De Nederlandse ontwikkelaar Syspert bracht een maand geleden al de applicatie BrainSum uit. BrainSum is een rekenspelletje waarbij je zo snel mogelijk moet bepalen of een getoonde berekening goed of fout is. Vanaf vandaag is BrainSpell in de App Store te vinden: een soortgelijke applicatie waarbij je je spelvaardigheid kunt testen. De opdracht is om zoveel mogelijk foutloze antwoorden achter elkaar te geven.
Het voorbeeld in de App Store is misschien wat simpel: bij ‘reikweite’ of ‘reikwijdte’ kan iedereen wel de juiste schrijfwijze herkennen, maar bij ‘Duitstalig’ of ‘duitstalig’ wordt het lastiger.
BrainSpell werkt als volgt: je kiest steeds het juist gespelde woord en probeert daarbij zoveel mogelijk goede antwoorden achter elkaar geven. Heb je 12 goed op een rijtje, dan is je topscore 12. Bij elke fout begint de telling opnieuw.
- brainspell
- Het startscherm van BrainSpell.
- Uitleg van de game.
- De uitzondering op de regel: alles moet zonder streepje, maar oud-leerling heeft er wel eentje.
- Met of zonder koppelteken?
- Autolease is al genoeg ingeburgerd om het als gewoon Nederlands woord te behandelen.
- Sommige opdrachten zijn wel erg makkelijk, zoals deze: het meervoud van firewall.
- Torture schrijf je niet in het Engels.
- Deze is wat tricky: als een eigennaam een hoofdletter krijgt, waarom is dolle Mina dan fout?
- Een instinker: oudpapierhandel is zonder streepje, maar oud-leering met streepje.
- Voor sommige mensen erg makkelijk, voor anderen een raadsel hoe je dit schrijft.
Het lijkt misschien makkelijk, maar het is nog een hele klus om 15 goede antwoorden op een rijtje te krijgen. Is het bijvoorbeeld ‘advocaat-generaals’ of ‘advocaten-generaal’? Gelukkig geeft de applicatie steeds wat achtergrondinformatie waarom iets goed of fout is, al is die uitleg soms wel wat beknopt: als net het door jou gekozen woord zonder koppelteken is afgekeurd, dan is de uitleg “met koppelteken” natuurlijk een waarheid als een koe.
Eén van de fouten waar ik genadeloos ben ingestonken is oud-leerling en oudgediende. Oud-leerling moet met een streepje en oudgediende zonder streepje. Waarom? Geen idee, het is gewoon zo (de Schrijfwijzer van Jan Renkema noemt ook precies deze twee voorbeelden in paragraaf 5.3.2). Ook blijken ingeburgerde woorden niet meer met accenten en koppeltekens te worden geschreven. Je schrijft dus leasecontract zonder streepje (want lease is een ingeburgerd Engels woord) en je schrijft egards zonder streepje op de e (want ook dat Franse woord is inmiddels ingeburgerd).
- brainspell
- Het startscherm van BrainSpell.
- Uitleg van de game.
- De uitzondering op de regel: alles moet zonder streepje, maar oud-leerling heeft er wel eentje.
- Met of zonder koppelteken?
- Autolease is al genoeg ingeburgerd om het als gewoon Nederlands woord te behandelen.
- Sommige opdrachten zijn wel erg makkelijk, zoals deze: het meervoud van firewall.
- Torture schrijf je niet in het Engels.
- Deze is wat tricky: als een eigennaam een hoofdletter krijgt, waarom is dolle Mina dan fout?
- Een instinker: oudpapierhandel is zonder streepje, maar oud-leering met streepje.
- Voor sommige mensen erg makkelijk, voor anderen een raadsel hoe je dit schrijft.
Er zitten natuurlijk ook wel makkelijke woorden tussen. Zo zijn er vrij veel woorden met en zonder trema geschreven (‘coördinatie’ of ‘coordinatie’ – makkelijk!) en zijn er ook aardig wat woorden opvallend fout geschreven. In de screenshots laat ik een aantal voorbeelden zien, die een goede indruk geven van de moeilijkheidsgraad van de applicatie. De volledige applicatie bevat 3.000 woorden; binnenkort komt er ook een Lite-versie met 100 woorden uit.
Conclusie
Je moet van dit soort spelletjes houden. Als je niets met taal hebt of toch al moeite met spelling hebt, zul je je iPhone nijdig in een hoek gooien. Maar als je denkt: “Ha, dat doe ik wel even!” blijkt het toch lastiger dan je denkt om 15 of 20 goede woorden op een rijtje te kiezen. Wat mij betreft een geslaagd spelletje en je leert er ook nog iets van. Voortaan schrijf ik egards gewoon zonder accent.
Info: BrainSpell
- Ontwikkelaar: Syspert
- Applicatie: BrainSpell
- Te koop via: App Store
- Prijs: €1,59
- Geteste versie: 1.4
- Bestandsgrootte: 0,2MB
- Cijfer: 8,5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Hmm, als hij €0.79 was had ik hem meteen gedownload, moet er nu nog even over nadenken. Is wel een leuk spelletje in ieder geval.
Idd. mensen die voor een dubbeltje geboren worden, worden nooit ’n kwartje…
Ik heb hem direct gedownload, taalfreak die ik ben. En ik ben meteen verslaafd. Het is inderdaad moeilijk om meer dan 20 goede antwoorden achter elkaar te geven. Je kan je highscore uploaden en als je dat doet krijg je meteen te zien hoe goed je scoort ten opzichte van andere BrainSpell spelers. Wat het spelletje nóg verslavender maakt. Wat mij betreft is BrainSpell de 1,59 meer dan waard.
Kunnen we dat niet verplicht stellen voor iedereen die hier wenst te reageren? 😉
leuk! meteen aangeschaft en meteen begonnen.
Het eerste woord dat verscheen, was al meteen een fout in het programma.
Volgens brainspell moet weesgegroet met een hoofdletter zijn omdat het een eigennaam is. Meteen in de Dikke van Dale opgezocht en…. daar staat het met een kleine letter.
Dat is een lekker begin zeg!
@azerty, het kan allebei, maar als eigennaam moet het wel degelijk met een hoofdletter:
Het kan allebei, met hoofdletter én met kleine letter. Als eigennaam moet Weesgegroet met een hoofdletter.
Als Weesgegroet als eigennaam bedoeld is dan moet het met een hoofdletter. Zoniet dan moet het met een kleine letter. Jullie hebben allebei dus een beetje gelijk.
Alleen compatibel met iPhone, waarom dat dan?
Groene Boekje zegt wel ‘Weesgegroet’, dus ik ben het niet geheel eens met je kritiek, Azerty…
@Luuk, vooralsnog wel. Binnenkort waarschijnlijk ook Android.
Even een reactie van de authors; volgens de Dikke van Dale is “onze vader” ook met kleine letters gespeld. Nu willen wij niet gaan twisten met meneer van Dale maar wij geloven dat Weesgegroet en Onze Vader wel degelijk met hoofdletters geschreven dienen te worden.
Maar als er nog meer woorden in staan dan horen wij dat heel graag! Ik zal aan de afdeling internet vragen of zij een invoer veld kunnen maken voor dit soort verschillen!
Mbt de Ipod, wij hebben geen test mogelijkheid voor de Ipod, vandaar. We zullen het in de groep gooien.
@Nico: Denk eerder dat hij heermee iPhone en iPod touch bedoelde;)
Nou 25 heb ik gehaald. Maar er zitten er toch wel een hoop bij waarbij ik toch hard moest nadenken.
Erg leuke app, simpel maar heel erg leuk.
Bedenk me net een mooie feature. Waarom niet bijhouden wat voor soort fouten iemand het meeste maakt en deze verder uitleggen.
In versie 3.0 een leuke toevoeging. Voor 0,99 kun je een hoofdstuk kopen over nederlandse spelling met complete uitleg. Aanprijzen van een boek (affiliate).
Ik verwacht btw ook een update met d en dt woorden.
Dit is echt een gouden applicatie. Je zou het zelfs uit kunnen breiden naar zinnen en dan de foute woorden selecteren. Dus ook grammatica.
Mijn god, ideeen schieten constant naar boven. info@mikevanhoenselaar.nl voor meer…;-)
Als je BrainSpell eerst gratis wilt uitproberen dan kan je nu de gratis versie (BrainSpell Lite) downloaden!