Review: Atomium, het periodiek systeem in je broekzak

Het Periodiek Systeem der Elementen is een begrip voor iedereen die ook maar enigszins in scheikunde geinteresseerd is. In dit review bespreken we de iPhone-versie van het Periodiek Systeem in de applicatie Atomium.
Edward Neve - · Laatst bijgewerkt:

header1Menige middelbare scholier zal de grote poster in het scheikundelokaal met daarop het periodiek systeem nog wel kennen. Het periodiek systeem der elementen is een tabel met daarin een systematische weergave van alle scheikundige elementen die er bestaan. De applicatie Atomium stopt deze hele tabel, inclusief alle specifieke informatie per element nu in je broekzak met deze iPhone-app. Eentje voor de liefhebber dus! Alle 120 elementen zijn vertegenwoordigd in verschillende kleuren om de verschillende soorten elementgroepen te duiden. Hieronder krijg je een bescheiden lesje scheikunde en kijken we natuurlijk hoe het gebruik van deze applicatie in zijn werk gaat.

Klein stukje theorie

Ieder element in het periodiek systeem behoort tot een bepaalde groep of reeks. Er zijn tien verschillende reeksen, te weten Alkalimetalen, Aardalkalimetalen, Overgangsmetalen, Hoofdgroepmetalen, Metalloïden, Niet-metalen, Halogenen, Edelgassen, Lanthaniden en Actiniden. Deze worden vertegenwoordigd met een eigen kleur in het periodiek systeem. Wil je meer informatie over ieder element, kijk dan eens op The Periodic Table of Videos, gemaakt door de Universiteit van Nottingham. Zij hebben op zeer duidelijke en vaak humoristische wijze per element (alle 120!) een aparte video gemaakt. Zie hieronder een voorbeeld over het element H (waterstof) en let ook (of juist niet) op de nutty professor met het grote grijze haar…

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Gebruik applicatie

Het gebruik van de applicatie is zo eenvoudig als je zou verwachten. Op je scherm verschijnt de hele tabel van het periodiek systeem en zie je alle elementen in de verschillende reeksen gegroepeerd staan. Om per element de specifieke informatie te krijgen druk je een keer op het juiste vierkantje. Je krijgt nu zeer gedetailleerde informatie over dit element (zie ook de screenshots hieronder). Ik ben helaas niet dermate thuis in de scheikunde dat ik jullie kan vertellen waar iedere regel voor staat, maar daar zit je denk ik als lezer toch niet op te wachten. Waar het om gaat is dat je voortaan niet meer je BINAS hoeft open te slaan voor dit soort zaken, maar dat ze nu altijd in je broekzak zitten.

Handig

Wanneer je je vinger in het hoofdscherm op het element houdt komt er aan de linkerkant in een popup algemene informatie te zien zoals de volledige elementnaam, het soortelijk gewicht en de categorie waartoe het element behoort. Wanneer je je vinger daarna naar links schuift, verdwijnt deze info weer. Als je hem loslaat kom je terecht in het informatie-scherm van het element. Atomium is ook in landschapweergave te gebruiken, waardoor de lay-out meer lijkt op die van de poster uit het klaslokaal. In deze modus komt de popup niet tevoorschijn, maar kom je altijd in het gedetailleerde scherm terecht wanneer je een element kiest.

Je kunt er ook voor kiezen om de elementen in lijstweergave te laten zien. Dit kan handig zijn als je niet de precieze tweeletterige afkorting van het element meer weet, maar wel de volledige elementnaam. Ook kun je bepaalde informatie per element of constanten (zie hierna) die je vaker wilt raadplegen toevoegen aan je favorieten. Dit doe je door op de informatieregel bij het element of de constante te dubbelklikken. De instellingen hiervoor vind je in de algemene Instellingen op de iPhone. Daarnaast kun je daar ook nog bepalen of je een geluid wilt laten horen bij het kiezen van een element, de te gebruiken temperatuureenheid en het soort kleurenschema dat wordt toegepast op het periodieke systeem.

Constanten

Atomium bevat ook de waarden van een groot aantal zogeheten constanten. In de wetenschap is een natuurkundige constante een fysische grootheid waarvan de waarde niet verandert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lichtsnelheid of de zwaartekracht. Al deze constanten en hun waarden vind je onder de knop Constants. Bovenaan kun je je favorieten zien, zodat je niet steeds opnieuw door de hele lijst (en die is niet misselijk!) hoeft te scrollen.

Conclusie

Atomium is een goed voorbeeld van de veelzijdigheid van de iPhone, want ook hier geldt weer: “there’s an app for that!“. Met Atomium krijg je het hele periodieke systeem in je broekzak. De veelzijdigheid van de informatie per element is enorm. Handig is dat je de specifieke informatie per element kunt toevoegen aan je favorieten zodat de informatie die je het meest nodig hebt altijd snel te zien is. Met de uitgebreide informatie over alle constanten is deze applicatie helemaal compleet, een aanrader voor iedere scheikundige, scheikundestudent of scholier met scheikunde in het pakket.

Info: Atomium

  • Ontwikkelaar: Henri Hansen
  • Applicatie: Atomium
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: 3,99 euro
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 2,2 Mb
  • Cijfer: 9,0

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.