Review: Cameo, de makkelijke videobewerker van Vimeo
Met de iPhone kun je al jaren mooie videobeelden schieten en als je jezelf een beetje artistieke filmmaker waant, is Vimeo dé plek op internet om waanzinnig mooie beelden te tonen. Tegenwoordig hebben dit soort filmpjes een duidelijke stijl: mooie beelden, een hippe soundtrack en een vlotte montage. Toch is Vimeo nog steeds niet dé grote concurrent van YouTube. De dienst heeft veel minder actieve gebruikers. Misschien brengt Cameo daar verandering in. Deze app probeert voor Vimeo-filmpjes te zijn wat Instagram is voor foto’s: schiet wat materiaal, plaats een filter, voeg wat indie-muziek toe en publiceer de creatie online op Vimeo. Dankzij een update van de app is dit nu gemakkelijker dan ooit. Is Cameo daarmee een nieuwe hype in de espressobar waard? iCulture legde de app onder de loep.
Hulpmiddel naast de Vimeo-app
Cameo was oorspronkelijk een onafhankelijke start-up, maar is sinds vorig jaar eigendom van Vimeo. Die heeft de app na een paar updates veel simpeler gemaakt. Waar Cameo eerst nog content van andere makers liet zien, is de app nu vooral een montagestudio geworden die direct filmpjes kan uploaden naar Vimeo zelf. In onze eerdere bespreking in 2013 meldden we nog dat de app een video-app én sociaal netwerk in een was, maar dat is inmiddels niet meer zo. Je moet naar de app van Vimeo om video’s van andere mensen te kunnen bekijken. Cameo is daardoor een app geworden die je idealiter naast de app Vimeo voor de iPhone en de iPad gebruikt (althans, dat is het idee). Je kunt een paar fragmenten razendsnel monteren tot een kekke indie-video met bijbehorende soundtrack.
Dat betekent ook dat een hoop andere onderdelen van de app zijn gesneuveld. Van de 21 thema’s zijn er nog maar 8 over. Thema’s zijn niet meer aanpasbaar en je kunt geen eigen logo’s toevoegen. In de versie die we eerder bespraken zat de mogelijkheid om met maximaal 3 vrienden samen te werken. Je kunt zelfs niet meer filmen!
Zo werkt Cameo
In praktijk betekent dit dat je bij het opstarten van de app razendsnel te werk kunt gaan. Dit werkt ongeveer als volgt…
- Stap 1: selecteer de video’s die je eerder hebt geschoten. Cameo plakt deze meteen achter elkaar in de app.
- Stap 2: tik op filter-icoontje om een thema uit te kiezen. Cameo plakt een filter over de videobeelden en geeft tekst een thematisch passend lettertype. Deze kun je een beetje aanpassen naar eigen smaak.
- Stap 3: tik op het muziek-icoontje om een muziekbibliotheek vol met passende hippe muziekjes die alleen bekend zijn bij ‘de echte connaisseurs’. Je kunt niet je eigen muziek op je iPhone selecteren, maar de muziek in Cameo is gratis.
- Stap 4: tik op het schaar-icoontje om de videoclips bij te snijden, tekst toe te voegen en de audio een klein beetje bij te sturen zodat de muziek goed met het geluid van de video mixt.
- Stap 5: tik op het vinkje, voeg een titel en een beschrijving toe en upload de video naar Vimeo.
Dit werkt redelijk snel en intuïtief. Als het videomateriaal niet op je iPhone maar in iCloud staat, download Cameo deze automatisch voor je, zodat je daar niet over hoeft na te denken. De keuzes voor het monteren van je Cameo-video zijn veel beperkter dan in de originele uitvoering, maar de overgebleven selectie met opties biedt een knip-en-plak ervaring die nog het meeste doet denken aan Instagram: Videomateriaal kiezen, een filter plakken, een paar dingen aanpassen en daarna direct uploaden.
Ook willen we nog even de soundtrack-functie bejubelen. Er zijn honderden tracks beschikbaar in 12 verschillende genres die je gratis mag gebruiken voor je eigen filmpjes. Persoonlijk is de recensent niet zo bekend met het werk van Autre Ne Veut, Peter Matthew, Bauer, Jacques Renault en de andere artiesten, maar ze zijn erg geschikt als achtergrondmuziek. Het aanbod voelt origineel maar klinkt nooit overheersend.
Is Cameo een Instagram-killer?
Niet helemaal. Cameo heeft erg mooie thema’s en veel gratis muziek waardoor het resultaat al snel véél mooier is dan met de video-functie van Instagram. Maar Cameo vereist wel, in tegenstelling tot populair Instavideo-apps zoals Vine en Instagram, dat je alle videobeelden voor je montage al hebt geschoten. Dat is een onnodig grote hobbel voor een simpele toegankelijke app die eigenlijk hetzelfde wil. Het is daarom enorm raar dat die functie uit Cameo is gesloopt en de app voelt naar onze mening eigenlijk niet als een compleet product aan. Ook zouden we graag direct willen kunnen wisselen van de Cameo-app naar de Vimeo-app en vice versa. Beide apps zijn nog nauwelijks met elkaar geïntegreerd. Cameo voelt daardoor als een soort eilandje aan. Je merkt alleen dat de app van Vimeo is, als je voor de eerste keer inlogt met de app en wanneer je filmpjes wilt uploaden.
Conclusie Cameo review
Cameo is voor een gratis app in de App Store erg indrukwekkend qua presentatie en gebruiksgemak. De videofilters die je op je filmmateriaal kan plakken zijn érg mooi en zorgen ervoor dat je direct dingen wil delen. Maar de app voelt op sommige punten kaal aan, alsof de ontwikkelaar te gretig is geweest met snoeien in functies. Als je een app wilt die Vimeo toegankelijker maakt, lijkt ons een opnameknop erg handig. Zeker aangezien de concurrentie die ook heeft en het er oorspronkelijk ook in zat. Ook mist de app het gevoel dat je dingen maakt om met andere mensen te delen. Dat is de achilleshiel van deze app: je maakt met Vine en Instagram meteen een video van een bezoekje aan de espressobar. Pas als je thuis bent, bedenk je dat de video met Cameo mooier was geweest.
Pluspunten
- Snel montageproces
- Veel gratis muzieknummers als soundtrack
- Erg mooie videofilters
Minpunten
- Geen opnamefunctie
- Weinig integratie met Vimeo
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties