iPhone-kinderapp: Bobbi naar de dierentuin (Review)
Mijn dochter is groot fan van de boekjes van het beertje Bobbi. In 2002 verschenen de eerste 4 boeken over het beertje Bobbi bij uitgeverij Kluitman. De verhalen zijn geschreven door Ingeborg Bijlsma en Monica Maas. Er zijn inmiddels meer dan een miljoen Bobbi-boeken verkocht. De boekjes hebben herkenbare thema’s als speelgoed, dierentuin, logeren, zindelijk worden, Sinterklaas, leren lezen en tellen. Groot was mijn verwachting toen ik hoorde dat er naast een eigen website een iPhone-app gelanceerd werd, gevormd naar het verhaal dat Bobbi naar de dierentuin gaat.
De illustraties zijn erg mooi en verzorgd. Als (voor)lezer ga je met Bobbi op ontdekkingstocht in de dierentuin en ontmoet je apen, pinguins, olifanten en nog veel meer dieren! Je ontdekt de dierentuin door de afbeeldingen te bewegen en te luisteren naar echte dierengeluiden.
Film- en prentenboek
Mijn dochter wordt helemaal vrolijk van het muziekje als je de app start. Je hebt als lezer twee keuzes: het boek als animatiefilm bekijken en het prentenboek pagina voor pagina voor te laten lezen. In de videofilm (die mijn dochter helemaal leuk vond en prima zelfstandig bekeken kan worden) zie je als lezer bewegende animaties van Bobbi. In de paginaweergave zijn alle afbeeldingen statisch. In de instellingen kun je het volume regelen en kun je ook aangeven of tekst wel of niet zichtbaar is.
Voor kinderen die kunnen lezen, is het tonen van de tekst een mooie bonus. Mijn dochter kan nog niet lezen, dus die kijkt en luistert graag zonder de extra tekstweergave. De prenten uit het boek zijn groter dan het fysieke beeldscherm, dus je kind kan door zelf te schuiven meer ontdekken.
Navigatie
Het blijft voor uitgevers van kinder-apps een uitdaging hoe interacties moeten plaatsvinden en op welke plekken knoppen moeten worden geplaatst. Kluitman heeft ervoor gekozen om zowel links en rechts pijltjesknoppen te plaatsen en biedt daarnaast de optie om de bladzijdehoekjes links- en rechtsonder in te schakelen om de bladzijde om te slaan. Op het relatief kleine scherm van de iPhone is dat naar onze mening iets te veel van het goede als je kinderen ook nog wil laten ontdekken. Want naast deze genoemde acties kun je ook nog op het scherm dubbelklikken om in te zoomen. Door deze vele mogelijkheden is het voor kinderen lastiger om te navigeren. Mijn dochter drukte bijvoorbeeld steeds op de knopjes van Volgende/Vorige pagina toen ze zelf wilde schuiven.
Bobbi naar de dierentuin voor de iPhone is helaas geen interactief kinderboek. De karakters in het verhaal bewegen niet als je er op klikt. Het is een kijkboek. En als ik eerlijk ben, dan pak ik als ouder liever een echt boekje van Bobbi. Het begin is er zeker, maar ik hoop dat er in de tweede app meer gekeken gaat worden naar de mogelijkheden van de iPhone en vooral de iPad. Bobbi naar de dierentuin is wel te gebruiken op de iPad, maar de illustraties worden wel minder mooi als je ze opblaast.
Nog een tip voor de auteurs: op een iPad en iPhone kom je bij het bezoeken van de website op bobbi.nl/mobiel terecht en daar is helaas niet veel te beleven. Gemiste kans!
Info: Bobbi naar de dierentuin
- Ontwikkelaar: Uitgeverij Kluitman
- Uitgever: Uitgeverij Kluitman
- Applicatie: Bobbi gaat naar de dierentuin
- Te koop via: App Store
- Prijs: €0,79
- Taal: Nederlands
- Releasedatum: 19 oktober 2010
- Geteste versie: 1.0
- Bestandsgrootte: 45MB
- Leeftijd: 4+
- Compatibel: iOS 3.1.3 of nieuwer
- Cijfer: 6,5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.
- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen
Reacties: 3 reacties