Review: hardlopen met RunKeeper (App Store)

Review van RunKeeper, een hardloop-applicatie voor de iPhone. Deze gratis applicatie legt je afgelegde route vast en alle trainingsgegevens, zowel van hardlopen als van wandelen, skiën en fietsen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Interface van RunKeeperDe komende tijd gaan we regelmatig reviews van losse hardloopapplicaties publiceren. Eén van de tijdschriften waarvoor we schrijven zag namelijk wel iets in een artikel over hardlopen met de iPhone en iPod touch en als je toch rondjes moet rennen met verschillende applicaties kun je net zo goed over je ervaringen schrijven. Voor zo’n artikel zijn deze losse reviews toch te uitgebreid. De volgende applicaties staan alvast op ons lijstje: RunKeeper, iMapMyRun, Trailguru, Pacemaker, StepTrakLite, EveryTrail, GPS Tracker, Stride, Running Gypsy en Nike+ met iPod touch. We beginnen vandaag met RunKeeper, maar mochten we nog applicaties gemist hebben die we zeker moeten bespreken: noem ze en we rennen een extra rondje om ze te testen.


Met twee sportarmbanden kunnen we steeds twee applicaties gelijktijdig testen. De insteek van de applicaties die we gekozen hebben is verschillend: sommige zijn alleen voor hardlopers, andere richten zich op meerdere sporten. Sommige meten de voortgang via GPS, andere tellen alleen stappen of meten de druk die op een sensor wordt uitgeoefend. Misschien gaan we de stappentellers t.z.t. samenvoegen in één vergelijkende review, omdat ze meer voor wandelaars dan voor hardlopers zijn bedoeld.

RunKeeper   RunKeeper   RunKeeper   RunKeeper

Een aantal screenshots van het hoofdscherm van RunKeeper: hier leg je je prestaties vast.

De reden waarom we met RunKeeper beginnen is eigenlijk vrij simpel: het is de applicatie die meteen na installatie meteen goed functioneerde en gebruiksklaar was. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je buiten staat en een goede gps-ontvangst hebt. Terwijl het bij andere applicaties wel eens gebeurde dat de teller niet ging lopen bleek RunKeeper meteen goed en betrouwbaar te functioneren. Dat is op zich al een pluspunt voor dit programma.

Interface van RunKeeper

Als je RunKeeper start zie je een scherm met een aantal grote tellers en een Start/Stop- en Pauze-knop. Als je naar buiten loopt en wilt gaan rennen, zit je niet te wachten op veel gedoe. Je drukt op de knop Start en sprint weg. Bij een tussentijds oponthoud (rek- en strekoefeningen, warming-up, iets drinken) kun je op de Pauzeknop drukken en even later na een druk op Resume weer meteen wegrennen. Op de kaart wordt dit later zichtbaar als een grijs stop- en startbolletje. Het hoofdscherm van RunKeeper is ook in landscape-weergave te bekijken.

Historie van trainingen in RunKeeperRunKeeper houdt een historie bij van alle gemaakte trainingsrondjes. Onderin het scherm zie je drie knoppen: Track Run (het eigenlijke werk), History (lijst van gemaakte runs) en Settings. Op het instellingenscherm kun je je accountgegevens invullen. RunKeeper is niet alleen geschikt voor hardlopers: je kunt op het instellingenscherm ook activiteiten als fietsen, wandelen (walking), hiking, skiën of overig invullen. Bij de GPS-instellingen geef je aan of de gevoeligheid van de sensor ‘High’, ‘Medium’ of ‘None’ moet zijn. De optie ‘High’ is het meest gewenst, omdat je route daarbij het nauwkeurigst wordt vastgelegd, maar de appliciatie gaat ook sneller klagen dat het signaal niet betrouwbaar is. Als je aan het hardlopen bent in een ‘urban canyon’ of in een bos met dicht bladerdak kan het nodig zijn om op ‘Medium’ over te schakelen.

RunKeeper   RunKeeper

Jammer genoeg waarschuwt RunKeeper niet (bijv. via je oordopjes) als het signaal te zwak wordt. Je krijgt ook geen andere aanwijzingen ingefluisterd, zoals aanmoedigingen of de afgelegde afstand. Tijdens het gebruik van RunKeeper kun je gewoon naar je eigen muziek luisteren. Je moet dan wel eerst de muziek starten en vervolgens naar RunKeeper gaan.

Prestaties op de website vastleggen met RunKeeper

Op het instellingenscherm kun je ook nog aangeven of de locatiedata naar de website moeten worden verzonden, zodat je de afgelegde route via de website van RunKeeper kunt bekijken. Tenslotte kun je instellen of je de afstand in mijlen of kilometers wilt zien. Deze instellingen zijn van het type ‘set and forget’: je stelt ze eenmalig in en hebt er daarna geen omkijken meer naar. Telkens wanneer je gaat hardlopen hoef je alleen maar op het eerste scherm (Track Run) te zijn en op de start- en stopknop te drukken. Het bewaren en uploaden van je prestaties gaat vanzelf. Op de forums van RunKeeper kun je ervaringen met anderen uitwisselen.

Als je inlogt op de website van RunKeeper kun je per week zien welke prestaties je hebt geleverd. Elke activiteit (wandelen, hardlopen, fietsen) wordt weergegeven in een andere kleur:

Prestaties op de website

Jammer genoeg is er geen categorie ‘warming up’, maar je zou daarvoor de categorie ‘hiking’ kunnen misbruiken. Bij elke activiteit kun je met de muis over het staafdiagram gaan om details te zien:

Detail van je weekactiviteiten.

Handig is dat RunKeeper van elke activiteit ook een kaartje maakt:

Kaartje RunKeeper

Als je zo’n kaartje van dichtbij bekijkt, zie je dat de gps-weergave niet erg nauwkeurig is, zelfs niet wanneer je de gps-gevoeligheid op ‘High’ had ingesteld. Op de kaart kun je de mijlpalen afstand (1 km, 2 km, etc.) zien; pauzes zijn op de kaart te herkennen als grijze pinnen.

Kaartje RunKeeper

Op de website zie je een grafiek waarmee de snelheid in de loop van de tijd wordt weergegeven:

Hardloopschema RunKeeper

Conclusie

Omdat RunKeeper de route met gps meet, is deze applicatie waarschijnlijk nauwkeuriger dan oplossingen die afhankelijk zijn van stappen (zoals de Nike+ of StepTrakLite), hoewel de route op de kaart er nogal slordig uitziet. Ik vond de bediening van het programma in erg logisch opgebouwd en gemakkelijk; je staat niet 5 minuten voor de deur te dribbelen omdat je nog wat technische details moet regelen. Bovendien is RunKeeper nog gratis ook. Kortom: RunKeeper is een mooie applicatie om als referentie te gebruiken bij alle andere hardloopapplicaties die we nog gaan testen.

Info: RunKeeper

Reacties: 22 reacties

  1. Ziet er super uit. Alleen zwaar iritant om met je iPhone te gaan hardlopen: pak ik altijd mijn shuffle voor de muziek – veel kleiner.

  2. Ik gebruik Runkeeper wekelijks tijdens het joggen, echt ideaal programma.

    Enige minpuntje was toen ik na 10km op een kaartje moest kijken hoe ik terug moest, zodra ik google maps even opstarte was ik mijn voortgang kwijt.

  3. @RvdP

    backgrounder is je vriend:D

  4. @Erp
    Ik heb daarvoor een armband gekocht. Dan heb je geen last van je iPhone

  5. bij mij valt altijd halverwege de verbinding weg.. en dat is wel jammer
    daarom vind ik het een rotprogramma, maar stel dat hij het zou doen is het prachtig, absoluut

    goede gebruikersinterface en de mogelijkheid dat je je rondje op je computer nog terug kan zien, is ook echt geweldig!

  6. Ik gebruik runkeeper zelf tijdens het skaten. Ik heb zelf met php een klein programma’tje geschreven waarmee ik mijn routes kan exporteren (het runkeeper team belooft hier nog zelf ook nog mee te komen). Voor degenen die meer willen weten over de nauwkeurigheid van de routes, kunnen op de volgende pagina een aantal van mijn bereden routes bekijken:

    Bjarne.nl

  7. Ik gebruik Runkeeper nu ook al een tijdje, in de userguideline staat dat we de iphone niet mogen locken met de “top lock button” omdat de gps dan uitgeschakelt wordt en runkeeper niet meer gaat tracken.

    Ik lock het nu al telkens met de toplock zonder problemen. Hoe zit dat nu met die gps?

    Blijkbaar werkt het toch nog zonder probleem indien het gelocked wordt …

  8. Origineel geplaatst door Abi
    Ik gebruik Runkeeper nu ook al een tijdje, in de userguideline staat dat we de iphone niet mogen locken met de “top lock button” omdat de gps dan uitgeschakelt wordt en runkeeper niet meer gaat tracken.

    Ik lock het nu al telkens met de toplock zonder problemen. Hoe zit dat nu met die gps?

    Blijkbaar werkt het toch nog zonder probleem indien het gelocked wordt …

    Dan heb je waarschijnlijk muziek aanstaan. Dat is een bug van apple waardoor GPS toch blijft werken. Zodra je je muziek uitzet, stopt de gps-chip met werken

  9. Werkt idd prima, nadeel is wel het batterijverbruik, de batterij mt goed opgeladen zijn voor het vertrek en zelfs dan geeft ie er na 70-80 minuten de brui aan. Het uitschakelen van 3g en wifi is een must. Ik gebruik ook iTrail,
    het heeft een iets minder heldere Interface maar lijkt minder batterijen te verbruiken. Bovendien kan je in iTrail exporteren in kml formaat, een leuke optie, en zie je de kaart met de gelopen route ook direct op je iPhone in Google maps.

  10. @Joppe

    Ja dat bedoel ik: onprettig en ook een beetje voor joker IMO.

  11. @Bjab

    Aha ja idd, deze bug mag er dan wel inblijven 🙂

  12. Ik heb nu al een paar keer het probleem gehad dat ik na het lopen mijn resultaat niet kan uploaden naar Runkeeper. Toch jammer dat je Activity History dan niet klopt.
    Het wisselen van muziek, ik kan nl nooit kiezen tussen Fransje B of de Zangeres zonder naam 😛 , is idd ook niet mogelijk. Verder niets anders dan lof over deze app.

  13. Zeer mooie review iPhoneclub! Echt klasse.

  14. Ik vraag me af of er een 3G of wifi connectie nodig is. Wifi neem ik aan van niet, vrij onlogisch. Maar ik ren ook wel eens in duitsland net over de grens en dat zal mij dan, als hij 3G nodig heeft, een grote duit gaan kosten.

  15. @Jeroen – Er is geen 3G/Wifi verbinding nodig tijdens het lopen, enkel achteraf om de resultaten te uploaden naar de Runkeeper website.

  16. Prima app, ik gebruik hem bij het mountainbiken. Hij haalt net drie uur dan is het feest voorbij. Tijd voor een 3GJuice 😉 Aanrader!

    Ik stop hem achter in mijn camelbag met het ritsje open tbv het gps signaal…

  17. Origineel geplaatst door Mart
    Het wisselen van muziek, ik kan nl nooit kiezen tussen Fransje B of de Zangeres zonder naam 😛 , is idd ook niet mogelijk. Verder niets anders dan lof over deze app.

    Dat is simpel op te lossen: zorg dat de homeknop, wanneer je er twee keer op klikt, fungeert als een klein iPod menutje.

  18. @sjeffers
    Super, thx. Runkeeper blijft dan actief?

  19. Heeft iemand hier ervaring met Runkeeper icm 3G/2G verbinding, op de oude generatie iPhones zit namelijk geen GPS. Door 3G/2G te gebruiken kan ook je locatie worden bepaald. Het is alleen minder nauwkeurig, ik heb het nog niet kunnen testen

  20. Ik gebruik RK al sinds het prille begin, heb er een paar 100km mee gerend en tientallen runs. De accu gaat uren mee en nooit een afwijking zoals die hierboven gesuggereerd wordt. Zelfs bij de 15km gisteren van de zevenheuvelenloop laat RK een betrouwbaar beeld zien aan het eind van de run. De suggestie in een van de berichten om geen 3G te gebruiken is totaal onnodig. Dat ‘de verbinding wegvalt’ kan te maken hebben met het ‘uitzetten’ mbv de bovenste knop van je iPhone. Wanneer er geen muziek speelt (als eerste opgestart) zal RK stoppen als je hem op deze manier uitzet. Dit komt door de manier waarop de iPhone momenteel met meerdere applicaties (niet) kan omgaan.

    Mijn bevindingen met RK zijn – gelukkig voor mij – een stuk prettiger dan de ‘review’ hierboven (en een aantal van de berichten) doen vrezen.

  21. Pathtracker werkt ook aardig

  22. Ik heb ook runkeeper, maar dan de gratis versie. Als ik hem opstart krijg ik iedere keer de meliding dat de accurate location unavailable is. GPS accuracy is poor in your current location. Nou vraag ik me af of dat aan het feit ligt dat ik een 1e generatie iPhone heb, of dat ik de gratis versie van runkeeper heb of dat ik gewoon in een dorp woon waar de GPS accuracy poor is.

    Iemand een advies?