Review: Carrot Hunger beledigt je tijdens het calorieën tellen
Na de takenlijst Carrot, de fitness-app Carrot Fit en een Carrot-wekkerapp is er nu een nieuwe app in het Carrot-imperium. Deze keer gaan we calorieën tellen met Carrot Hunger! En zoals het hoort bij Carrot gebeurt dat terwijl je beledigingen naar je hoofd geslingerd krijgt. Carrot Hunger maakt het makkelijk om te registreren wat je gegeten hebt. De app gaat er vanuit dat een calorieënrantsoen hét middel is om je doel te bereiken en en probeert je te motiveren door je dikzak of wandelend skelet te noemen.
Carrot Hunger: motivatie door belediging
Alleen geschikt dus voor mensen met een stevige ruggengraat, die de beledigingen van Carrot met een schep zout nemen. Heb je een eetstoornis of psychische problemen, dan zouden we deze app niet adviseren. Het moet wel leuk blijven. En dat is ook precies wat Carrot probeert te doen. Ze hebben daarbij een slimme manier gevonden om je juist op je zwakke punten bij de lurven te pakken: je voelt je schuldig omdat je bepaalde taken nog niet hebt uitgevoerd, omdat je niet fit bent of omdat je niet meteen fris naast je bed staat, zodra de wekker gaat. Kortom: productiviteit, fitheid en opstaan, drie dingen waar we allemaal wel eens moeite mee hebben. Met Carrot Hunger komt daar een vierde onzekerheid bij: ben ik niet te dik?
‘Big boned’
Bij het instellen van Carrot Hunger roept de app al beledigende dingen naar je – terwijl je weet dat je je lichaamslengte, geslacht en gewicht moet invoeren. Je weet ook, dat Carrot Hunger daarover iets gaat zeggen (“big boned” klinkt nog best vriendelijk). Wil je zelf lollig doen, dan kun je bij het invoeren van je geslacht aangeven dat je een eekhoorn bent. Net als andere calorieënapps berekent Carrot Hunger op basis van je persoonlijke data een maximum aan calorieën dat je per dag mag binnenkrijgen. Carrot Hunger neemt automatisch aan dat ik een halve kilo per week wil verliezen (je kunt dat ook aanpassen, als je bijvoorbeeld wilt aankomen of op hetzelfde gewicht wil blijven). In mijn geval hoort er een calorieëndoel van 1730 per dag bij. Best ruim dus.
Vervolgens is het de bedoeling dat je steeds invoert wat je hebt gegeten. Ben je aanhanger van gezonde voedingswaren in hun natuurlijke staat, dan wordt het een stuk makkelijker dan wanneer je regelmatig naar het kant-en-klaar-schap grijpt. Een banaan, wortel of boterham met pindakaas is zo ingevuld, maar processed food zoals de zoveelgranenrepen van Sultana of de kilobak bami uit de supermarkt zijn wat lastiger omdat je niet weet wat ze er allemaal in hebben gestopt (of omdat de ingrediëntenlijst zo lang is, dat je een halfuur bezig bent met invoeren). De app kan je daardoor onbewust stimuleren om normaler te gaan eten en minder naar gemaksvoedsel te grijpen. Er zit ook een streepjescodescanner in de app, maar die is niet zo goed afgestemd op producten die je in de Nederlandse winkels vindt. Telkens wanneer je iets invoert krijg je te zien hoeveel je moet sporten om de calorieën te verbranden. Die sportactiviteiten kun je trouwens ook invoeren, zodat je calorieënrantsoen voor de dag weer wat hoger wordt.
Carrot Hunger: voeding invoeren
Het invoeren van voedingsmiddelen gebeurt op basis van een uitgebreide database. Telkens wanneer je iets invoert zie je bovenaan het scherm hoeveel rantsoen je nog over hebt. De app gooit er meteen een belediging tegenaan. Hoe meer je eet, hoe meer het popppetje op het scherm op een Michelin-mannetje gaat lijken, om je schuldgevoel nog eens extra aan te dikken. Natuurlijk is het leuk om daarbij over je calorieëndoel heen te gaan, zodat Carrot Hunger nog wat extra beledigingen er tegenaan slingert. Daar zit trouwens ook meteen het businessmodel: je kunt je schuldgevoel afkopen met een in-app aankoop. Als je betaalt, zal Carrot Hunger je niet meer eraan herinneren dat je teveel hebt gegeten. Slim bedacht: omkoperij met een glimlach. Er zitten in de app ook sociale opties, zodat je al je vrienden kunt vertellen hoe weinig zelfbeheersing je hebt.
Betaal je niet, dan krijg je bovendien meer reclamebanners te zien. Bij andere apps zou je er razend van worden en de app meteen aan de kant gooien, maar bij Carrot Hunger niet. Daar laat je alle smerige trucs om geld uit je zak te kloppen gewoon over je heen komen. Carrot Hunger belooft dat de reclamebanners die je te zien krijgt soms nep zijn en je proberen te verleiden tot ongezond gedrag, passend bij de insteek van de app. Krijg je bijvoorbeeld een reclamebanner voor snacks te zien, dan spreekt Carrot je vermanend toe als je erop klikt. Er zitten ook echte reclamebanners tussen, maar die zijn een stuk serieuzer. Reclamemakers durven het nog niet aan om je spullen te verkopen door je eerst te beledigen.
Ik ontdekte nog een andere, vrij unieke optie in deze app: het werkt samen met iBeacons van Ocular. Zet een iBeacon in de koelkast en zodra je dichterbij komt geeft Carrot Hunger je een notificatie waarmee je meteen voedsel kunt loggen. Dat scheelt weer handmatig openen van de app. Je kunt de iBeacon ook in je sporttas stoppen of thuis ophangen op een plek waar je je fitnessoefeningen doet. De app zorgt dan dat je makkelijker je sportactiviteiten kunt loggen. Handig! Zoiets hebben we nog niet vaak gezien.
Conclusie Carrot Hunger review
Ben je aanhanger van de calorieëntheorie of wil je toch een beetje zicht houden op de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt, dan is Carrot Health een leuke manier om dat te doen. De app is minder geschikt voor doorsnee Nederlanders, want de rookworsten van de HEMA en de stroopwafels van C1000 staan er niet in, maar als je vaak producten in hun natuurlijke staat eet en/of kosmopoliet genoeg bent om alle producten in het Engels in te voeren, dan zit je met Carrot Hunger helemaal goed. Tenminste, als je van de droge en flauwe humor houdt die de app elke dag over je heen stort. Als je minder goed thuis bent in Engels zul je veel grappen niet helemaal snappen, dus deze app is niet voor iedereen.
Pluspunten
- Carrot heeft alweer een onderwerp gevonden, waarover je je onzeker voelt
- Grappige animaties met skeletten en poppetjes die steeds dikker worden
- Slim businessmodel met nepadvertenties, omkoperij en schuldgevoel afkopen
- Strak uitgevoerde app, die ook nog goed werkt
Minpunten
- Engelstalige database met voedingsmiddelen
- Niet zo grondig of uitgebreid als bekende namen zoals Foodzy, Virtuagym Food en MyFitnessPal
Tip: door de prijswijzigingen die momenteel in de App Store worden doorgevoerd, kan de App Store soms wat onverwachte ‘storingen’ geven, bijvoorbeeld de melding dat een app niet beschikbaar is. In dat geval werkte het bij ons om de app eerst de downloaden via iTunes op de desktop en daarna op de iPhone.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties