Review: Mupps voor iPhone, nieuwe Nederlandse app voor muziekfans
Het Nederlandse bedrijf The Crowds kondigde een tijd geleden aan dat ze een muziekapplicatie zouden lanceren: Mupps. Artiesten konden een applicatie laten ontwikkelen om met hun fans te communiceren, gebruikers naar muziek te laten luisteren of merchandise te laten kopen. In de App Store is nu het eerste resultaat van deze plannen te zien: de applicatie Mupps. De applicatie bevat informatie over vier artiesten: Voicst, Drive Like Maria, Kyteman en Fakkelbrigade. Ook DJ Michiel Veenstra is aanwezig in de applicatie; hij is als 3FM DJ een fanatieke iPhone-gebruiker, net als veel collega’s (Coen3FM en Domien bijvoorbeeld). Met Mupps volg je de artiesten, bekijkt foto’s en video’s, leest wat hen bezighoudt en kijkt wat anderen te zeggen hebben over jouw favoriete artiest bij het onderdeel Talk.
Als je de applicatie opstart krijg je eerst een (eenmalige) welkomstboodschap te zien. Daarna ga je meteen door naar de artiesten. Op dit moment staan er vijf artiesten/bands/DJ’s in de applicatie, maar dat aantal zal nog worden uitgebreid. Kies je een artiest, dan zie je onderin beeld vijf knoppen met verschillende content: Home (blogpostings), Talk (Twitter-stroom), Photo’s (foto’s die de artiesten op bijvoorbeeld Mobypicture hebben geplaatst), Video’s (van YouTube) en een More-pagina waar je albums van de artiesten kunt vinden. Deze pagina stuurt je door naar de iTunes-applicatie van de iPhone om previews van de muziek te luisteren of albums te kopen.
Je kunt vanuit de applicatie ook meteen contact opnemen met de artiest via e-mail. Of ze dat waarderen, kun je je afvragen maar als je minder opdringerig wilt zijn kun je ook een Twitter-bericht vanuit de applicatie sturen. Mupps bevat een Twitter-client waarmee je ook foto’s kunt uploaden en op die manier bijvoorbeeld concertfoto’s live met je vrienden kunt delen. De Twitter-functie werkte goed, maar het uploaden van een foto leverde bij mij steeds problemen op. Gelukkig hebben de meeste iPhone-twitteraars ook nog een aparte Twitter-client geïnstalleerd om hun belevenissen de wijde wereld in te sturen.
De foto’s die de artiesten zelf hebben gemaakt verschillen nogal: bij Kyteman vind je mooie concertfoto’s, terwijl Michiel Veenstra foto’s maakt van koffieautomaten, bezoek aan een snackbar en slippers met (te) witte benen. Bij Drive Like Maria vind je kunstzinnige foto’s van Teheran.
Wat ik goed vind aan Mupps:
- Mooie vormgeving met een periscoop-thema. Grafisch ziet het er goed uit.
- Door meerdere artiesten in één applicatie te stoppen is de applicatie aantrekkelijker om te installeren, dan wanneer elke artiest zijn eigen app uitbrengt. Handig daarbij is dat je niet meer door andere artiesten wordt lastiggevallen als je eenmaal voor je favoriete artiest hebt gekozen: alle knoppen onderin de app leiden naar content van die ene artiest. Alleen met een knopje linksboven op het Home-scherm ga je terug naar de artiestenlijst.
- Mupps is een leuke manier om bands die je nog niet kende te ontdekken en te volgen wat ze zoal bezighoudt. De content verandert (als het goed is) ook steeds, dus als je behoefte hebt om wat te grazen en van muziek houdt is het een mooie app om af en toe weer eens een kwartiertje mee stuk te slaan.
- En niet zo belangrijk, maar toch… Eindelijk weer eens een applicatie met een duidelijk herkenbaar icoontje op je springboard. Veel applicaties hebben zo’n druk of nietszeggend icoontje (bijvoorbeeld Byline) dat je de app al snel over het hoofd ziet. Mupps niet.
- Het aantal artiesten is nu nog beperkt. Mupps is natuurlijk afhankelijk van de artiesten die eraan mee willen doen, dus dat zal ik ze niet te zwaar aanrekenen. Ook is het logisch dat ze van start willen gaan met een kleine reeks artiesten. Uitbreiden komt later wel.
- Het maken van foto’s in de ingebouwde Twitter-client werkte bij mij niet goed: de applicatie crashte bij het uploaden. Kan gebeuren, gebruik gewoon een aparte client want de Twitter-functionaliteit in Mupps is toch te beperkt (bijv. geen URL-verkorting).
- De rijkdom van de grafische interface heeft ook zijn nadelen: zo moet je na het selecteren van een artiest nog eens extra op de OK-knop drukken, terwijl daar ook meteen een actie aan gekoppeld had kunnen worden. Ook zijn de Cancel- en OK-knop weliswaar grappig uitgevoerd, maar daardoor wat minder intuïtief.
- Er zijn nog wat andere verbeterpunten die we via e-mail naar de makers hebben gestuurd. zo blijkt het niet mogelijk om de blogpostings in Safari of een inline browser te openen, waardoor de linkjes niet werken. Ook gedragen de foto’s zich niet zoals je in de fotorol gewend bent (bijv. dubbeltappen om in te zoomen).
- Ontwikkelaar: Rebel Technologies
- Applicatie: Mupps
- Te koop via: App Store
- Prijs: gratis
- Geteste versie: 1.0
- Bestandsgrootte: 0,8MB
- Cijfer: 7,5
En wat er beter kan:
Wie meer wil weten over de artiesten in Mupps kan op Wikipedia terecht: Voicst, Drive Like Maria en Kyteman hebben allemaal hun eigen pagina. Over Fakkelbrigade vind je meer informatie bij Typhoon.
Conclusie
Mupps is een applicatie die er op dit moment misschien nog wat kaal uitziet. Niet zozeer in grafische zin, want juist daarin is veel tijd gestoken om een aantrekkelijk uitziende applicatie te maken. Wat nog wel beperkt is, is het aantal artiesten en de content in bijvoorbeeld de rubriek MuppsTalk. Maar dat gaat veranderen: Mupps wordt een groeiende applicatie met steeds meer en wisselende content: denk aan nieuwe bands, DJ’s, muziekfestivals en locaties waar je als muziekliefhebber moet zijn. Zo zal Mupps tijdens het Lowlands-festival mensen op de hoogte houden, zodat de toegevoegde waarde nog groter wordt.
Onderstaand filmpje is van Vimeo, dus niet geschikt om op de iPhone te bekijken.
Info: Mupps
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 15 reacties