ANWB Onderweg op de iPhone.

Review: Vernieuwde ANWB Onderweg-app voor verkeersinformatie, parkeren en meer

Compleet vernieuwd design
ANWB Onderweg is helemaal vernieuwd. De app voor verkeersinformatie is in een nieuw jasje gestoken en heeft enkele nieuwe functies gekregen. Maar heeft de app wel bestaansrecht tussen de huidige verkeerapps?

Als autobestuurder zijn er heel veel apps beschikbaar die het jou zo gemakkelijk mogelijk willen maken. Er zijn navigatie-apps, apps om parkeergeld mee te betalen en apps die je op de hoogte houden van files en flitsers. Ben je lid van de ANWB, dan is het aanbod aan apps voor in de auto nóg veel groter. Toch is er één ANWB-app die meerdere diensten combineert, namelijk de ANWB Onderweg-app (link). Met de ANWB Onderweg-app heb je file- en flitsinformatie en de mogelijkheid om tankstations op te zoeken bij de hand, net als ANWB Parkeren. De app was echter ernstig verouderd met een design dat meer deed denken aan iOS 6 dan iOS 10. Vandaag is de app bijgewerkt naar een gehele nieuwe versie en wij probeerden hem alvast uit.

ANWB Onderweg op de iPhone.

ANWB Onderweg 3.0

De eerste versie van de ANWB Onderweg-app verscheen alweer in 2012. Ook toen schreven we een uitgebreide review over de app, maar dat was in een tijd waarin navigatie-apps nog veel minder de standaard waren. In de tussentijd is er veel veranderd, waardoor het de vraag is of een app als ANWB Onderweg nog wel bestaansrecht heeft. In de tussentijd heeft de gemiddelde autobestuurder al heel veel apps op zijn of haar telefoon staan die soortgelijke functies als ANWB Onderweg vervullen, zoals Flitsmeister of Google Maps. Is er dan nog wel plek voor een speler als ANWB Onderweg?

Het belangrijkste om vooraf te weten, is dat ANWB Onderweg voor niet-ANWB-leden beperkt bruikbaar is. Het bekijken van verkeersinformatie en het dichtstbijzijnde tankstation is beschikbaar voor iedere gebruiker, maar het instellen van je routes, het ontvangen van file-alerts, het gebruik van de parkeerfunctie en het bekijken van informatie over je auto, vereisen allemaal een ANWB-account of de nodige accessoires. In ons interview met de ANWB lees je meer over de keuzes die bij de ontwikkeling van ANWB Onderweg 3.0 gemaakt zijn.

Bekijk ook
Interview ANWB: “Onderweg-app was sterk verouderd en aan vervanging toe”

Interview ANWB: “Onderweg-app was sterk verouderd en aan vervanging toe”

De ANWB Onderweg-app is helemaal vernieuwd, maar voor wie is de app nu echt bedoeld en wat zijn de toekomstplannen? iCulture sprak met Mark de Bruin van de ANWB over de volledig vernieuwde app.

Het eerste wat opvalt bij het opstarten van de vernieuwde ANWB Onderweg-app, is het compleet nieuwe design. Eindelijk is het saaie grijze uiterlijk vervangen door een veel modernere look. Door het nieuwe design is de app weer bij de tijd en heeft hij qua vormgeving ook meer weg van de andere ANWB-apps. Toch valt er nog wel wat te wensen wat betreft het design. Na het openen van de app kom je terecht in het hoofdmenu. Vanuit hier kies je het onderdeel dat je wil bekijken. In feite is dit niet veranderd ten opzichte van de oude ANWB Onderweg-app, maar dan met een nieuw likje verf. Doordat de verschillende onderdelen alleen zichtbaar zijn in dit hoofdmenu, is het wisselen tussen de mogelijkheden van de app lang niet altijd even handig.

ANWB Onderweg oud en nieuw.

Je kunt in de ANWB Onderweg-app niet met een enkele tik wisselen tussen verkeersinformatie, parkeren of tanken. Je moet namelijk telkens terugkeren naar het startscherm, omdat er bijvoorbeeld geen gebruik wordt gemaakt van een knoppenbalk. Zo’n knoppenbalk is juist bij een app als deze, die je bijvoorbeeld in een autohouder gebruikt, veel praktischer dan zo’n hoofdmenu.

Verkeersinformatie

De verkeersinformatie omvat niet alleen files, maar ook flitsers en wegwerkzaamheden. De informatie is afkomstig van drie partijen: TomTom Traffic voor het verkeer, Flitsmeister voor de flitsers en de ANWB zelf voor wegwerkzaamheden. De app geeft op een kaartje weer hoe de situatie is, zodat je meteen kunt zien waar er verkeershinders zijn. Op basis van wat er zichtbaar is op dit kaartje, vind je de opstoppingen ook in een lijst onderin beeld. Het is op zich handig dat je in een oogopslag ziet of er bij jou in de buurt opstoppingen zijn, maar je kunt bijvoorbeeld niet filteren op files, werkzaamheden en flitsers. Het voordeel is wel dat de functie voor iedereen te gebruiken is, ongeacht of je ANWB-lid bent of niet.

De meest handige functie van ANWB Onderweg is de opties om routes in te stellen en file-alerts te ontvangen. Als je ANWB-lid bent, kun je in de app eigen routes instellen die je vaak rijdt, bijvoorbeeld woon-werkverkeer of de route naar je sportclub. Je kunt instellen bij hoeveel vertraging je een melding wil ontvangen en je kiest ook op welke dagen je deze route rijdt en hoe laat. Dankzij deze meldingen, weet je altijd of je eerder moet vertrekken om bijvoorbeeld op tijd op je werk aan te komen. Per ingestelde route bekijk je ook snel de totale reistijd inclusief vertraging. Het is jammer dat een functie als deze verstopt zit achter een ANWB-account.

ANWB Onderweg verkeer en route.

Parkeren en tanken met ANWB

De Onderweg-app biedt ook de optie om te parkeren. Net als bij de verkeersinformatie kun je een kaartje zien waarop met kleuren aangegeven is wat het tarief is, net als in de vorige versie van de Onderweg-app. De legenda waarin aangegeven staat wat het uurtarief is die hoort bij de verschillende kleuren voor parkeren aan de straat, is echter verdwenen. In de lijstweergave zie je wel alle mogelijke parkeergarages opgesomd, inclusief alle informatie zoals het uurtarief en openingstijden. Je kunt vanaf hier ook eenvoudig navigeren naar parkeergarages, al word je daarbij wel doorgestuurd naar Google Maps of Apple Kaarten. Bij Qpark-garages kun je ook zien hoeveel plaatsen er nog vrij zijn. Het parkeergedeelte werkt verder samen met Yellowbrick, net als in de vorige versie. Wij hebben deze parkeerfunctie zelf niet kunnen testen.

ANWB Onderweg heeft ook een aparte sectie voor tankstations. De werking hiervan is nagenoeg ongewijzigd gebleven. Je geeft in de app aan welke brandstof je tankt en in dezelfde kaart- en lijstweergave als in andere onderdelen zie je de dichtstbijzijnde tankstations. Wat wel nieuw is, is dat je niet alleen de prijs maar ook de openingstijden en voorzieningen kunt bekijken. Zo weet je ook of je ‘s nachts bij een tankstation terecht kunt. Voor ANWB-leden is ook te zien waar er met voordeel getankt kan worden.

ANWB Onderweg parkeren en auto bekijken.

Informatie over je auto via ANWB Connected

ANWB heeft ook haar Connected Car-dienst in de app geïntegreerd. ANWB Connected Car werkt via een dongel die je in je auto plaatst. Er is een aparte Connected-app waarmee je informatie over je ritten, verbruik en rijgedrag kunt inzien. In de ANWB Onderweg-app zijn de functies voor je auto echter vrij beperkt. Het enige wat je kunt zien is de laatst bekende locatie van je auto, het type en het kenteken. Voor verdere functies en informatie wordt je doorgestuurd naar de aparte Connected Car-app.

Wij vinden het bovendien jammer dat er enkele functies uit de oude app zijn komen te vervallen. De vorige app had ook een kopje Wegenwacht waarmee je snel de Wegenwacht service kon bellen, maar in de nieuwe Onderweg-app is dit slechts een koppeling naar de aparte Wegenwacht Pechhulp-app. Ook die app is onlangs in het nieuw gestoken, maar wij vinden het jammer dat de functies uit die aparte app niet verwerkt zitten in de Onderweg-app. De Wegenwacht heb je juist nodig op momenten dat je onderweg bent of net de auto in wil stappen. Het is wat onhandig dat je daarvoor weer een aparte app moet downloaden en gebruiken.

Bekijk ook
Vernieuwde ANWB Wegenwacht helpt je bij autopech, alleen in Nederland

Vernieuwde ANWB Wegenwacht helpt je bij autopech, alleen in Nederland

De ANWB heeft haar Wegenwacht-app vernieuwd met een compleet nieuw uiterlijk, maar heeft wel een aantal functies uit de vorige versie verwijderd. De app werkt nu bijvoorbeeld alleen in Nederland.

Een andere functie die verdwenen is, is een OV-planner. In de vorige versie had je de mogelijkheid om een route van deur tot deur in te plannen, ook als je daarvoor met de tram, metro of trein moet reizen. Dit is in de nieuwe app komen te vervallen. Het is echter geen groot gemis, omdat de ANWB Onderweg-app vooral bedoeld is voor autobestuurders. Voor het plannen van een OV-reis zijn al genoeg andere (betere) apps, zoals NS Reisplanner Xtra of 9292. Binnenkort komt er wel een nieuwe rijmodus in de ANWB Onderweg-app, maar die is in deze nieuwe versie nog niet beschikbaar. Meer daarover lees je in ons interview met de ANWB.

Score

7

ANWB Onderweg

ANWB Onderweg

Gratis

Voordelen +

  • Sterk verbeterd design
  • Handige route-opties en file meldingen
  • Snel parkeertarieven en info over tankstations opzoeken

Nadelen -

  • Meest handige functies alleen voor ANWB-leden
  • Navigatie in de app voor in de auto niet altijd even handig
  • Wegenwacht-functies weer in aparte app

Conclusie ANWB Onderweg

De vernieuwde ANWB Onderweg-app is op vele punten een flinke verbetering. Het design is er behoorlijk op vooruit gegaan, wat ook niet anders kon na het iOS 6-achtige design uit 2012. Hoewel de app er nu strak en modern uit ziet, is de navigatie binnen de app niet altijd even handig, vooral niet als je je iPhone in een autohouder hebt staan. De functie voor het instellen van routes en het ontvangen van pushberichten zodra er file op je vaste route is, kan goed van pas komen als je vaak dezelfde route rijdt. Dit is verreweg de meest handige functie van de vernieuwde Onderweg-app en het is daardoor jammer dat dit alleen beschikbaar is voor ANWB-leden. De mogelijkheid om parkeerlocaties en tankstations te bekijken kan onderweg ook van pas komen, maar al met al is de ANWB Onderweg-app geen totaaloplossing voor de autobestuurder. In bepaalde opzichten kan de app goed van pas komen, maar met de huidige functies is ANWB Onderweg nog geen must-have voor autobestuurders.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.