Review: Met Cardhop voor de Mac haal je meer uit je contacten
Haal meer uit je contacten
De meeste telefoonnummers en adressen kennen we al lang niet meer uit ons hoofd, omdat je met een eenvoudige druk op de knop zo een vriend, familielid of collega kan bellen. Handmatig telefoonnummers invoeren is iets van jaren geleden en dankzij diensten als iCloud worden al je contacten over al je apparaten gesynchroniseerd. De Contacten-app op de Mac is echter een behoorlijk saaie app waar je niet veel meer mee kan doen dan contacten bekijken. Cardhop is een nieuwe Mac-app waarmee je veel meer uit je contacten kunt halen. Wij namen de app onder de loep.
Cardhop: contacten-app van de makers van Fantastical
Jaren geleden kwam ontwikkelaar Flexibits met de agenda-app Fantastical. De overzichtelijke app wist al gauw de harten van gebruikers te veroveren en ook Fantastical 2 voor de Mac gooide hoge ogen. De makers willen met hun nieuwe app Cardhop hetzelfde bereiken voor contacten als dat ze met Fantastical gedaan hebben voor het beheren van je agenda’s: een completere app waarmee je sneller de juiste informatie vindt. Cardhop moet daardoor veel bruikbaarder zijn dat Apple’s standaard Contacten-app.
Cardhop werkt samen met al je contacten in iCloud of Google, maar als je alleen gebruikmaakt van contacten die lokaal op je Mac opgeslagen staan, dan kan dat ook. Doordat Cardhop samenwerkt met je bestaande contactenlijst, is de app na installatie meteen klaar voor gebruik. Cardhop is te benaderen vanuit de menubalk van je Mac. Met simpele commando’s kun je zo eenvoudig een adres of telefoonnummer opzoeken, kopiëren of contacten toevoegen.
Commando’s in Cardhop
Zodra je Cardhop opent via de knop in de menubalk, krijg je direct een aantal contacten te zien. Contacten die vandaag of bijna jarig staan, staan bovenaan. Daaronder staan enkele recente contacten. Je krijgt dus niet meteen een alfabetische lijst van al je contacten te zien en dat is eigenlijk ook niet nodig. De kracht van Cardhop zit hem namelijk in de zoekfunctie bovenaan. In deze zoekfunctie typ je eenvoudig de naam van een contact waar je naar op zoek bent. De resultaten verschijnen live in de app, met alle bijbehorende gegevens.
De commando’s zijn het meest handige onderdeel van Cardhop. Er zijn allerlei commando’s, zoals “call”, “route”, “email” of “copy”. Als je na het invoeren van deze commando de naam van een contact intikt, kun je razendsnel de bijbehorende handeling uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld het telefoonnummer van een collega kopiëren, dan voer je simpelweg het commando “copy” in, gevolgd door de naam. Met een enkele druk op de knop kies je het te kopiëren telefoonnummer (of adres), waarna het automatisch in je klembord staat. Heb je een iPhone in de buurt, dan kun je via Continuïteit meteen vanaf je Mac bellen.
Deze commando’s zorgen ervoor dat je veel meer met de gegevens van je contacten kunt doen. Cardhop werkt ook met groepen samen. Door bijvoorbeeld in het zoekveld in te tikken “email” gevolgd door “/collega’s”, kun je meteen een mail sturen naar alle contacten die in deze groep staan. Je kunt achter deze zoekopdracht zelfs al meteen het onderwerp van de mail plaatsen, zodat deze meteen goed ingevoerd wordt in de standaard Mail-app. Al deze commando’s moeten momenteel nog wel in het Engels ingevoerd worden, maar een probleem is dat niet echt.
Contacten toevoegen
Je kunt Cardhop ook gebruiken om snel contacten toe te voegen. Dit kan via dezelfde zoekbalk voor de commando’s, maar dit kan ook vanuit bijvoorbeeld een e-mail. Als je van iemand een e-mail krijgt met handtekening, dan kun je dit meteen kopiëren. Je klikt in de mail met de rechtermuisknop op de geselecteerde tekst en kiest voor Voorzieningen > Send to Cardhop. Contactgegevens zoals voor- en achternaam, adres en telefoonnummer worden daarna automatisch aan een nieuw contact toegevoegd en in de juiste velden geplaatst.
Deze functie werkt goed, maar het gaat ook wel eens mis. Een goede werking is vooral afhankelijk van de opmaak in de mail. Heeft iemand een ingewikkelde opmaak met functieomschrijving of afbeeldingen, dan worden deze gegevens ook ingevoerd in de nieuwe contactkaart. Hierdoor moet je dus wel handmatig wat extra teksten weghalen en dat maakt de functie iets minder nuttig.
Een andere manier om snel een contact toe te voegen, is door deze gewoon handmatig te typen. Tik in de zoekfunctie gewoon de voor- en achternaam achter elkaar, direct gevolgd door het telefoonnummer. Het nummer verschijnt meteen in het goede kopje, zodat de nieuwe contactenkaart meteen voor je klaar staat in iCloud.
Cardhop heeft een iOS 11-achtig design. Dat betekent dat de app voorzien is van grote koppen met dikke letters, zoals je dat nu ook bij alle standaard iOS 11-apps ziet. Op de Mac voelt dat nog wat gek, omdat deze stijl daar niet gebruikelijk is. Het is daarom jammer dat er (nog) geen iOS-versie is, want de app zou daar zeker niet misstaan.
Het design is verder aan te passen van een donkere naar een lichte weergave, mocht dat je voorkeur hebben. De knoppen om in een contact snel te bellen, een berichtje te sturen of te mailen, kun je ook in eigen volgorde zetten. Cardhop werkt daarnaast ook samen met de Touch Bar op de MacBook Pro, zodat je vanaf daar meteen de juiste actie kunt selecteren.
Voordelen +
- Snel acties uitvoeren met je contacten dankzij commando's
- Mooi en strak design
Nadelen -
- Helaas alleen voor de Mac
- Nieuwe contacten toevoegen werkt niet altijd goed
Conclusie Cardhop review
Als je bijvoorbeeld voor je werk veel met contacten werkt, dan is Cardhop een must-have. Met de commando’s kun je razendsnel gegevens opzoeken, kopiëren, bellen, mailen en en nog veel meer. Ook het toevoegen van nieuwe contacten gaat makkelijk, al werkt het niet helemaal goed als je de contacten kopieert uit bijvoorbeeld een handtekening in een e-mail. Op dit moment zijn de startcommando’s alleen nog in het Engels te gebruiken, maar wij vonden dat niet echt een bezwaar. Cardhop ziet er daarnaast goed uit, al past de stijl meer bij iOS 11 dan macOS High Sierra.
Het is jammer dat Cardhop alleen op de Mac beschikbaar is, want we zouden zo’n zelfde app graag ook op de iPad en iPhone zien, zeker in combinatie met functies als Drag & Drop en Split View. Wel vinden we de prijs van Cardhop wat aan de hoge kant, want met een standaardprijs van €21,99 is Cardhop zeker geen goedkope app.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties