Review: miniSynth, een mono-synthesizer voor iPhone

miniSynth van Yonac is een eenvoudige mono-synthesizer voor de iPhone en is een interessant hebbedingetje voor muziekliefhebbers. Met twee oscillatoren en een eenvoudig filter modelleert het analoge synthesizers vrij goed. Qua user interface kan er nog wat aan gesleuteld worden.
Maarten ter Horst - · Laatst bijgewerkt:

Het toetsenbord en de oscillatorenEr zijn al verschillende muziekinstrumenten voor de iPhone die handig gebruikmaken van de multitouch-interface, waaronder natuurlijk Guitarist, Pianist en Band. Allemaal zijn ze echter niet serieus bruikbaar als muziekinstrument en alleen leuk om even mee te spelen (en om natuurlijk aan je iPhone een wow-factor toe te voegen als je hem aan je vrienden laat zien). De nieuwe miniSynth van Yonac komt echter nog het meest in de buurt van een bruikbare app.


miniSynth kan namelijk iets wat de meeste gewone instrumenten die je onder handbereik hebt, niet kunnen: je kunt naar eigen smaak het soort geluid van het instrument instellen met allerlei schuifregelaars. Dit kan goed zijn voor heel wat speelplezier.

Maak van je iPhone een analoge synthesizer

miniSynth bootst, zoals veel moderne digitale synthesizers, een analoge synthesizer uit de jaren ’80 van de vorige eeuw na. Weliswaar heb je alleen de basis en is het daardoor niet voor professioneel gebruik geschikt, maar de klank is heel aardig, zeker als je je oortjes inplugt of je iPhone aan een versterker hangt.

Het toetsenbord en de filtersJe hebt twee zogenaamde oscillatoren om twee golfvormen (klanken) op te wekken. Je kunt daarbij kiezen tussen verschillende golfvormen, zoals de blokgolf, de zaagtand en de sinusgolf waardoor je verschillende klankkleuren krijgt. Deze tonen worden gemengd en komen samen in de filters, waar je met twee schuifregelaars (‘low cut’ en ‘resonantie’) de klankkleur verder kunt instellen. Verder kun je het verloop van een noot regelen met ‘attack’ (hiermee stel je in hoe snel een noot zijn maximale volume bereikt) en ‘decay’ (hoe snel de klank weer uitsterft). Ook heb je een echo-effect tot je beschikking.

Het is in het begin moeilijk om de klank te krijgen die je wilt, maar de ontwikkelaars hebben 10 presets toegevoegd, zodat je al een beetje een idee krijgt welke kanten je zoal op kunt met dit instrument. Als je nog niet bekend bent met de principes en de opbouw van een synthesizer (oscillator, low frequency filter, envelope filter etc) en je wilt er iets meer over lezen, kan dat bijvoorbeeld op Wikipedia.

Ten slotte is het een ‘monosynth’, wat inhoudt dat je er maar één toon tegelijk mee kunt spelen. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant biedt dat ook mogelijkheden, zoals een regelbare ‘glide’ van de ene naar de andere noot.

Minpunten

Je ziet uiteraard maar een deel van het keyboard tegelijk op het scherm. Het is jammer dat mogelijkheden om naar links of naar recht te navigeren over het toetsenbord niet zo prettig zijn als in het programma Pianist. Je kunt de knoppen hiervoor ook niet langere tijd ingedrukt houden, waardoor je herhaald moet klikken als je helemaal naar de andere kant wilt. Ook is het jammer dat als je je vinger over het toetsenbord laat glijden, de toetsen niet reageren. Je moet echt op een toets tikken om hem te laten klinken. Verder is het voor mensen met een absoluut gehoor misschien even schrikken dat alle tonen een kwint te hoog klinken.

Virtuele sythesizers zijn vaak erg realistisch vormgegeven. Zo niet dit exemplaar: de basis is er, maar er zou gewerkt kunnen worden aan een meer realistische 3D-look. Verder is het alleen maar een monosynth, wat erg leuk is, maar een polysynth voor erbij (waarmee je dus meerdere noten tegelijk kunt spelen) zou ook aantrekkelijk zijn. Ten slotte kun je je creaties niet opnemen, laat staan meerdere lagen over elkaar heen. Dat zou een leuke functie zijn voor erbij.

Conclusie

De de miniSynth is leuk om mee te spelen en zal door alle schuifregelaars voor veel mensen wat meer uren speelplezier bieden dan andere muziekinstrumenten uit de App Store. De synthesizer is echter wel wat minder mooi afgewerkt dan bijvoorbeeld Band of Pianist en de interface zou op sommige punten beter kunnen. Het is voor mensen die van synthesizers of de bijbehorende muziek houden zeker een leuk speelgoed, omdat het analoge geluid verrassend goed gemodelleerd is.

Beeld

Hieronder staat een filmpje van de ontwikkelaar zelf over miniSynth.


Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.


Info: miniSynth

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 2:52
Categorie
Muziek

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.