Review: Mailbox: iPhone-app maakt van je inbox een verslaving

Mailbox op iPhone is een nieuwe manier van e-mail verwerken. Hij is snel, intuïtief en maakt van je inbox een todo-lijst: wel even wennen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Ja, de nieuwe iPhone-app Mailbox geniet een ongewoon grote hype. Alle sites sprongen op Mailbox als dé revolutie op het gebied van e-mailen, met als gevolg dat het aantal voorinschrijvingen op de dienst zo groot werd, dat ontwikkelaar Orchestra een wachtrij-systeem invoerde. Zelfs nu de applicatie te downloaden is, sluit je aan in een rij en kan je niet meteen gebruik maken van de toepassing. Allemaal voor een mooie belofte: Mailbox maakt van je Gmail-inbox een todo-lijst. Is Mailbox het wachten waard?

Wennen

Wennen. Dat is het toverwoord voor Mailbox. Met de app stap je van het idee af dat je mailbox een verzameling digitale post is die je netjes op rij zet. In plaats daarvan zet je de knop om voor de gedachte dat elke e-mail een taak wordt. Bij elke nieuwe e-mail bepaal je wat je doet, waarbij je steeds de keuze hebt uit vier handelingen naast het simpelweg laten staan van een e-mail. Hem als afgehandeld markeren en daarmee archiveren, hem verwijderen, de mail een herinnering voor straks meegeven of een mail doorsturen naar een lijst die je zelf hebt gemaakt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Automatische archivering

Wees niet bang dat je handmatig alle 54.321 mails in je inbox hoeft te verwijderen. Mailbox mist een optie om meerdere mails tegelijk te selecteren en een opdracht mee te geven, maar heeft wel trucjes op je mailbox rigoureus te archiveren en dus op te schonen zonder mails te verwijderen. Met de knop ‘Help me get to zero’ onderaan je inbox, kies je uit drie methodes om een enorme vracht e-mails meteen te archiveren. Alle mails archiveren, alle mails behalve ongelezen archiveren of alle mails behalve gesterde mails archiveren. Het archiveren duurt even en het is handig Mailbox ervoor open te laten staan, maar het is een eenmalige handeling waar je vervolgens vanaf bent.

Lees ook: iCulture test: Mailbox voor Mac (review)

Herinneringen zetten

Als je Mailbox gebruikt zoals ontwikkelaar Orchestra voor ogen heeft, ben je vooral bezig met het instellen van pushberichten voor mails. Dat doe je door de mail in de inbox vast te pakken en halverwege naar links te trekken. Je krijgt dan een pop-up menu waarin je zelf handmatig een tijd kan instellen voor een herinnering, of je kan een dagdeel kiezen. Je kiest uit later vandaag, deze avond, morgen, het weekeinde, volgende week, over een maand of op een willekeurig moment. Welke van die opties je ook kiest; Mailbox plant zelf een tijdstip waarop de applicatie een pushbericht geeft om je te herinneren. Als die niet bevalt, mag je een nieuwe tijd selecteren. We snappen niet zo goed waarom Mailbox niet heeft gekozen voor knoppen als ‘over 2 uur’, ‘over 4 uur’, ‘over 8 uur’ enzovoort. Dan heb je het meer en op kortere termijn in de hand. Wel kan je de standaardtijd voor ‘Later today’ en ‘Someday’ instellen. Zo weet je wel hoe laat je ‘later vandaag’ mail terugkomt met een pushbericht.

Mailbox-mail-archiveren-2 Mailbox-mail-verwijderen-swipe-2

Mailtjes vegen

Mails waarvoor je herinneringen instelt, komen terug in de linker van de drie tabbladen bovenin beeld op je inbox-pagina. Die pagina wordt aangekondigd door een klokje en spreekt daarmee voor zich: het zijn de mails, de taken, die je nog even voor je hebt uitgeschoven. De centrale knop leidt je terug naar je inbox, met de rechter zie je gearchiveerde mails op rij. Een mailtje archiveren gaat net zo makkelijk als een timer zetten. In plaats van een mailtje naar links te duwen, duw je hem dan naar rechts.

Bij zowel een veeg naar rechts als links heb je een extra functie als je het mailtje nog verder wegduwt. Dus: duw een mail naar rechts en je archiveert hem (of markeert hem als afgehandeld, in deze context), maar een mail verder naar rechts en je verwijdert hem meteen. En: een mailtje naar links om een herinnering in te stellen, en een mail nog verder naar links om het in een van de lijsten van de applicatie onder te brengen. Dat zijn standaard ‘To buy’, ‘To Read’ en ‘To Watch’, maar je kan ook eigen lijsten aanmaken.

Mailbox toevoegen aan lijst Mailbox conversation view

Niet optimaal

Het toevoegen aan lijsten is een van de punten waarop duidelijk wordt dat Mailbox niet overal lekker samenwerkt met Gmail. Want waarom kan je wel nieuwe lijsten maken, maar kan je een mail niet toevoegen aan je al veel langer bestaande labels in je Gmail? De mogelijkheid om mails te labelen ontbreekt in zijn geheel in Mailbox, maar ook de prioriteiten-inbox waarin Gmail uit je gedrag belangrijke mails kan onderscheiden van minder belangrijke, gaat verloren in Mailbox. Wat het extra zuur maakt, is dat Mailbox er alleen voor de iPhone is vooralsnog. Als je mail wil verwerken in Gmail op de desktop en in Mailbox, moeten daar nu twee ritmes voor inslijten die niet op alle vlakken hand in hand gaan. In Gmail kan je wel mails toewijzen aan de lijsten die Mailbox heeft aangemaakt als label in je Gmail, maar niet andersom. Gelukkig kan je berichten nog wel sterren. Dat doe je bovenin een mail, naast het onderwerp.

De grootste achilleshiel van de interface van Mailbox is reeds genoemd. Dat is dat je twee functies hebt onder een veegbeweging bij een mail. Je moet een mail helemaal aan de zijkant van het scherm pakken en beheerst vegen om controle te houden over de functie die je wilt. Doe je dat niet, dan verwijder je zomaar een mailtje dat je wilde archiveren en dat is best frustrerend. Maar: het is ook een kwestie van wennen.

Mailbox menu linkerkant Mailbox instellingen dag en herinneringen

Intuïtief

Mailbox is prachtig in elkaar gezet. Animaties zijn vlot, alles beweegt soepel en de applicatie is voortreffelijk snel. In de meeste gevallen ook erg intuïtief in de bediening. De scheiding tussen de drie tabbladen bovenin is zo klaar als een klontje, al is het bij gearchiveerde mails wel even wennen dat je laatst gearchiveerde mailtje bovenaan staat – en dat het overzicht niet op verzenddatum is gesorteerd. Het is een probleem dat vooral in het begin voorkomt, als je je hele inbox wil opschonen om een lege inbox te krijgen in Mailbox.

De menuknop links leidt je naar gedetailleerde rubrieken, zoals de in Mailbox aangemaakte lijsten, de prullenbak (waar vanuit je met de bekende swipes mails weer terug kan halen) en de verstuurde mails. Bij de laatste staan gelukkig alle mails die je met je Gmail-account hebt verstuurd, niet alleen vanuit Mailbox verzonden berichten. In de instellingen stel je een handtekening in, beheer je Gmail-accounts, kies je herinneringstijden, beheer je lijsten, pushberichten en synchronisatievoorkeuren. Ook kan je uitzetten dat het app-icoon het aantal ongelezen mails aangeeft, wat erg welkom is. De hoeveelheid instellingen overdondert je niet. Erg prettig. Terug naar de inbox: met een knop rechtsboven schrijf je logischerwijs een nieuwe mail.

Mailbox nieuwe mail schrijven Mailbox mail beantwoorden met foto

Karig bij het schrijven

Mailbox voor de iPhone laat te wensen over bij het schrijven. Zowel bij het schrijven van een e-mail als handtekening, heb je geen enkele bewerkingsoptie. Het hoogtepunt is dat je meerdere foto’s in een foto kan toevoegen, al moet je dat wel één voor één doen. Ook het weergeven van mails is sub-par. Gmail heeft een handige conversation view waarin je alle mails onder elkaar ziet, maar hij opent regelmatig bij de oudste waardoor je soms een eind moet scrollen om de nieuwste mail te zien. Eenvoudig te verhelpen in een update, dat wel. Net als in de Gmail-app zijn sommige mails helaas echt te klein om leesbaar te zijn. Met een pinch-to-zoom beweging kan je ze wel vergroten, maar niet voordat de mail in een apart venster opnieuw is geladen.

Conclusie

Mailbox werkt niet ideaal samen met Gmail en om de methode van een lege inbox na te streven vast te houden, heb je de Mailbox-aanpak eigenlijk ook op andere platformen mogelijk. Dat zijn de twee grootste verbeterpunten van de app tot nu toe. Ook gaat het vegen van een bericht niet altijd zoals je wilt. Maar dat maakt Mailbox nog geen zwakke applicatie. Integendeel.

Mailbox is verbluffend snel, werkt na een kleine gewenningsperiode razend intuïtief en het nastreven van een lege inbox kwam ook niet bepaald uit de lucht vallen. Het is gewoon heel erg fijn om alleen mails open te hebben staan die op dat moment relevant voor je zijn. Mailbox is niet alleen een hele fijne applicatie, het is een nieuwe methode voor je mail. Een snelle, een overzichtelijke en misschien wel: een verslavende.

Pluspunten

  • Toewerken naar een lege mailbox werkt productief
  • Slimme veegbewegingen
  • Bedient heerlijk simpel

Minpunten

  • Rommelt in je Gmail-mappen
  • Niet voor Exchange, Hotmail en IMAP

Reacties: 48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.