Review: Nederlandse CalCube wil ‘snelste agenda op aarde’ zijn
Nederland is beslist geen kleine speler als het aankomt op agenda-apps op de iPhone. Zo komen de grote successen Week Calendar en Easy Calendar beide uit eigen land. Nu kan er wel eens een grote speler zijn bijgekomen. CalCube is afkomstig van Appsuperb, de ontwikkelaar van de weerapp Weathercube en Predict-A-Ball. De applicatie synchroniseert met Apple’s eigen kalender iCal en profileert zichzelf als ‘de snelste agenda op de aardkloot’. Kan het die belofte waar maken?
De snelheid is echter niet het eerste dat opvalt aan CalCube. Dat is de vormgeving, die op dezelfde leest is geschoeid als Weathercube. De applicatie laat zich bedienen als een echte kubus en daarom is het fijn dat je de vlakken uitgelegd krijgt voordat je in het diepe wordt gegooid. De bovenkant van de kubus is een jaaroverzicht waarin je snel een maand kiest. De onderkant een zoekvenster. De rechtopstaande vlakken laten de weekagenda zien. Je kan oneindig vegen naar volgende en vorige weken.
Klein uitgevallen
Het overzicht komt overeen met Easy Calendar en het weekoverzicht van Week Calendar. Het is opgezet als een papieren agenda dus, waarop de vijf werkdagen de ruimte hebben en er minder plek is voor zaterdag en zondag. Om maar meteen met de botte bijl te hakken: je mag CalCube laten zitten als je ogen niet al te goed zijn. In het weekoverzicht prijkt het weeknummer prominent en worden de dagen ook duidelijk vermeld, maar de data die erbij horen en de afspraken zelf zijn nogal klein uitgevallen. Het voordeel is dat er veel ruimte is voor afspraaknamen en verschillende afspraken op een dag.
Vlot afspraak invoeren
CalCube heeft dezelfde animaties als Weathercube. Het weergeven van een kubusanimatie bij elke handeling klinkt misschien traag, maar gaat in praktijk zelfs zo snel dat de animatie even schokt voordat je op de juiste pagina bent. De brute kracht van de app komt naar voren als je ergens op een dag tikt. Na een vlotte uitvouwanimatie begin je meteen met de omschrijving van de afspraak. De tijd en datum veranderen kan allebei met één tik en het bekende scrollwiel. De knop Bewaar verzorgt de rest.
Dat was het? Nee. De andere opties heb je al eenmalig ingevuld bij het opstarten van de app of pas je aan in de instellingen. Daar voer je de standaardwaarden in. Je bepaalt hoe lang een afspraak standaard duurt, hoeveel minuten van tevoren je (maximaal drie) herinneringen krijgt en je geeft aan in welke agenda je afspraak standaard moet staan. Heb je een keer afwijkende opties nodig voor een afspraak, dan roep je een traditioneel iOS 7-scherm op onder ‘Meer opties’. Daar stel je herhalingen van afspraken in, nodig je mensen uit en voeg je een locatie en een notitie toe. De stijl van de pagina breekt helaas met de rest van de app, maar je hebt hem gelukkig niet altijd nodig.
Maar hoe snel is CalCube?
Tijd om de proef op de som te nemen. Hoe snel is CalCube? Qua invoeren van een afspraak kan de app zich meten met de beste. Een afspraak invoeren kost net zo weinig drukken als in Easy Calendar en gaat net zo snel als een afspraak maken in een vloeiende zin in Calendars 5. Uitstekend dus.
Wil je een afspraak aanpassen, dan blijft CalCube wel wat achter. Je hebt een extra druk nodig om de gedetailleerde informatie van een afspraak te zien of die te bewerken. Bovendien heeft de app niet het sleepsysteem van de twee concurrenten. Je kan een afspraak niet even ingedrukt houden om hem daarna simpel naar een andere dag te slepen. Daar staat tegenover dat je juist de datum en het tijdstip van een afspraak wel snel kan aanpassen. CalCube slaat beslist geen modderfiguur op het gebied van snelheid.
Lees ook: Beste agenda-apps voor iPhone en iPad
Niet voor de veelzijdigheid
Of de applicatie je huidige agenda-app verslaat, ligt aan de hoeveelheid opties die je in een agenda wilt hebben. De tientallen overzichten van een Week Calendar, daar tipt CalCube in de verste verte niet aan. De applicatie is ook niet geoptimaliseerd voor gedeelde agenda’s in Google Calendars en de kleurenopties schrikken juist af. Alleen de witte en zwarte achtergronden hebben genoeg contrast om leesbaar te zijn. Al valt dat door de kleine letters ook nog tegen. Nee, voor veelzijdigheid download je CalCube niet. Maar ben je op zoek naar een snelle en simpele agenda-app, dan mag CalCube op je shortlist.
Downloaden: CalCube (€1,79, universeel, iOS 7.0+)
Weathercube en CalCube grijpen in elkaar
Als je Weathercube hebt geïnstalleerd, zie je in CalCube voor de huidige en komende dagen staan aan een weericoontje op de dag. Met een tik word je dan doorgestuurd naar CalCube. Ter gelegenheid is ook Weathercube voorzien van een update. De weerapp kreeg tekst in iOS 7-stijl en maakte op zijn beurt ruimte voor twee afspraken van vandaag bovenin beeld. Inderdaad: met een tik daarop ga naar CalCube.
Downloaden: Weathercube (gratis, universeel, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 9 reacties