eigen nieuwsselectie die goed gratis is te gebruiken.
Op het gebied van uiterlijk is er ook wat veranderd. De app is klaargestoomd voor iOS 7 en dat zie je terug in het gebruik van kleur en lettertype. Kleurovergangen kom je niet meer tegen in de app: die zijn de deur gewezen voor stevig donkergrijs. De nieuwe letter waarin sitenamen en nieuwskoppen worden weergegeven is slanker dan zijn voorganger. Hij steekt minder af bij de eerste regel van de tekst eronder en je kan de koppen minder goed in één oogopslag in je opnemen dan in de vorige applicatie. Het voordeel is wel dat er simpelweg meer ruimte in een kop past.
Handigheidjes
Reeder 2 werkt niet met een schuifmenu, maar wel met pagina’s die over elkaar schuiven. Je kiest op de eerste pagina een nieuwsleverancier, waarbij je ook nog steeds Readability kan selecteren om bewaarde artikelen terug te lezen. Daarna kom je in de lijst met nieuwsbronnen en een tik daarop brengt je naar het nieuwsoverzicht van die site. De bediening werkt grotendeels met veegbewegingen en het loont om de introductiepagina even door te nemen. Reeder 2 introduceert namelijk wat handigheidjes. Zo kan je bijvoorbeeld een pagina verversen door de bovenbalk naar beneden te trekken. Je hoeft daarvoor niet eerst naar de bovenkant van de pagina te bewegen om die naar beneden te trekken. Je kan nieuwskoppen naar rechts slepen om ze te markeren als (on)gelezen en naar links trekken om een ster te zetten of te verwijderen. Zo voeg je een bericht toe aan favorieten of verwijder je hem eruit. Eenmaal in een artikel kan je de rechterbovenhoek vastpakken en naar links vegen om het bericht in de oorspronkelijke webpagina te lezen. In de browser kan je vegen in de navigatiebalk om een pagina vooruit of terug te gaan.
Geavanceerde opties
Ook op hoger niveau zijn swipes vertegenwoordigd. Als je nieuwsbronnen hebt ingedeeld in mappen, kan je een map vegen om meteen de artikellijst van alle bronnen erin te gaan. Met een tik toont de app eerst nog de verschillende sites waarop je nieuws kan lezen. Ten slotte kan je een nieuwskop ingedrukt houden om alle artikelen erboven of eronder als te markeren als gelezen. Handig: zo geef je met een handeling aan: de artikelen hieronder zijn te oud, die hoef ik niet meer te lezen. Het zijn handige opties als je veel nieuws verslindt of juist de app sporadisch opent en nieuws echt inhaalt. Specialistische opties zijn er ook bij je account: je bepaalt hoeveel artikelen ingeladen worden, of er afbeeldingen offline worden opgeslagen en of dat ook mag zonder een Wi-Fi-verbinding. Je geeft aan of items met een ster worden geladen en of het app-icoon het aantal ongelezen artikelen aangeeft.
Werkt net zo lekker
Wat uiteindelijk het belangrijkst is, is of Reeder 2 nog steeds zo lekker werkt als zijn voorganger. Het antwoord is: ja. De snelheid waarmee de artikelen worden ingeladen lijkt in onze test met Feedly als leverancier zelfs iets sneller dan Google Reader voorheen. Het is nog steeds heerlijk om in de app door het nieuws te bladeren. De leesletter van berichten in het uiterlijk van Reeder 2, is prettig en scrollen gaat heerlijk soepel. De foto’s die de hele breedte van het scherm gebruiken zien er sjiek uit, maar de vetgedrukte links in de artikelen geven wel een drukke uitstraling. Ook begint de tekst soms erg dicht op de foto en oogt een artikel met veel opmaak onrustiger dan je van Reeder verwacht. Hier vallen nog wat puntjes op de i te zetten. Aan de uitgebreide deelopties is gelukkig niks veranderd.
De geliefde truc dat je een artikel aan de onderkant naar boven drukt om meteen het volgende bericht te lezen is natuurlijk gebleven. Samen met de scroll- en synchronisatiesnelheid van de applicatie, de slimme veegbewegingen en uitgebreide ondersteuning van nieuwsleveranciers, is Reeder 2 andermaal een geweldige applicatie om het nieuws mee te volgen. Of hij Feedly overtreft, lijkt een smaakkwestie. Die toepassing is nog sneller met artikelen inladen en heeft ook een wat modernere uitstraling. Hij is bovendien gratis te downloaden. Hij biedt alleen niet de souplesse waarmee Reeder 2 het nieuws presenteert.
Downloaden: Reeder 2 (€4,49, universeel, iOS 6.1+)
Lees ook: De beste RSS apps voor iPhone en iPad
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties