Review: Byline, rss-lezer voor de iPhone

Review van Byline, een rss-lezer voor de iPhone waarmee je Google Reader kunt synchroniseren. Met Byline kun je het nieuws ook offline lezen. Byline is snel, stabiel en kan ook grote hoeveelheden rss-feeds en nieuwsitems aan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het startscherm van Byline.Een paar dagen geleden ben ik noodgedwongen overgestapt van Newsgator/NetNewsWire naar Google Reader. Er komt op termijn een update van NetNewsWire aan die met Google Reader kan synchroniseren, maar dat kan nog wel even duren. Vandaar dat ik op zoek moest naar een nieuwe offline rss-lezer om het nieuws te kunnen volgen. Je hebt dan de keuze uit Byline, Feeds, RSS Flash g, Pro RSS Reader en nog een aantal andere rss-lezers. Als je in de App Store zoekt naar ‘Google Reader’ kom je nog veel meer kanshebbers tegen, maar sommige kunnen alleen je Google Reader-feeds inlezen (maar niet synchroniseren) en er zijn ook applicaties die niet offline te gebruiken zijn (noodzakelijk tijdens de vakantie).


Ook lees je in de App Store-reviews van rss-applicaties regelmatig dat applicaties instabiel of traag worden bij het inlezen van veel feeds. Dat probleem had ik bij NetNewsWire trouwens ook: het duurde een eeuwigheid voordat alle feeds waren ingelezen (ik heb er nogal wat) en het gebeurde regelmatig dat de applicatie tijdens het synchroniseren crashte. Omdat iets wat je dagelijks gebruikt best wat mag kosten, viel de keuze op Byline.

Feeds inlezen

Als je eenmaal je feeds in Google Reader hebt staan, is de ingebruikname van Byline een fluitje van een cent: vul je accountnaam en wachtwoord in en de feeds stromen binnen. Je hoeft niet te wachten totdat alles is ingelezen, zoals bij NetNewsWire, maar kunt meteen beginnen te lezen. Onderin beeld zie je aan een voortgangsbalk hoe de cache zich vult. Het kan een beetje een tegenvaller zijn dat er per mapje maar 50 berichten binnenkomen (in de instellingen kun je dit ophogen naar maximaal 200). Het loont dus de moeite om in Google Reader je feeds goed in submappen in te delen.

Er is nog een andere reden waarom je goed over de organisatie moet nadenken: je ziet namelijk alle nieuwtjes in een bepaalde map en niet de nieuwtjes per feed. Zo’n weergave is overigens wel mogelijk (door op de ronddraaiende pijlen rechtsboven in het scherm te tikken), maar het is toch even wennen in vergelijking met andere rss-lezers. Voor mijn situatie is de standaardweergave in chronologische volgorde wel handig: ik wil weten wat er op dit moment speelt en dan maakt het me niet zoveel uit of het nieuws op Fok.nl of NU.nl staat (bovendien: beide websites publiceren toch vaak dezelfde berichten van het ANP). Heb je hier moeite mee, dan zou je ervoor kunnen kiezen om meer submappen in Google Reader aan te maken. Byline kan een grote hoeveelheid feeds (300+) en grote hoeveelheden nieuwsitems (1000+) aan, maar toont uiteindelijk maar maximaal 200 items per folder. Dat hoeft geen beperking te zijn, want onderaan het lijstje met gelezen feeds kan je aangeven dat je meer items wilt laden.

Byline in dagelijks gebruik

Byline is me in positieve zin opgevallen: de applicatie start snel en is meteen klaar voor gebruik. Handig is ook dat de applicatie op het laatste nieuws focust: je kunt bijvoorbeeld op het startscherm op New Items tikken en krijgt dan de 50 (of 200) laatste nieuwtjes, ongeacht de feed of map waarin ze staan. Onderin het scherm zie je een sterretje waarmee je artikelen kunt markeren en een Share-knop om het nieuwsitem via e-mail naar vrienden te sturen. Met dezelfde knop kun je trouwens ook het nieuwsitem in Safari openen, terwijl je met het pijlicoontje linksonder het nieuwtje in de geïntegreerde browser opent. Dit is wat dubbelop en het was me niet meteen helemaal duidelijk waarom het op deze manier was gedaan. De betekenis van het RSS-icoon onderin het scherm is me nog steeds een raadsel. Er gebeurt namelijk niets wanneer je erop tapt.

Byline is ook in landscape-weergave te gebruiken. Heb je geen continue dataverbinding, maar ben je even snel langs een hotspot gegaan om je feeds bij te werken, dan is er kans dat je alleen de nieuwstitels ziet met een waarschuwing “This item has not been downloaded from the server” als je de inhoud van het rss-item zelf wilt lezen. Even wachten tot de cachefunctie volledige klaar is loont dan de moeite. Byline synchroniseert automatisch wanneer je de applicatie start. Op de achtergrond synchroniseren wanneer je in de buurt van een hotspot komt, kan uiteraard niet omdat de iPhone geen achtergrondprocessen ondersteunt.

Via de algemene instellingen van de iPhone wijzig je zaken zoals het aantal getoonde nieuwtjes, of de webpagina’s en de afbeeldingen gecached moeten worden en of de caching alleen moet plaatsvinden als je op een Wi-Fi-netwerk zit (nuttig voor mensen met een beperkte databundel). De caching van nieuwtjes en webpagina’s kost behoorlijk wat tijd: in mijn geval zeker vijf minuten, dus het is niet zo dat je tijdens de vakantie even snel langs een McDonalds loopt om je feeds bij te werken. Je moet er wel even voor gaan zitten. Een groot voordeel is dan wel, dat je de alle originele webpagina’s bij elk nieuwtje ook gewoon kunt lezen als je offline bent. De synchronitatie werkt foutloos: items die ik van een ster heb voorzien verschijnen ook als zodanig in Google Reader op de deskop (bij Newsgator was dat nog wel eens een uitdaging).

Wie geen geld wil uitgeven voor een rss-lezer met Google Reader-integratie kan trouwens ook gewoon op de mobiele website van Google Reader terecht: www.google.com/reader/i/. Een ander gratis alternatief is RSS Runner, maar die kan niet synchroniseren.

Conclusie

Byline is me in stabiliteit, snelheid en gebruiksgemak meegevallen ten opzichte van NetNewsWire. De applicatie is meteen klaar voor gebruikt is snel met het inlezen van nieuwsitems – maar daarentegen traag met het cachen van de artikeltekst, websites en afbeeldingen. Dat laatste hoeft geen probleem te zijn als je een databundel hebt en toch voortdurend online bent.

Info: Byline

  • Ontwikkelaar: Phantom Fish
  • Applicatie: Byline
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €3,99
  • Geteste versie: 2.5.3
  • Bestandsgrootte: 0,3MB
  • Cijfer: 8,5

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 3:07
Onderwerpen
,
Categorie
Nieuws

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.