Review: Memrise, net zo goed als Duolingo?

Review van Memrise, een gratis app waarmee je talen kunt leren. Memrise pakt het anders aan dan Duolingo en dat heeft voor- en nadelen. Wij zetten ze op een rijtje.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Duolingo is dé app om talen te leren op je iPhone. Maar er komt concurrentie aan. Memrise is een app die aanbevolen wordt door Apple, zodat we hoge verwachtingen hebben. Is dit de app waarmee je nog leuker en moeitelozer talen kunt leren?


Memrise app review

In Duolingo heb ik de Duitse taalcursus helemaal uitgespeeld en ben hard op weg om ook Frans en Italiaans uit te spelen. Ik ben een fan van de app, maar ik ken daardoor ook alle tekortkomingen en de veranderingen die de app in de loop van de tijd heeft doorgemaakt. Talen leren met cd’s (of tegenwoordig Spotify) is niet mijn ding. Duolingo is voor mij een spelletje, dat ik elke dag opstart om aan mijn woordenschat te werken. Je hoeft geen woordjes te stampen, maar gaat quizjes doen, moet zinnetjes uitspreken en woordkoppels bij elkaar zoeken.

Memrise: startscherm Memrise: woordjes leren

Memrise pakt het anders aan. Bij het opstarten van de app kun je aangeven hoe vaardig je al bent in een bepaalde taal. Ik koos ook hier Duits en kwam terecht op niveau 4. Ben je zeer ervaren in een taal, dan heb je helaas niet de mogelijkheid om sneller vooruit te springen. In Duolingo kan dat wel: door een taaltest te doen bij de tussentijdse checkpoints kun je meteen een stuk of 15 lessen overslaan.

https://www.iculture.nl/gids/beste-taalcursussen-apps-iphone-ipad-vakantie/

Memrise: levels Memrise: woehoo, met taalfout
Altijd jammer: een talenapp waarin een taalfout staat.

Meer talen, meer onderwerpen
Memrise heeft in ieder geval twee pluspunten ten opzichte van Duolingo: de app is Nederlandstalig en werkt met veel meer talen, namelijk zo’n 90 stuks. Kies bijvoorbeeld Oudgrieks, Amerikaanse gebarentaal, Azerbeidzjaans, Bosnisch of Hakka. De meest vreemde talen zitten erin. Als je op het tabblad ‘Andere onderwerpen’ klikt kun je zelfs nog andere dingen leren, zoals Wiskunde, Geschiedenis en Trivia. Dit zijn ‘cursussen’ die door de community zijn gemaakt, waarbij we vermoeden dat Memrise het bestand van een flashcard-app heeft opgekocht of hergebruikt. In ieder geval moet je maar net weten welk boek is gebruikt om de cursus ‘Klas 1 HAVO/VWO H2 par 2, 3 en 4’ te kunnen maken (het blijkt om aardrijkskunde te gaan). De kwaliteit van deze zelfgemaakte cursussen is natuurlijk niet wat je gewend bent van een professionele app, maar het kan leuk zijn om erdoor te grasduinen. Wij gaan in ieder geval verder met de taalcursussen in de app, want daar is Memrise vooral op gericht.

Memrise: quiz om je woordkennis te testen Memrise: de bijdrage van Judith en Thomas
De bijdrage van Judith en Thomas: gevorderde woordenlijst, maar door niemand gecontroleerd.

Zelfgemaakte taalcursussen door de community
Pas toen ik de andere cursussen ontdekte, kwam ik erachter dat er in deze app ook nog allerlei andere zelfgemaakte cursussen zitten, zoals ‘Hogeland Duits Klas 2’. Soms staat erbij door wie ze zijn gemaakt: zo is de cursus ‘160+ Duitse woorden en zinnen’ gebaseerd op de lesmethode ‘Na Klar Doch’ voor VWO 5 en ingesproken door ‘Judith en Thomas’. Op zich prima, maar je moet erop bedacht zijn dat het niet altijd professionele docenten zijn, waardoor de kwaliteit wel eens kan wisselen.

Bij Duolingo gaat dat anders: daar zijn de teksten ingesproken door native speakers en is er een constante kwaliteitscontrole door de community zelf. Als 100 mensen zeggen dat een bepaalde vertaling klopt, zal het wel zo zijn. Bij Memrise weet ik alleen dat het volgens Judith en Thomas klopt. Er is geen mogelijkheid om een vertaling te bewerken of een wijziging in de dienen. Van de andere kant: de lijst met woordjes die Judith en Thomas hebben gemaakt bevat gevorderde begrippen die ik in Duolingo niet heb gezien, zoals überstürtzt (gehaast) en die Unbilden (de ongemakken).

Memrise: activiteiten Memrise: betalen voor luistervaardigheid

Omdat Memrise eigenlijk een flashcard-app met een mooie interface is, zijn de oefeningen minder gevarieerd dan bij Duolingo. Eigenlijk komt het meer neer op woordjes stampen dan op leuke spelletjesachtige oefeningen doen. Je krijgt een woord met vertaling voorgeschoteld en vlak daarna een meerkeuzequiz met 4 opties, waarbij wat soortgelijke woorden op een rijtje zijn gezet. Dat kan een manier zijn om je woordenschat uit te breiden en nieuwe woordjes te leren, maar het is ook minder gevarieerd waardoor je misschien wel sneller afhaakt.

Conclusie Memrise review

Memrise is in feite een mooie nieuwe interface rondom een al langer bestaande flashcard-app. Met deze app kun je tientallen talen leren, ook vanuit het Nederlands. Daarmee heeft Memrise een streepje voor op Duolingo, dat maar een beperkt aantal talen bevat. Het verschil is wel, dat de kwaliteit bij Duolingo hoger ligt: de inhoud is professioneel gemaakt en wordt continu gecontroleerd. Je weet dus zeker dat wat je leert, ook klopt. Bij Memrise heb je die zekerheid niet, zeker als je met de onofficiële cursussen bezig gaat.

Omdat de basis van Memrise bestaat uit flashcards, is het aanbod van oefeningen ook redelijk beperkt. Het zijn bijna altijd meerkeuzevragen. In Duolingo vind je die ook en zijn het de simpelste opdrachten. Verder kun je je afvragen of de aanpak van woordjes stampen wel zo effectief is. Bij Duolingo ga je op veel meer manieren met taal aan de slag, bijvoorbeeld door zelf een zin uit te spreken, door de woordjes te verwerken in een zin of door te oefenen met verschillende werkwoordsvormen.

Toch heeft Memrise wel zin om te installeren, vooral als je je woordenschat wat verder wilt uitbreiden. Na het afmaken van de cursus Duits in Duolingo had ik nog niet het idee dat ik nog niet alle nuances van de taal onder de knie had. Als ik het zou moeten inschatten, dan blijft het ergens steken op het niveau van HAVO 3. Wil je meer woordjes leren, dan kan Memrise handig zijn om je woordenschat verder uit te breiden.

Pluspunten

  • Veel meer talen dan Duolingo.
  • Ook geschikt voor mensen die alleen Nederlands spreken.
  • Veel mogelijkheden om je woordenschat uit te breiden.
  • Je kunt ook andere dingen leren, zoals wiskunde en aardrijkskunde.

Minpunten

  • Flashcard-app, waardoor de variatie aan oefeningen beperkt is.
  • Kwaliteit van de cursussen is niet altijd gegarandeerd.
  • Spelelement maar matig uitgewerkt, waardoor je snel bent uitgekeken.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.