Na Wakoopa en Chorus is er nu alweer een oplossing om nieuwe iPhone-applicaties te ontdekken: App Popular. De scope van deze nieuwe applicatie is wel iets breder dan de eerder genoemde: het gaat er namelijk niet alleen om nieuwe applicaties te ontdekken, maar je kunt ook lijstjes maken en bijhouden welke applicaties populair zijn. App Popular is ook de enige app die niet volledig op de Amerikaanse App Store is gefixeerd; je kunt in de applicatie informatie van alle 77 wereldwijde App Stores bekijken. Welke games doen het goed in Egypte? App Popular weet het antwoord.
Daarnaast laat App Popular ook prijswijzigingen zien van applicaties die in de ranglijsten staan. Via push notificaties blijf je op de hoogte van prijswijzigingen van applicaties die jij interssant vindt. Ben je ontwikkelaar, dan kun je een push notificatie instellen zodat je weet wanneer concurrerende applicaties goedkoper zijn geworden. Je kunt ook de populariteit van een bepaalde applicatie in de gaten houden door naar de rankings te kijken.
Voor de weergave van applicaties heeft App Popular gekozen voor een soort coverflow-weergave. Dat is weer eens wat anders, maar persoonlijk vind ik de bediening niet zo prettig: in plaats van te swipen moet je namelijk gewoon tappen om naar de volgende app te gaan. De weergave is ook alleen in landscape te gebruiken. Na het kiezen van het gewenste land (Nederland) krijg je de Engelstalige categorieën uit de App Store te zien. Tik je bijvoorbeeld op Medical, dan verschijnt er een extra knop waarmee je Free of Paid apps kunt selecteren. De applicatie toont vervolgens de top 100 in de betreffende categorie. Gevonden applicaties kun je toevoegen aan je trackinglijst of aan je favorietenlijst. Die favorietenlijst bestaat eigenlijk uit drie delen: My Top Picks (de beste applicaties), My Worst Picks (miskopen) en My Wishlist (applicaties die je nog wilt kopen). Je kunt via de Edit-knop zelf nieuwe lijstjes aanmaken, bijvoorbeeld handige todo-apps, apps voor de vakantie of wat je maar wilt. Het is niet mogelijk om de lijstjes van anderen in te zien, behalve dan een algemeen overzicht met de 25 apps die door de complete App Popular-gebruikersgemeenschap als beste en slechtste zijn gemarkeerd.
Heb je een interessante applicatie gevonden, dan kun je die via Twitter, Facebook of e-mail met anderen delen. Omdat mijn vorige testje met Chorus nogal wat spam opleverde heb ik de Twitter-stap maar overgeslagen en alleen het sturen van e-mailberichten getest. App Popular levert een voorgekauwd e-mailbericht waarin de gevonden applicatie wordt aangeprezen. Net als de eerder besproken aanbieders van iPhone-ontdekkingsapps verdienen ze verdienen geld via affiliatelinks (van Linksynergy). App Popular werkt elke vier uur de rankings en de prijzen bij. Wil je een applicatie tracken en een waarschuwing ontvangen, dan moet je dat handmatig inschakelen. App Popular kijkt alleen naar de veranderingen in de wereldwijde ranglijst.
De applicatie bevat ook een onderdeel Streams. Hier kun je volgen wat er met applicaties is gebeurd. Je ziet bijvoorbeeld dat een applicatie in de Top 25 Member Picks is terechtgekomen. Dit is een lijst die door de gebruikers van App Popular het best worden gewaardeerd. Je ziet in Streams ook wanneer een applicatie in de App Store top 10 is terechtgekomen, uit de top 10 is verdwenen, of een prijswijziging heeft gekregen. Gelukkig toont de applicatie niet de wijzigingen in alle 77 wereldwijde App Store, maar alleen van US en UK.
App Popular houdt lijstjes bij van de applicaties die het meest worden getrackt en het meest aan lijstjes worden toegevoegd. Het is bijvoorbeeld leuk om te zien welke apps in de top 25 van Worst Member Picks staan: iPlay ‘n Learn, Duck Duck Moose en Tweetie 2 staan erin. Bij de best gewaardeerde apps staan Twitterrific, Strategery en SCI FI Wire Reader. Het zal duidelijk zijn dat deze lijstjes nu nog erg worden beïnvloed door het handjevol mensen dat de applicatie al heeft gekocht. Gaandeweg, als de wet van de grote getallen gaat meespelen, zullen deze lijstjes steeds betrouwbaarder worden.
Conclusie
App Popular is qua insteek totaal anders dan Wakoopa en Chorus. Bij deze app spelen sociale netwerken geen enkele rol en kun je ook geen aanbevelingen van betrouwbare vrienden zien. Daardoor is er in de beginfase van de applicatie wat meer kans op manipulatie door ontwikkelaars of door gebruikers met een erg uitgesproken mening. De brede functionaliteit van App Popular (top 100, tracking, stream, prijswijzigingen) maakt de applicatie wel de moeite waard. Tegelijk is de App Popular ook wat beperkt: het draait uiteindelijk om de top 100 van bestverkochte applicaties, waardoor je de onontdekte pareltjes in de App Store niet zo snel zult tegenkomen. Ook wekt de applicatie de indruk dat je als Nederlandse/Belgische gebruiker beter af bent, omdat de gegevens van 77 wereldwijde App Stores zijn opgenomen. Maar in feite gaat het daarbij alleen om de top 100. De meeste functionaliteit (streams, toplijstjes) draait uiteindelijk om wereldwijde ranglijsten en je zit vast aan de Engelstalige naamgeving van de categorieën. Iets anders is dat App Popular de push notificatiens niet alleen gebruikt om prijswijzigingen te sturen, maar ook voor “interessante boodschappen” van de ontwikkelaar. Tenslotte nog iets over de weergave: de coverflow-interface van App Popular is leuk bedacht, maar werkt niet volgens de coverflow-werkwijze (je moet tappen in plaats van swipen). Door de coverflow-werkwijze moet je 100 maal tappen om de complete lijst te zien. Een standaard opsommingslijstje van de top 100 in een categorie was wel zo overzichtelijk geweest.
Info: App Popular
- Ontwikkelaar: App Popular, LLC
- Applicatie: App Popular
- Te koop via: App Store
- Prijs: €1,59
- Geteste versie: 1.0
- Bestandsgrootte: 4,6MB
- Cijfer: 7
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 8 reacties