Review: Beme wil een ‘eerlijke video-app’ zijn, maar is vooral verwarrend
Het was vandaag uit het niets ineens een hit: de nieuwe video-app Beme. Deze app wil je een ‘eerlijke’ video laten maken zonder dat je een preview bekijkt, die je vervolgens laat zien aan vrienden en wildvreemden. Leuk idee, maar hoe werkt het in hemelsnaam? Dat blijkt veel minder vanzelfsprekend dan in andere apps.
Volstrekt onduidelijk
We zeggen het maar meteen: Beme is misschien wel de meest verwarrende app die we dit jaar hebben getest. Je maakt bij de eerste keer opstarten een account, waarna de app je zegt dat je andere gebruikers moet gaan volgen. Het idee is dat je jouw ervaringen vervolgens filmt, zodat anderen mee kunnen kijken, maar er is geen opnameknop te vinden, noch een uitleg over wat dan wel de bedoeling is. De ontwikkelaar verwacht kennelijk dat je onderstaande video van acht minuten eerst gaat bekijken op YouTube:
Het idee van Beme is dat je de iPhone tegen je borst drukt, zodat je jouw ervaringen deelt zonder dat je naar een iPhone-scherm kijkt. Je voelt de iPhone tegen je borst aan trillen, om aan te geven dat je filmt. Je stopt met opnemen door de iPhone weer van je borst te halen. Andere app-gebruikers krijgen deze video’s te zien, zonder dat jij ooit een preview in beeld krijgt.
Filmt helft van de tijd niet
Toegegeven: het idee achter Beme is leuk. De ontwikkelaar hoopt dat je een eerlijker beeld van je omgeving deelt, omdat je niet ziet wat er in je video’s gebeurt. Verwacht echter niet dat je na de verwarrende introductie van de app zonder problemen aan de slag kunt: bij onze tests hadden we last van meerdere foutmeldingen, waardoor er de helft van de tijd niks werd opgenomen.
Dat is het ultieme probleem waar Beme op het moment mee kampt. De app voelt buggy en onhandig aan, maar vereist tegelijkertijd dat je niet naar het iPhone-scherm kijkt. Heeft de app een probleem? Dan ontdek je dit pas nadat je een filmpje probeerde te maken. Dan is het vaak al te laat om een probleem op te lossen. Wat je wilde filmen is al gebeurd.
De ontwikkelaar lijkt zich hier bewust van te zijn. Hij vertelt aan The Next Web bijvoorbeeld dat mensen “het beste een week kunnen wachten”, want dan komt er een sterk verbeterde versie van Beme uit. Een wat rare uitspraak: de app is immers vandaag gewoon live gegaan en wordt via YouTube uitgebreid gepromoot.
Hype
Beme zit onhandig en buggy in elkaar, maar de app weet alsnog gigantisch veel buzz op Twitter te genereren. Dat is grotendeels te danken aan de namen achter de app. Beme is een initiatief van Casey Neistat, een filmmaker die op YouTube meer dan 800.000 abonnees heeft. Door de app in bovenstaande video te bespreken wist hij in één keer al zijn fans te bereiken.
Beme heeft daarnaast een slinks uitnodigingensysteem om aandacht te creëren. Als je de app installeert moet je wachten tot je aan de beurt bent om hem te mogen gebruiken, tenzij een vriend je uitnodigt. Andere Beme-gebruikers kunnen een code aan je geven, zodat je vooruit wordt geschoven in de rij. Het zorgt voor een stormloop op sociale media, waar fans van Neistat wanhopig op zoek zijn naar een code. De app is hierdoor vlak na de introductie immens populair. Maar of Beme dat zal volhouden? We gaan het zien.
Conclusie Beme review
Geloof ons: we willen enthousiast zijn over Beme. De alternatieve manier waarop je filmpjes maakt kan leuke beelden opleveren, waardoor de app net wat anders in elkaar steekt dan bijvoorbeeld Snapchat of Periscope. Op het moment is Beme echter zo buggy en onduidelijk, dat we het lastig vinden om de app aan te raden. Hopelijk wordt dat binnenkort opgelost.
Pluspunten
- Originele manier van filmen.
Minpunten
- Buggy
- Eerste keer onduidelijk wat je moet doen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties