Review: Aipoly herkent objecten en kleuren voor wie dat zelf niet kan
De iPhone en iPad hebben al heel wat stappen gezet op het gebied van toegankelijkheid en ook in de App Store staan al heel wat apps die mensen met een beperking een handje kunnen helpen. Aipoly schiet mensen met een visuele beperking (zoals kleurenblindheid) te hulp door objecten te benoemen die in de lens van een iPhone verschijnen.
Aipoly herkent bijna alles
Aipoly maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om voorwerpen en dingen te herkennen waar je de iPhone-camera op richt. Zodra je de app opent en de grote knop indrukt begint Aipoly met het herkennen van voorwerpen. Je hoeft dus niet eerst een foto te maken; je iPhone in de goede richting wijzen is genoeg.
Aipoly vergeleken met TapTapSee
De app onderscheidt zich hiermee van TapTapSee, een populaire app die in feite hetzelfde doet. Bij TapTapSee moet je echter eerst een foto afdrukken waarna de app bepaalt wat er op staat. Bovendien is TapTapSee slechts in het begin gratis te gebruiken, daarna zul je via in-app aankopen geld uit moeten geven om de app te kunnen blijven gebruiken. Aipoly is volledig gratis in gebruik.
De makers van Aipoly beweren dat de kunstmatige intelligentie steeds slimmer wordt naarmate meer mensen de app gebruiken. Daarom is ook de optie toegevoegd om Aipoly dingen te leren, bijvoorbeeld als de app een voorwerp onjuist benoemt. Zo werd een broodtrommel tijdens het testen onterecht uitgeroepen tot iPad, en had de app moeite met het herkennen van een dichtgeklapte portemonnee. Ondertussen weet Aipoly binnen een paar seconden een glas, draadloze muis, toetsenbord en MacBook te benoemen. Opvallend hierbij is dat de app duidelijk let op de details, aangezien een Magic Mouse nadrukkelijk als ‘draadloos’ werd aangeduid.
Voor mensen met een visuele beperking kan het herkennen van objecten goed van pas komen, zeker omdat Aipoly de resultaten ook hardop uit kan spreken. Daarnaast is er ook een kleuren-optie aanwezig voor mensen die lijden aan kleurenblindheid. De zoeker van de camera verandert in die modus in een gekleurd vierkantje dat je op de kleur moet richten die je wilt laten herkennen. Aipoly herkent 954 verschillende kleuren en tijdens het testen van de app ging dit nagenoeg foutloos.
Aipoly is enorm gebruiksvriendelijk
Als de omgeving te donker is, kan Aipoly automatisch de flitser van je iPhone activeren. Dit klinkt als een kleinigheid, maar voor mensen met een visuele beperking is het alleen maar makkelijker als een app zoveel mogelijk automatisch doet. Zo hoeven ze immers niet op een klein knopje op het scherm te tikken om de flitser te activeren, en kunnen ze meteen met Aipoly aan de slag.
De gebruiksvriendelijkheid is ook een van de belangrijkste redenen om Aipoly een kans te geven. De makers hebben bovendien beloofd dat de app geleidelijk steeds nauwkeuriger wordt en in de toekomst ook ‘scenes’ kan herkennen. Hierdoor zegt de app niet alleen ‘hond’ en ‘lantaarnpaal’, maar schetst de app een situatie door uit te leggen dat er een hond bij een lantaarnpaal zit te wachten.
Conclusie Aipoly review
Aipoly is niet bedoeld om blindegeleidehonden en andere hulpmiddelen te vervangen, maar kan wel uitkomst bieden voor mensen die alledaagse voorwerpen willen herkennen met hun iPhone. Daarnaast is de app ook gewoon leuk om uit te proberen, en te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Of de app dankzij de beloofde updates ook echt zo goed wordt als de makers beloven blijft natuurlijk de vraag, maar dankzij de gebruiksvriendelijkheid is Aipoly nu al het proberen waard.
Pluspunten
- Enorm gebruiksvriendelijk
- Razendsnel objecten herkennen zonder foto's te maken
- Aipoly wordt steeds slimmer.
Minpunten
- Maakt regelmatig foutjes
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties