Eén dag na de introductie van iOS 8, kan je al kiezen uit een handvol alternatieve toetsenborden om te downloaden op de iPhone en iPad. Maar voorlopig is er maar één app die de Nederlandse taal machtig is én woorden kan voorspellen. Dat is Fleksy, te downloaden voor een schamele 89 cent. Kan je die blind neerleggen in de App Store? En kan je blind typen met Fleksy?
Fleksy toetsenbord installeren
Bij het openen van de Fleksy-app zie je hoe je het toetsenbord kan installeren. Dat zijn stappen die we ook hebben uitgelegd in onze tip alternatieve iOS 8-toetsenborden installeren. Om het toetsenbord naar je smaak aan te passen (zie ‘Uiterlijk’), moet je echter ook nog instellen dat Fleksy ‘volledige toegang’ krijgt. Dat doe je in de Instellingen-app -> Algemeen -> Toetsenborden -> Toetsenborden -> Fleksy -> Geef volledige toegang. Daar komen we op terug in het kopje ‘Privacy’.
https://www.youtube.com/watch?v=kCQUbkt68T0
Welke talen ondersteunt Fleksy voor iOS?
Fleksy heeft momenteel een grote streep voor op de concurrerende toetsenbord-apps voor iOS 8. Het is de enige applicatie die momenteel een Nederlandse woordenboek heeft, en dus ook Nederlandse woordsuggesties kan geven terwijl je aan het typen bent. Die mogelijkheid ontbeert bij Apple’s eigen QuickType ook, dus Fleksy heeft hier een specialisme van jewelste. De app ondersteunt verder nog veel meer talen, zoals natuurlijk Engels, Duits, Frans en Spaans.
Uiterlijk
Je kan Fleksy uitvoeren in verschillende kleuren vanuit de app. Standaard kijk je tegen een zwart toetsenbord met witte toesten aan, maar misschien is de donkerblauw-groene nog wel fraaier. Je kan ook kiezen voor een neutraal wit letterplankje, een lichtgroene, roze en gele. Meer kleuren kan je in de app kopen via een in-app aankoop van €0,89. Bovendien kan je het toetsenbord in drie verschillende formaten weergeven. Het standaardformaat, een kleine variant die minder schermruimte inneemt en een grote variant die handig kan zijn bij zichtproblemen.
Welk uiterlijk je ook kiest: Fleksy ziet er lekker vlot en modern uit. Het ontbreken van de randen om de toetsen heen zal lastig zijn bij bijvoorbeeld dyslexie, maar geeft wel een clean uiterlijk. De kleurafwijking in de middelste balk zorg voor visuele rust, de hoofdletters erop kunnen niet duidelijker.
Hoe goed werkt Fleksy?
Om dat strakke uiterlijk te behalen, heeft Fleksy wel een concessie gedaan waar je flink aan moet wennen. De shiftknop, leestekens, backspace en enter zijn allemaal naast de spatiebalk gegroepeerd om de letters ruimte te geven. Dat werkt in het voordeel van de letters zelf, maar het voelt op de een of andere manier ver weg als je een komma of uitroepteken moet neerzetten. De emoji benader je simpel onder een lange druk op de enter – iets wat hier wel snel wende.
De kracht van Fleksy zit hem in veegbewegingen, maar die worden anders ingezet dan in bijvoorbeeld SwiftKey. Je gebruikt ze niet voor de letters, maar juist de acties ernaast. Een veeg naar rechts is hetzelfde als een spatie, met twee vegen zet je een punt. Dat werkt prima, al blijft de spatiebalk een goed alternatief. Een ander verhaal wordt het met een veeg terug, die het laatste woord moet verwijderen. We komen daar regelmatig mee in de knoei – dan halen we geen woord weg, maar een letter. Of worden er opeens twee worden aan elkaar vastgeplakt en dien je er eerst weer een spatie tussen te zitten. Ook regelmatig voorgekomen: twee komma’s als we er één willen plaatsen. Maar de veegbewegingen zorgen maar voor een deel van de snelheid.
De hoofdrolspeler van Fleksy is het Nederlandse woordenboek in combinatie met de woordvoorspelling. Die is behoorlijk en zoekt vaak uit zichzelf het goede woord op. Zoniet, dan verander je het laatste woord met een veeg omhoog of omlaag. In het oordeel over Fleksy laten we het kleine toetsenbord buiten beschouwing: daar kunnen we ook na een tijd nog niet goed mee werken als we even de aandacht op het beeld verliezen. In de standaard en grote stand van Fleksy, is foutloos werken al snel geen probleem meer. Wel is Fleksy net als in de originele Fleksy-app niet erg behendig met lange woorden. Het Nederlandse woordenboek is geen ster in samenstellingen en dat is lastig, want die vormen een groot deel van de Nederlandse taal.
Fleksy heeft ook de optie om een toetsenbord weer te geven zonder spatiebalk. Met twee vingers naar beneden vegen druk je de spatiebalk en knoppen ernaast weg. Het is leuk dat je zo nog meer schermruimte hebt, maar de shift buiten beeld hebben vergt gewenning. Leestekens benader je met een veeg naar beneden.
Privacy van Fleksy voor iOS
Een aspect waarop Fleksy flinke steken laat vallen, is privacy. Om het uiterlijk en de grootte van het toetsenbord aan te passen, moet je de app volledige toegang geven in de instellingen (zie bovenste tussenkop). Daardoor sta je informatie over je typegedrag af aan Fleksy. Op papier is het niet uitgesloten dat Fleksy elke toetsaanslag die je maakt, bewaart.
Het privacybeleid wekt gelukkig wel vertrouwen. De app benadrukt dat alle informatie anoniem wordt opgeslagen, dat die nooit wordt verkocht en niet wordt ingezet voor advertentiedoeleinden. Ook beweert Fleksy geen wachtwoord- en creditcard-data op te slaan en dat de opgeslagen woorden in Fleksy niet worden gelinkt aan je account. Het is een kwestie van vertrouwen.
Lees ook: Vijf vragen en antwoorden over de privacy van iOS 8-toetsenborden
Review Fleksy Keyboard voor iOS: conclusie
Het Fleksy-toetsenbord is een no-brainer als je een toetsenbord zoekt met een Nederlandse woordvoorspelling. Op dit moment is Fleksy de enige applicatie die dat aanbiedt, en Fleksy doet dat ook nog eens verdienstelijk. Gebruik de standaard of grote stand van het toetsenbord en houdt de spatie- en optiebalk in beeld, en je hebt een toetsenbord waar je echt sneller mee kan typen. Het vergt gewenning en het zal – zeker met lange woorden – niet altijd goed gaan. Maar ging typen ooit helemaal foutloos?
Lees ook: Leuke toetsenbord-apps voor iOS 8
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 36 reacties