Dikke Van Dale-icoon.

Review: Met Dikke Van Dale 15 schiet je nooit meer woorden tekort

De nieuwe Dikke Van Dale is uit en daar hoort ook een nieuwe app bij. Dit nieuwe woordenboek bevat meer woorden dan ooit, maar is de app zijn hoge prijskaartje waard? Wij zochten het uit.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Dikke Van Dale-icoon.Afgelopen maand verscheen sinds tien jaar weer eens een nieuwe versie van de Dikke Van Dale. In deze nieuwe versie zijn meer dan 18.000 nieuwe woorden toegevoegd en het boek is daardoor dikker dan ooit. Met 4880 pagina’s heb je een flink boekwerk, maar met de iOS-app heb je de complete Dikke Van Dale op zak.

Dikke Van Dale 15 op iPhone en iPad

Dikke Van Dale 15 is een compleet nieuwe app, dus bestaande eigenaren van de vorige editie kunnen helaas niet updaten. Wel is de vernieuwde app voor een lagere prijs te downloaden in een voordeelbundel, mits je de vorige app al gedownload had. De basis van de nieuwe Dikke Van Dale-app is het opzoeken van woorden. Als je de app gedownload hebt, staat de volledige Dikke Van Dale op je telefoon opgeslagen. Dat wil zeggen dat je niet afhankelijk bent van je internetsnelheid zodra je op zoek gaat naar een betekenis. In het hoofdscherm typ je eenvoudig een zoekwoord in, waarna de app automatisch zoektermen voorstelt die overeenkomen met het getypte woord. Weet je niet helemaal hoe je een woord moet spellen, dan kun je ook gebruikmaken van een vraagteken of een asterisk (*).

dikke-van-dale-woord-2 Woord van de dag in Dikke Van Dale.

Een betekenisomschrijving van een woord bevat naast de feitelijke betekenis nog enkele andere elementen. Gaat het om een werkwoord, dan kan je ook de vervoegingen naar voren halen. Ook de verdeling van de lettergrepen en de fonetische uitspraak van woorden wordt duidelijk en helder weergegeven, maar het was nog makkelijker geweest als je te horen kreeg hoe een woord uitgesproken dient te worden. Met een druk op de knop voeg je een woord toe aan je favorieten, zodat je de omschrijving later nog eens kan bekijken. Ook je zoekgeschiedenis wordt in de app bijgehouden. Komt een woord oorspronkelijk uit het Engels, dan vind je dit ook in de omschrijving. Tot slot zijn sommige woorden voorzien van extra uitleg, zoals de herkomst van bepaalde woorden.

Onmogelijke woordspelletjes
Voor de echte taalvirtuozen onder ons bevat de Dikke Van Dale-app ook enkele spelletjes om je woordenschat te vergroten. Zo is het aloude galgje in de app aanwezig. Je krijgt een willekeurig woord voorgeschoteld, dus je kunt helaas niet zelf een woord uit het woordenboek kiezen om het een andere speler extra moeilijk te maken. In Raad het woord moet je aan de hand van een omschrijving het juiste woord invullen, terwijl je met Raad het plaatje het juiste woord moet raden aan de hand van, je raadt het al, een plaatje. Wil je jezelf trainen in het kennen van woorden? Met Woordentrainer kun je jezelf eenvoudig overhoren. Al deze spelletjes zijn leuke toevoegingen en zijn goede pogingen om taal speelser te maken, maar bij onze tests kregen we zoveel onbekende woorden in beeld, dat het raden van de juiste woorden bijna onmogelijk is.

Galgje in de Dikke Van Dale-app. Raad het plaatje in Dikke Van Dale.

Tot slot heeft de Dikke Van Dale-app een eigen extensie voor het Deel-menu. Tik bijvoorbeeld op een woord in Safari, kies vervolgens voor Deel en tik in de onderste rij op het icoontje van de Dikke Van Dale. Dankzij de extensie krijg je meteen een kant en klare betekenis van het geselecteerde woord, wat erg handig is als je tijdens het surfen een vreemd woord tegenkomt. Je kunt de Dikke Van Dale-app ook zo instellen dat hij automatisch de betekenis geeft van het woord wat in je klembord staat zodra je de app opent. Dit voorkomt dat je het woord opnieuw in moet typen.

Conclusie Dikke Van Dale review

De nieuwe Dikke Van Dale-app is een meer dan prima app om je eigen vocabulaire mee te vergroten of om vreemde woorden mee op te zoeken. Hoewel de app ook voorzien is van meerdere taalspelletjes, blijft de voornaamste functie toch het opzoeken van betekenissen. Dankzij de extensie in het Deel-menu en het automatisch plakken van een woord uit je klembord, kom je razendsnel achter de betekenis van dat ene vreemde woord.

Het blijft echter de vraag of de erg hoge prijs van €79,99 te rechtvaardigen is. Als je een echte taalfetisjist bent en je je woordenschat wil verbreden, is de Dikke Van Dale-app een handige aanvulling. Toch blijft het lastig om zo’n dure app aan te raden, ook omdat Van Dale zelf goedkopere alternatieven heeft in de vorm van het pocketwoordenboek. Deze heeft minder woorden, maar is qua functies nagenoeg gelijk. Het enige wat daarin ontbreekt zijn de spelletjes zoals Galgje en Raad het woord, maar aangezien daar toch woorden in voor komen die bijna niet te raden zijn mis je daar niks aan.

Pluspunten

  • Snel woorden opzoeken op verschillende manieren
  • Duidelijke omschrijvingen en vervoegingen van werkwoorden

Minpunten

  • Toch wel erg prijzig
  • Woordspelletjes aardig, maar onmogelijk te raden

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.