Blendle op iPad iPhone review

Review: hoe bruikbaar is Blendle op iPhone en iPad?

Blendle is sinds 28 april 2014 live. De iPhone- en iPad-app van Blendle moet nog uitkomen, maar de website is alvast fantastisch op iOS.
Bart Breij -

Blendle op iPad iPhone reviewBlendle is vanaf vandaag live. Vanaf nu betaal je niet meer voor een hele krant of een heel tijdschrift, maar reken je af per artikel dat je wil lezen op de desktop, iPad of iPhone. In februari hadden we de primeur dat Blendle ook als échte app op beide Apple-touchscreens zal verschijnen. Nu is het nog ‘gewoon’ een website op de iPhone en iPad – maar wel een die zo goed is, dat je je kan afvragen wat een echte app nog toevoegt.


In hetzelfde gesprek dat we met Blendle-oprichter Marten Blankesteijn hadden in februari, werd ons toevertrouwd dat de applicatie nog niet rijp was om te gebruiken met browsers anders dan Google Chrome op de desktop. Als je Blendle op de releasedag bezoekt in Safari op de iPad, lees je een melding dat de website kan zorgen voor vastlopers van de browser.

Typerende interface

Toch ben je één druk verder zorgeloos aan het vegen door de berichten die door andere gebruikers worden aangeraden. Niet naar beneden, maar in de horizontale interface die Blendle kenmerkt. De artikelen zijn afkomstig van de verschillende media die zich bij Blendle hebben aangemeld, en worden vaak met een tekstje korter dan een tweet aangeraden door gebruikers die je volgt. Als de selectie je te klein is, kan je verhuizen van tabblad Volgend naar Trending die de populairste artikelen van de laatste uren indexeert. Of naar Realtime, waar alle aanraders van alle gebruikers te lezen zijn.

Blendle iPad overzicht trending

De iPhone is het enige Apple-platform waarop Blendle afziet van de typerende horizontale layout. Je treft de aangeraden artikelen onder elkaar, voorafgegaan door de aankondiging met een herkenbaar, smaller kader. Ook op de pagina Bladeren staan de kranten en tijdschriften uit het assortiment van Blendle onder elkaar. NRC, nrc.next, Volkskrant, Trouw, AD, Telegraaf, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, BN De Stem, Het Parool, Vrij Nederland, Elsevier, Quest, De Groene Amsterdammer, NewScientist, Nederlands Dagblad, Quote, Nieuwe Revu, Tubantia, Eindhovens Dagblad, Panorama, VIVA en ja, ook de Story tonen hun cover om doorgebladerd te worden.

Heerlijk lezen, lastig koppensnellen

Ongeacht of je Blendle leest op de iPhone, iPad of de desktop: bladeren door kranten en magazines doe je altijd van links naar rechts. De pagina’s staan naast elkaar uitgestald, uitgevouwen als een soort snel PDF-document waarop je niet kan inzoomen. Het is op dit moment de achilleshiel van Blendle. Je bladert er door de pagina’s, maar die zijn zeker op de iPhone zo klein uitgevallen, dat het lastig is om koppen te snellen. Laat staan koppen te lezen.

Blendle overzicht media Blendle krant doorbladeren

Gelukkig heeft Blendle er wel wat op gevonden. Je leest nog niet meteen een artikel als je erop tikt. Eerst zie je de prijs van een stuk, variërend tussen 10 cent voor elk artikel uit de NRC’s tot 89 cent voor een lang verhaal van Elsevier. Pas met een extra druk wordt het artikel geopend en dan heb je nog vijftien seconden om te bepalen of je een artikel de moeite vindt. Net genoeg tijd om te lengte te verkennen en te weinig tijd om een echt begin aan het artikel te maken. Druk je een artikel vroegtijdig weg, dan zie je dat je het gratis hebt gelezen en druk je ‘Supersympathiek’ voordat je terugkeert naar de bovenliggende pagina.

Blendle lezen artikelLezen zelf gaat voortreffeklijk in Blendle. Op de iPhone is de ruimte vanaf de schermranden tot de tekst precies goed. De verschillende media behouden hun voorkeur van de lettertypes en kleurstellingen die ze zelf gedrukt gebruiken, of behouden in ieder geval het gevoel van het medium. Het Algemeen Dagblad heeft een modernere letter dan Trouw en ook de slanke kopletter van Vrij Nederland zie je terug. Nergens gaat het ten koste van de leesbaarheid. Niet op de iPhone, in lange lappen tekst onder elkaar onderscheiden door tussenkoppen. En niet op de iPad, waarin het horizontale scrollen soms wel voor een ‘wall of text’ gevoel zorgt. In de horizontale of liggende houding van de iPad is soms alles wat je ziet tekst en dat oriënteert wat onrustig als er geen tussenkoppen in de tekst staan. Op de iPhone kan het introductiebeeld van een stuk weer wat beter. Openingsfoto’s zijn op beide apparaten helder en scherp, maar bijvoorbeeld het portret van een columnist wordt op de iPhone volledig gerekt voordat je begint met lezen. Nog meer dan gedrukt, zijn tussenkoppen belangrijk voor de leesbaarheid. Maar op de algemene leesbaarheid is door de onderverdeling in kolommen en regelafstand, weinig aan te merken.

Kanjer in betalingen

Na aanmelding kan je als nieuwe gebruiker rekenen op 2,50 euro tegoed in Blendle. Genoeg voor 25 artikelen van NRC, 10 van de Volkskrant, 5 verhalen van Quest of een mengelmoes van korte en lange artikelen in andere media die er bewust onderscheid in aanbrengen. Een abonnement is er niet, al weten we dat er wordt gewerkt aan abonnementen die je kan nemen op een bepaald medium binnen Blendle.

Waar Blendle in uitblinkt als mobiele website, is het betalingsgemak waarmee je de portemonnee verruimt. Het is niet zo eenvoudig als je wachtwoord invoeren voor een in-app aankoop in een applicatie, maar wat scheelt het! Op de portemonneepagina binnen je profiel kan je afrekenen met PayPal, creditcard en iDeal. Je verruimt je budget met 5 euro (30 cent transactiekosten), 10 euro of 20 euro (allebei geen transactiekosten) en kan vinken of je automatisch wil opwaarderen als je minder dan 1 euro over hebt. Bij iDeal hoef je vervolgens maar je bank te kiezen om je transactie af te ronden in de app van je bank. Het tegoed is meteen actief. En met één druk zet je vervolgens het automatisch opwaarderen weer uit – wat nog eenvoudiger is dan een abonnement binnen iOS stopzetten.

Blendle betalen Blendle instellingen portemonnee

Wie ontvangt de betaling?

Bij de ontvangende kant van de betaling van Blendle, worden wat vraagtekens gezet. Blendle pakt 30 procent van iedere transactie en 70 procent gaat naar de uitgever. Op bijvoorbeeld The Post Online en DeNieuweReporter klinken boze geluiden dat de schrijver van een artikel niet direct wordt betaald. In verschillende tweets geeft onder andere oprichter Blankesteijn aan dat daar over nagedacht en onderhandeld wordt.

Devaluatie

Wat misschien een beetje knaagt bij het gebruik van Blendle, is dat je af gaat vragen wat een artikel waard mag zijn. Als je jarenlang krantenabonnee bent geweest, maar eigenlijk niet meer dan vijf artikelen op een dag echt las, kan je je afvragen waarom je zoveel betaalde voor de krant. En daarbij: wat als je steeds 10 cent aan artikelen hebt uitgegeven, maar achteraf niet onder de indruk bent van een verhaal van 50 cent? Je kan je geld terugvragen van Blendle – het wordt je zelfs makkelijk gemaakt met een goed zichtbare vermelding, maar is een artikel van 50 cent dan een miskoop? Ook als je jaren niks hebt betaald voor het nieuws, kan je je afvragen wat een artikel mag kosten en of juist zulke microtransacties de waarde van journalistiek niet devalueren.

Blendle artikel aangekondigd Blendle instellingen

Kleine interfacemissers

Terug naar het feitelijke. Naar Blendle zoals het nu is op de iPhone en iPad, en wat er nu in ieder geval beter kan. Op beide apparaten kan je terugvegen om naar de vorige pagina te gaan. Het is een trucje vanuit Safari zelf, maar het is niet raadzaam die te gebruiken. Je sluit er namelijk geen pagina mee, maar gaat terug naar de vorige bezochte pagina en dat kan ook betekenen dat je van de inhoud van een krant teruggaat naar een bericht dat je al eerder las. Op de iPhone en iPad mist op de overzichtspagina’s vooral een terugknop. Artikelen zelf kan je uitstekend dicht drukken met een oranje kruis, maar in overzichten ontbreekt die handigheid. Zo moet je bijvoorbeeld het hele overzicht van tijdschriften opnieuw doorscrollen om verder te gaan waar je gebleven was, voordat je het laatste tijdschrift opende. Hetzelfde geldt voor de artikelen die door andere gebruikers zijn gedeeld.

Wat kan een app nog toevoegen?

Blendle iPhone delenMet dat als voornaamste pijnpunt van de website van Blendle op het touchscreen, kan je je afvragen waarom de aangekondigde échte app van Blendle nog nodg is. Het betalingsgemak van Blendle is buitengewoon – en bovendien gaat het geld meteen naar de dienst en de uitgevers zelf, in plaats van Apple. De leesbaarheid is voortreffelijk als hier en daar een tussenkop in een artikel staat en omdat de app je actief tips geeft om nieuwe personen te volgen, is ook het opbouwen van een netwerk op de website geen enkel probleem. De voordelen van een app begeven zich duidelijk buiten het bereik van de huidige website. Een pushbericht als je favoriete krant klaar staat, er nieuwe achtergrondverhalen over je onderwerpen van voorkeur zijn bijvoorbeeld. Of een hele dag kunnen opslaan voor offline gebruik voordat je een lange reis maakt. De app zou het delen via Twitter en Facebook ook vanuit iOS zelf kunnen regelen en makkelijker maken. En misschien kan de appvorm er ook voor zorgen dat er niet de hele tijd een laadanimatie in beeld staat terwijl je Blendle gebruikt.

Prijzenswaardig

Blendle artikelpagina TrouwOp dit moment kan Blendle prima staan zonder die functionaliteit. De aanraders van andere gebruikers prikkelen voortdurend om artikelen te lezen, ook zonder dat je zelf een krant of tijdschrift doorbladert. Als Blendle-gebruiker ben je ontrouw aan elk medium, lees je alles door elkaar en betaal je steeds een ander bedrag voor een artikel. Misschien is dat gevaarlijk voor de perceptie wat kwaliteitscontent mag kosten. Misschien zorgt het ervoor dat je direct je krantenabonnement opzegt. Misschien prikkelt het juist om een zaterdagkrant te nemen. Dat is moeilijk te voorzien, en persoonlijk. Maar in ieder geval zorgt Blendle ervoor dat je verschillende media zonder moeite meekrijgt. Actualiteit van verschillende kanten kán belichten. Méér uitgediepte geluiden kan vernemen over méér kwesties. Blendle zorgt ervoor dat je als lezer beter geïnformeerd kan zijn tegen een klein bedrag. Dat maakt het ongelooflijk prijzenswaardig. Dat de website zo fijn is dat hij een app bijna overbodig maakt, is daarbij zeer mooi meegenomen.

Direct bezoeken: Blendle.nl

Reacties: 31 reacties

  1. Slechte ontwikkeling dit. Als dit de toekomst is, dan wordt journalistiek niets anders dan een populariteitsmeting; journalisten worden uitgedaagd om zoveel mogelijk clicks/aankopen te krijgen en zullen hun stukken daarop richten, met ronkende koppen en “sensationele” inleidingen.

    Het mooie van een volledig tijdschrift/krant is toch dat je ook eens stukken leest die schuren of tot inzichten aanzetten die je eerst niet vermoedde.

    Wie gaat er nog een stuk lezen/kopen over de ingewikkelde stammenstrijd in een Afrikaans land? Of over de nuances in Oekraïne?
    Dat zijn juist de stukken die wel leest als je toch de NRC vasthebt (al dan niet in digitale vorm). En je complete wereldbeeld vormen.

    Het wordt volgens mij nu wel redelijk “pick and choose”: je kiest stukken die je waarschijnlijk wel liggen. Want tja, elk apart stuk kost geld.
    En zo is het moeilijker om buiten je gedachtenwereld te orienteren. Vooral voor jongeren belangrijk!

    Overigens een goede recensie, ook qua hoofdstuk “Devaluatie”.

  2. Als ik nieuws wil lezen, dan ga ik wel naar Nu.nl. Daar kan ik het nieuws gewoon gratis lezen en hoef ik niet te betalen voor een stukje tekst…

  3. @Gabor van Haren: Ik ben het wel met je eens. Ik kreeg een verzoek om aan te geven wat ik van de beta van Blendle vond. Ik gaf aan dat het niet prettig navigeren is. Dat je binnen 15 seconden kan annuleren is een mooi gevonden workaround, maar m.i. geen goede oplossing voor het probleem. Op deze manier lees je alleen de artikelen die trending zijn en dat kan zorgen voor een bepaalde manier van schrijven (schreeuwende koppen). Aan de andere kant is het ook zo dat je als schrijver dat ook niet 10x kan veroorloven, want dan haakt men ook af.

  4. @Gabor van Haren: Dankjewel. En goed punt. Wat nu op verruiming van je nieuwsaanbod lijkt, kan later door een klikzucht (of drukzucht) inderdaad tot meer sensatie leiden. Gelukkig is er binnenkort ook sprake van abonnementen op kranten binnen Blendle. Erg benieuwd naar de prijs daarvan.

  5. Ook ik ben skeptisch dat dit een succes wordt. Leer mij de zuinige Nederlanders kennen. Per artikel betalen: no way!!, een enkele YUP of DINK daargelaten. Flatfee met onbeperkt toegang tot alle artikelen geef ik wel een (bescheiden) kans. Bovendien (en dat is een akelige instelling!) bezweert mijn puber tweeling mij dat nieuws en internet gratis is, nog sterker: moet zijn. En dat alle vwo-ers er zo over denken. Betalen is voor de zielige losers. Overigens vinden ze mij de grootste loser met mijn 2 betaalde! digitale krantabonnementen 🙂

  6. @Gabor van Haren: Het is dan ook wachten op de Spotify/Netflix versie van Blendle: één prijs/maand voor toegang tot alle artikelen. Dan heb je daar geen last van.

  7. @Gabor van Haren: Het is maar net hoe je Blendle gebruikt. Ik zie zelf nu na een paar weken beta gebruiker ook dat eigenlijk de inhoudelijk matige artikelen worden gedeeld. Gelukkig bepaal je wel zelf wie je volgt en wie jou mooie stukken voorschotelt. Gebruik het gewoon als Twitter of ga zelf gewoon gratis je favoriete krant doorspitten voor mooie stukken (en delen natuurlijk!) 😉

  8. net ff op dat #blendle rondgekeken, is niets voor mij, alleen maar herkouwen van dode media

  9. Ik probeer nu een paar weken Blendle. Leuk voor berichten die je écht moet lezen (bijv. door het instellen van Alerts), maar over het algemeen blijf ik erbij dat online ook veel goeds te vinden is. Neem bijv. iPhoneclub, daar lees ik achtergrondartikelen over de iPhone. Die staan in geen enkel tijdschrift of krant. Oftewel: voor verdieping heb ik mijn nicheblogs, voor het algemene nieuws pak ik liever Nu.nl dan Blendle.

  10. Ik lees nu de Volkskrant op de iPad. Kost me rond de 18 euro per maand voor alle artikelen. Als een artikel in Blendle gemiddeld 25 cent kost, kan ik dus 72 artikelen per maand lezen voor diezelfde 18 euro. Dat is slechts 3 artikelen per krant, uitgaande van 24 kranten per maand. Dan is dat Volkskrant abonnement dus veel voordeliger.

  11. Gebruik ook al een aantal weken Blendle.
    Voor mij is dit wel echt een uitkomst. Ik heb de afgelopen weken al meer geld aan journalistiek uitgegeven dan ik daarvoor in mijn hele leven deed. Daarnaast is het leuk om ook goede stukken uit andere kranten te kunnen lezen zonder meteen de hele krant te hoeven kopen.

  12. @Johan: Blendle werkt aan een functie waardoor je nooit meer betaald dan de prijs van die krant.

  13. @SinusFiction: die bestaat al een tijdje ->Elinea.nl

  14. Origineel geplaatst door Bram
    @Johan: Blendle werkt aan een functie waardoor je nooit meer betaald dan de prijs van die krant.

    Betaalt… Maar ook dan blijft de Volkskrant app veel handiger en biedt Blendle geen prijsvoordeel, hooguit geen nadeel. Ik houd dus dat abonnement, en zal Blendle hooguit gebruiken als ik eens een speciaal artikel uit een andere bron wil lezen.

  15. Ik ben vooral benieuwd hoe Blendle gaat worden wanneer er ook artikelen buiten de standaard kranten in komen te staan. Dat je als Freelancer gewoon werk kan aanleveren voor iedereen om te lezen.

    Zo krijg je pas echt diversiteit in de artikelen en weet je dat er geen censuur van een eindredacteur tussen is gekomen.

  16. @Gabor van Haren: Wat u wilt is dat je bij de supermarkt ook alleen maar complete, voorgevulde winkelwagens kunt kopen, zodat je “ook eens dat koffietje drinkt van die sympathieke brander”.

    Flauwekul natuurlijk. Dat koffietje weet ik zo wel te vinden. Mensen hoeven niet van bovenaf opgelegd te krijgen wat goed voor hen is. Die tijd is toch echt voorbij. Mensen kiezen inderdaad de stukken die hen waarschijnlijk wel liggen. U doet dat ook: ik zie u ook niet zo gauw de Telegraaf lezen. Hoewel: ook dàt kan uw wereldbeeld verruimen want dan ziet u ook eens wat 70% van het electoraat bezighoudt. Evenmin lijkt u mij iemand die valt voor de ronkende koppen (ik ook niet trouwens). Ik ben wel degelijk geïnteresseerd in de nuances rond Oekraïne en ben erg blij dat ik vanaf heden ook kennis kan nemen van artikelen daarover uit andere kranten dan alleen mijn eigen Volkskrant.

  17. Hoewel ik behoorlijk digitaal ingesteld ben vind ik het heerlijk om in het weekend – wanneer ik meer tijd heb – de papieren versie te lezen (heb een VK zaterdag abo, op werkdagen dan via PC/tablet). Daarnaast delen vriendin en ik het VK abo (we wonen apart), met Blendle lijkt me dat lastiger of sowieso hogere kosten. Hoe ik het initiatief ook toejuich, deze vorm gaat ’t voor mij niet worden…

  18. @Van der Wells: Dat zou ze zeker een interessante ontwikkeling zijn, maar aan de andere kant garandeert de controle van een overkoepelend medium met eindredacteur ook een zeker mate van kwaliteit en acuraatheid. Uitbreiding is mooi, maar door zomaar iedereen artikelen te laten verkopen wordt het nivieau niet vanzelf hoger.

    @Johan: dat is toch ook juist het mooie van blendle. Ik zal mijn krant echt niet weg doen, maar ik lees ook allerlei artikelen van publicaties waar ik zanders nooit een abonnement op had genomen. Iedereen wint

  19. Wat ik alleen zo vreselijk jammer vindt, om niet te zeggen dat ik er pislink van wordt is dat er ook weer een eigen social media element inzit.

    Waneer denkt men daar eens kritisch over? Het is niet voor niets dat Google het merendeel van de developers uit het Google+ platform haalt. Social media is dood. Dat je de mogelijkheid hebt om, indien je dat wilt, een koppeling kunt maken met social media, dat zou een meer normale optie zijn.

    Maar dat mijn account ongevraagd andere gebruikers gaat volgen, is mij een raadsel, en direct een reden om niet met dit platform verder te willen, de mensen die ik dan volgde waren ook nog eens mensen die nooit zou willen volgen, laat staan dat ik deze mensen zou willen vertellen wat ik lees… Nee, alleen dit element is voor mij voldoende reden om niet eens verder te gaan. Zou dit volgen als extra optie aangeboden worden, waar zou mij minder boos/teleurgeteld/pislink maken. Maar dit soort ongevraagde opt-out functies anno ni, sorry dat kan dus echt niet. Opt-in dat is key. Opt-out is marketing bs.

    just my 2cents

  20. Ben het eens met @Gabor, populisme is hier wel sprake van. Per artikel betalen, duidelijke nee. Maand abonnement, ok. Echter gaat de vergelijking met iTunes niet op die velen maken.

    Muziek is zwaar in handen van platen firma’s en bij kranten content is het zo 10x gekopieerd of anders geschreven hetzelfde. Enkel echte kwaliteitscontent zou hier overleven. De rest is nu.nl achtig en gratis al goed. Daarnaast heb je ook goeie niches zoals Vice en uiteraard iPhoneclub.

    Ik vraag me ook af of een krant abbo kopen in Blendle zinvol is. Als ik NRC wil lezen, koop ik wel een abbo daar en hun iPad app (NRC Reader) kan Blendle met kilometers tegelijk niet tegenop. Veel betere ervaring voor mijn geld.

    Ik ben nog niet zo overtuigd helaas.

  21. Als ik Blendle als “icoon” op mijn beginscherm zet dan kom ik niet langs het aanmelden met Facebook. Dan blijft het een fel wit scherm… Ook na verwijderen en opnieuw toevoegen. Meer mensen hier last van?

    Op de iPad werkt dit wel trouwens!

  22. ik vind de prijs per artikel best stevig. Er staan nu artikelen en columns bij die je ook gratis kunt lezen, bijvoorbeeld vandaag de column van Marcel van Roosmalen, gratis te lezen via nrc.nl. Dus als dit een succes wordt zul je dat soort info niet meer gratis kunnen krijgen.
    Maar goed, ik vind het een heel goed initiatief om de journalistiek te redden. Kijk dan nog wel even naar de prijs per artikel: als een hele krant €2 kost is €0,25 voor een artikel gewoon veel te duur.

  23. Tja… Waarom blender dan perse gaat samenwerken met uitgeverij en krant? Kansloos verdienmodel. Leuke poging dat wel maar net niet out of the box genoeg 😉

  24. Origineel geplaatst door Folkert
    @Johan: dat is toch ook juist het mooie van blendle. Ik zal mijn krant echt niet weg doen, maar ik lees ook allerlei artikelen van publicaties waar ik zanders nooit een abonnement op had genomen. Iedereen wint

    Klopt. Mijn opmerking was ook niet negatief bedoeld, maar was een reactie op de zin “Misschien zorgt het ervoor dat je direct je krantenabonnement opzegt.” in het artikel. Dat geloof ik absoluut niet, tenzij iemand dat eigenlijk al langer overweegt, omdat hij/zij de krant nauwelijks leest.

  25. Origineel geplaatst door Martijn
    Als ik nieuws wil lezen, dan ga ik wel naar Nu.nl. Daar kan ik het nieuws gewoon gratis lezen en hoef ik niet te betalen voor een stukje tekst…

    Precies, blendle heeft geen toegevoegde waarde tov een Nu.nl. Doordat men niet eerst uitgaat van een gratis dienst om massa te kweken, zal dit meteen weinig mensen aantrekken.

    Kan je ook je geld terug vragen als je naderhand het artikel niet goed vond?

    De heer Kloping hoopt the next best thing gevonden te hebben, maar ik ben bang dat dit een klein deukje in zijn ego zal opleveren. Niet erg, immers zonder risico ook geen succes.

    Ik snap niet dat Blendle niet leert van fouten uit het verleden. Dit concept zal falen, wil je wel een succes worden zal je met een abonnement moeten werken, waar binnen de opbrengsten van de abonnementen verdeelt worden onder de journalisten die een hoger aantal kijker hebben.

    Vergelijking met bestaande media, zoals kranten gaan ook niet op. Kranten houden nog steeds vast aan hun verdienmodel, hoe aandoenlijk dit ook mag zijn, zullen deze ook op den duur verdwijnen. Kijk naar spotifiy, netflix. Ze zetten traditionele aanbieders aan de kant, zij hebben succes doordat zij dmv een klantvriendelijke manier het aanbod vergroten.

    Blende redeneert vanuit de journalisten, hoe creeeren we een platform waar journalisten meer revenu krijgen aan de hand van aantal ‘likes’. Maar hier dien je de klant niet mee. Anno 2014 willen mensen niet peer eenheid betalen, maar per ongelimiteerde aanbod. Hoe de verdeling daarna plaats vind moet door de aanbieder bepaald worden(spotify, netflix etc).

    Blendle loopt bij de lancering achter de feiten aan.

  26. @Swasmahammad: Jullie hebben beiden een punt. Ik wil graag artikelen doorkijken die gaan over zaken waar ik eigenlijk geen interesse in heb (daarom lees ik zelfs de achterklappagina van nu.nl ook trouw hoewel ik echt geen idee heb wie die mensen zijn) maar gelijktijdig zou ik daar niet voor willen betalen.
    Wat naar mijn mening informatie anders maakt dan koffie is dat informatie zorgt voor het vormen van een mening. Als je selectief omgaat met informatie en alleen dingen leest die in je straatje liggen versterk je je mening alleen maar zonder echt over argumenten na te denken. Dat werkt wel een beetje ongefundeerde meningen in de hand.
    Als je constant slechte koffie drinkt krijg je hooguit last van je maag en heb je een slechte smaak, maar daar heeft verder niemand last van.

  27. Waarom vergelijkt iedereen blendle met nu.nl? Nu.nl levert sec het feitelijke nieuws. Geen achtergrond info, geen opinies, geen historie. blendle (lees: de kranten) leveren verdieping. Daarnaast hebben kranten ook een controlerende taak, maar dat is een andere discussie.

  28. Ideaal voor mij. We hebben al een VK digitaal+zaterdag op papier abo, maar ik twijfelde over NRC digitaal abo erbij. Dat 4 weken op proef gehad, maar ontdekte dat ik die krant te onregelmatig erbij las, om een jaarabo te rechtvaardigen. Met Blendle gaat het prima. Ik betaal alleen als ik daadwerkelijk de tijd neem om ook de NRC te lezen. Tegelijkertijd kan ik ook allerlei andere kranten lezen (zit te wachten wanneer regionaal nieuws in Leidsch Dagblad erbij komt). Bladerview vind ik geweldig (je ziet gewoon de hele krant ipv alleen de suggesties). Zou mooi zijn wanneer je nooit meer betaalt dan de hele versie van een krant/tijdschrift, wanneer je op hol slaat in 1 krant. Verdienmodel is ook prima: pay per use ipv abo (vind ik ook zo geniaal aan Bliep* dat ik – een aantal dagen per maand – voor mijn 3G iPad gebruik), hoewel ik een flat fee en onbeperkt gebruik voor een redelijke prijs (a la spotify & netflix) ook prima zou vinden (heb ik wel 25 euro per maand voor over; maar weet niet of ze het daarmee rendabel kunnen maken).

  29. Om antwoord te geven op de titel: Blendle laat mijn browser op de iPhone crashen. Onbruikbaar dus op mijn iPhone.

  30. @Van der Wells: Zoiets bestaat al, medium.com. Hier kan iedereen artikelen schrijven. Alle artikelen zijn gratis te lezen.