Review: gezond bezig zijn met iShape (App Store, Update)

Review van iShape, een applicatie waarmee je je voedingsgewoontes kunt bijhouden en die ook een persoonlijk afvalplan voor je kan opstellen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Op het startscherm zie je hoeveel je nog mag eten. Onderin het scherm kun je bekertjes water aangeven.Toen iShape vorige week tijdens de Black Friday-aanbiedingen van $9,99 naar $0,99 in prijs werd verlaagd heb ik de applicatie meteen in mijn iTunes-winkelmandje gegooid. Zoiets is altijd leuk voor een review en misschien is het ook wel aardig om zelf eens te gebruiken, om te kijken wat je zo dagelijks opeet en of dat een beetje in overeenstemming is met de voorschriften. iShape is een applicatie waarmee je voeding, calorieën en sportieve activiteiten kunt vastleggen. Het kan worden gebruikt door mensen die op hun voeding willen letten, of het nu is om gewicht kwijt te raken, voor gewichtstoename of als sporter.

De ontwikkelaar heeft laten weten dat het wel mogelijk is om het gewichtsverandering per week en de ideale samenstelling van je voeding te wijzigen. De tekst van de review is daarop aangepast.

iShape is na Black Friday niet meer teruggegaan naar $9,99 maar kost nu het heel redelijke bedrag van $3,99 (€2,99). De applicatie kan een persoonlijk plan voor je opstellen aan de hand van een bepaald doel. Wil je 5 kilo kwijtraken, dan kun je dat in 5 weken bereiken door je braaf aan de aangegeven hoeveelheid kilocalorieën te houden.

Steeds wanneer je iets eet, registreer je dat in de applicatie. In het begin is dat even wennen: de producten zijn in het Engels weergegeven waardoor de halfvolle melk van AH niet helemaal overeenkomt met de skimmed of low-fat milk die in het lijstje staan. Gelukkig kun je zelf producten toevoegen die je vaak gebruikt of bestaande producten aanpassen. Met de informatie die tegenwoordig op elk etiket staat, is dat niet zoveel werk. Bovendien kun je veelgebruikte voedingsmiddelen in een favorietenlijstje opnemen zodat je ze sneller bij de hand hebt.

De ontwikkelaar is redelijk actief met zijn applicatie bezig: hij heeft videoturorials gemaakt, stuurt een nieuwsbrief rond, onderhoudt een blog en is voortdurend bezig met het toevoegen van producten. Vanuit de applicatie kun je via je 3G-verbinding nieuwe producten ophalen of de online database raadplegen. De meest gangbare producten zijn al aanwezig en mocht dat niet zo zijn, dan is er wel een pragmatische oplossing. Weet je niet dat een mandarijntje terug te vinden is onder de term ‘clementine’, dan vul je gewoon een halve sinaasappel in.

Flexibiliteit van iShape

De applicatie is tot op zekere hoogte flexibel: je kunt nieuwe voedingsmiddelen, sportactiviteiten en maaltijden toevoegen en je kunt ook bestaande voedingsmiddelen bewerken. Als jouw Huismerk-cornflakes een andere samenstelling hebben dan de standaard-cornflakes van Kelloggs, dan kun je dat wijzigen. Je kunt ook de aanbevolen percentages wijzigen: iShape gaat uit van een eetwijze waarbij je 15% van je energie uit eiwit, 60% uit koolhydraten en 25% uit vet haalt. Als een diëtiste of (sport)voedingsdeskundige je heeft aanbevolen om een andere verhouding te hanteren, of als je aanhanger bent van de low-carb-aanpak, dan kun je dit wijzigen.

iShape hanteert een gewichtsverandering van 1 kilo per week en mocht je van plan zijn om fanatieker aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door dagelijks twee uur te gaan sporten, dan kun je dat wijzigen in bijvoorbeeld 1,5 kilo per week. In je profielinfo kun je je gewicht en tailleomtrek invullen. Voor de grap kun je ook een foto van de situatie voor en na maken. iShape houdt niet alleen je calorie-inname en -verbruik in de gaten, maar kan ook je zout- en vezelconsumptie bijhouden.

Effectiviteit van iShape

Helpt zo’n applicatie? Natuurlijk! Als je aan het einde van de dag nog maar 95 kcal te gaan hebt realiseer je je opeens dat je beter een hele komkommer kunt gaan zitten knagen dan een handje chips. Dat wist je natuurlijk al, maar iShape drukt je weer even met de neus op de feiten. Met als gevolg dat je naar alternatieven gaat zoeken: als je een halfuurtje gaat joggen kun je alsnog het zakje chips nemen. De applicatie stimuleert overigens niet om wat vaker te gaan sporten; dat initiatief zul je zelf moeten nemen.

Het invoeren van alles wat je eet kost natuurlijk moeite en wellicht weerhoudt dat je ervan om tussendoor iets te snacken. Maar alles staat en valt natuurlijk met discipline: zoals bij elke methode moet je vasthoudend zijn en – hoe dom het ook klinkt – eigenlijk maar gewoon slaafs de aanwijzingen van het programma volgen.
Zelf vind ik het na een paar dagen nog wel haalbaar om alles in te vullen, maar ik kan me best voorstellen dat je na een week of twee slordiger ermee wordt of een dagje overslaat.

Conclusie

iShape is een applicatie die aan de hand van je persoonlijke doelen een dieetplan kan opstellen, afhankelijk van de vraag hoeveel gewicht je wilt verliezen of winnen. Heb je de discipline om stelselmatig vast te leggen wat je eet, dan kun je aan de hand van iShape’s aanbevelingen zo’n 1 kilo per week toe- of afnemen. De applicatie is professioneel gemaakt, bevat bijna alle denkbare voedingsmiddelen en bevat handige extra’s zoals grafieken, backup, exporteren van gegevens en een watermeter maar je moet wel goed thuis zijn in de Engelse namen van producten. Pluspunt is dat de ontwikkelaar zorg heeft besteed aan zijn applicatie (zie ook de positieve reviews in de App Store) en actief bezig is om het verder te ontwikkelen.

Info: iShape

  • Ontwikkelaar: Sillens AB
  • Applicatie: iShape
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €2,99
  • Geteste versie: 1.2
  • Bestandsgrootte: 0,8MB
  • Cijfer: 8,5

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.