Lange verhalen werken uitstekend op de iPhone, blijkt uit statistieken van Buzzfeed.com. Een verhaal van meer dan 6000 woorden hield bijvoorbeeld 12 minuten de aandacht van tabletgebruikers vast – en 25 minuten van lezers op de telefoon! Toch richten veel nieuwsapps zich juist op het brengen van zo kort en snel mogelijk nieuws. Zo ook het nieuwe Inside.com. De redactie cureert naar eigen zeggen elke dag 1000 artikelen en legt in 300 tekens uit waarom een verhaal interessant is.
Inside.com is het nieuwe kindje van Jason Calacanis, oprichter van Weblogs Inc dat onder andere techblog Engadget aan zich bond. Inside.com is opnieuw geen half werk. Zo werd Gabriel Snyder, redacteur van de The Wire-rubriek in The Atlantic, aangetrokken als hoofd content. Hij moet de redactie in de app lijn geven.
Nog geen lijn
Op dit moment is het moeilijk consensus trekken in hoe een bericht van 300 tekens eruit ziet. De ene keer pakt het stukje de korte kern van een artikel, de andere keer lijkt het meer een aankondiging om het stuk te gaan lezen. De meest eigen vorm die Inside.com over het voetlicht brengt, is de samenvatting bestaande uit korte zinsnedes gedeeld door een puntkomma. iCulture schrijft over Inside.com; nieuwe app van oprichter Weblogs inc; nog geen consensus in presentatie van berichten; contenthoofd Snyder experimenteert daar liever mee. Maar dan in het Engels. Een tik op een bericht is genoeg het origineel te lezen op de bronwebsite.
Eenvoudige navigatie
De opzet van Inside.com is interessant. In All Updates navigeer je simpel door alle berichten heen. Niet met een veeg voor één bericht op de volgende pagina, zoals Reeder en Flipboard, maar als een lijst waar je doorheen kan blijven scrollen. In het oranje bovenaan de foto en kop zie je het thema waarin een artikel zich bevindt. Als die je aanstaat, kan je twee dingen doen. Op de duim onderaan een artikel drukken om aan te geven dat je er meer van wilt lezen in het vervolg, of naar links vegen om meteen het volgende bericht in het onderwerp te zien. De oranje term bovenaan artikelen is niet altijd hetzelfde, maar het lijkt erop dat Inside.com de juiste onderwerpen aan elkaar koppelt. Heb je genoeg over een onderwerp gelezen, dan veeg je gewoon weer verder naar onderen.
Meer doen met een account
Met een account op Inside kan je de duimen voor likes uitdelen en vorm je de app naar je hand, maar het goede is dat de app die workflow niet afdwingt. Je kan elke duim weer net zo makkelijk ongedaan maken en onbevangen blijven in je nieuwsselectie. Daar heeft de app genoeg faciliteiten voor. Als je nieuws in je eigen straatje wilt ontvangen, richt je My Feed in aan de hand van gekozen topics in tabblad vier (waar een zoekfunctie trouwens nu al wenselijk is). All Updates laat alle nieuwe berichten zien en Top News toont een redactionele selectie van belangrijk nieuws.
Hoewel de app op dit moment in verschillende berichten informeert over Oekraïne, economie, wetgeving, misdaad, China en de ‘Sochiolympics’, hoef je niet alleen zware berichten te verwachten. In een van de App Store-screenshots valt te lezen dat de app zich ook richt op ‘virale content voor die mainstream gaat’. Ofwel: opdat een bijzonder item vanuit Inside.com maar veel wordt gedeeld.
Duidelijk en eerlijk
Inside.com heeft nog geen algemene vorm gevonden om interessante nieuwsberichten in 300 tekens aan te kondigen, maar de vraag is of je dat mag verlangen van een net gelanceerde applicatie. Het idee achter de nieuwe nieuwsapp is alvast duidelijk en eerlijk: een kwaliteitsselectie van belangrijke Engelse nieuws- en achtergrondberichten, gepresenteerd in een app die je net zo persoonlijk kan afstemmen als je zelf wilt. Een nieuwsapp met potentie.
Downloaden: Inside.com (gratis, iPhone, iOS 7.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties