Review: Nike+ Sport Kit, hardlopen met de iPod touch

Review van de Nike+ Sport Kit in combinatie met de iPod touch. Levert het gebruik met de iPod touch nog extra voordelen op ten opzichte van de iPod nano, die al langer geschikt was voor deze hardloopkit?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

hardlopen_nike_plus
In de serie ‘hardlopen met de iPhone’ is het nu tijd voor hardlopen met een iPod touch. De iPhone ondersteunt namelijk de Nike+ Sport Kit niet, terwijl de tweede generatie iPod touch de ontvanger voor de Nike+ Sport Kit al standaard heeft ingebouwd. Na wat ervaringen met een iPod nano werd het tijd om met de iPod touch bezig te gaan. Heeft het rennen met zo’n sensor voordelen ten opzichte van de (veelal gratis) hardloopapplicaties die voor de iPhone beschikbaar zijn?


De iPod touch heeft een mooie Nike+ applicatie meegeleverd, die zichtbaar wordt zodra je in de algemene instellingen het onderdeel Nike + iPod activeert. De applicatie is Nederlandstalig wanneer je de taal van je iPod op Nederlands hebt ingesteld.

nike plus ipod   nike plus iphone
Als je de Nike+ ontvanger aansluit op de iPod touch (links) krijg je een melding dat de ontvanger niet nodig is. Bij de iPhone (rechts) verschijnt een melding dat het accessoire niet wordt ondersteund.

Een ding waaraan je zult moeten wennen als je hardlopen met een iPod nano gewend bent, is dat de iPod touch behoorlijk groot is. Bij gebrek aan een sportarmband kun je de touch eventueel in je hand houden. Ideaal is dat niet, maar in je broekzak stoppen is nog minder ideaal omdat je constant het gevoel hebt dat je broek afzakt (dat gevoel heb je overigens ook als je met de iPhone in een joggingbroek gaat rondrennen). Na het activeren van de Nike+ applicatie op de iPod kun je de sensor koppelen door een paar seconden ermee rond te lopen. Omdat ik geen speciale Nike+ schoenen heb gebruikte ik de SwitchEasy Runaway, een plastic clip die je op elk paar sportschoenen kunt vastmaken (volgende keer meer hierover). De hele setup-operatie (applicatie activeren, sensor koppelen en schoenen aantrekken) is in 5 minuten gedaan.

Inschakelen Nike+   sensor geactiveerd
De instellingen van Nike+ via het instellingenmenu van de iPod. Rechts zie je het scherm waarmee je de sensor kunt koppelen. Er is een soortgelijk scherm voor het koppelen van een afstandsbediening.

Als je de applicatie opent krijg je een scherm met vier workout-opties te zien: Standaard, Tijd, Afstand en Calorie. Verder heb je de mogelijkheid om je sensor te kalibreren, zodat de afgelegde afstand overeenkomt met de werkelijkheid.

Het Work-out scherm   Erg gedetailleerd is de informatie niet.
Links het startscherm van de applicatie, waarmee je de gewenste work-out kiest. Rechts kun je zien dat de statistische informatie op de iPod vrij beknopt is en omdat ik tussentijds van iPod moest wisselen staat de teller weer op één trainingsrondje. De informatie wordt niet in twee richtingen gesynchroniseerd tussen iPod en website.

Nike+ werkt zonder gps-coördinaten en dat betekent dat je de afgelegde route na afloop niet op de kaart kunt zien. Wel kun je via de website Nikeplus.com routes bij jou in de buurt opzoeken, maar die routes zul je vervolgens zelf in je hoofd moeten prenten, want meenemen op de iPod kan niet. Omdat Nikeplus.com helemaal in Flash is gemaakt kun je onderweg niet even snel de website raadplegen.

Trainen op tijd   Rennen op afstand
Je kunt een training doen op basis van tijd of afstand. Onderweg houdt een stem je op de hoogte van de voortgang. Andere mogelijkheden zijn: vrije work-out (zelf afstand en tijd bepalen) of een bepaalde hoeveelheid calorieën verbranden.

Zodra je een keuze hebt gemaakt voor een van de trainingsprogramma’s kan de pret beginen. Je kunt tijdens het lopen kiezen voor een bepaalde afspeellijst, het shufflen van nummers of geen muziek. Met een tik op het scherm tel je de stopwatch in werking. Tijdens het lopen kun je telkens pauzeren, zonder dat je steeds het scherm hoeft te ontgrendelen.

Nike Plus in- en uitschakelen   Nike plus pauzeren
Tussendoor zie je hoe ver je bent gevorderd en hoe met welk tempo je loopt. Je kunt ook de muziek wisselen of de PowerSong inschakelen als je het even niet meer ziet zitten.

Het bedienen van de iPod touch tijdens het lopen gaat eigenlijk net zo makkelijk als op de iPod nano. Je ziet dezelfde informatie en hebt dezelfde functies tot je beschikking, maar de bediening is iets anders. Feitelijk is er geen verschil, al kun je de iPod nano wel makkelijker in de zak van een vestje wegstoppen.

Tijdens het lopen kun je kiezen voor een afspeellijst, shuffle van muziek of geen muziek   Kalibratie van de sensor zorgt ervoor dat de metingen nauwkeuriger worden
Tijdens het lopen kun je kiezen voor een afspeellijst, shuffle van muziek of geen muziek. De metingen zijn pas echt nauwkeurig als je een kalibratie hebt uitgevoerd.

In vergelijking met iPhone-hardloopsoftware die ik eerder heb besproken, vind ik het jammer dat de informatie van Nike+ eigenlijk heel summier is. Bij de andere software kun je je route op de kaart bekijken, krijg je gedetailleerde grafieken, kun je je snelheid op een bepaald moment zien en dergelijke. Bij Nike+ levert de glossy grafiek eigenlijk heel weinig informatie op. Wat je wel kan zien is je gemiddelde snelheid en ik heb al gezien dat ik me met een tempo van 10’51” moet schamen: fanatieke hardlopers leggen in dezelfde tijd een dubbel zo grote afstand af. Je moet overigens ook niet vergeten om de applicatie uit te schakelen als je klaar bent, want één moment van onoplettendheid toen ik het ding tijdens het winkelen had aangezet leverde een bedroevend tempo van 36’44” op (oftewel: je doet 36 minuten over één kilometer). Daar gaat je gemiddelde… Om een beetje leuk mee te kunnen doen met de Nikeplus-community moet je tempo zo rond de 5’00” liggen.

routes op de site
Routes zijn overal te vinden, maar je zult ze wel in je hoofd moeten prenten als je een dergelijke route wilt nalopen.

Over die community gesproken: je kunt merken dat de meeste deelnemers redelijk ervaren hardlopers zijn, hoewel er ook een hoop groentjes tussen zitten. Sommige mensen leggen met gemak 1.000 300 kilometer in een maand af, terwijl ik het als uitdaging voor december wel ambitieus genoeg vind om minstens 30 kilometer te gaan rennen (onder het dreigement: “anders moet ik terug switchen naar Windows!”). Je kunt zelf je doelen kiezen, zoals het terugbrengen van je gemiddelde tempo of een bepaalde afstand. Met Nike+ Coach kun je ook een persoonlijk trainingsprogramma laten opstellen, afhankelijk van je niveau. Je krijgt dan een schema waaruit je kunt aflezen hoeveel je per dag zou moeten rennen.

nikeplus website
De Nikeplus-website: mooi uitgevoerd, maar volledig in Flash zodat je het vanaf de iPod touch of iPhone niet kunt raadplegen. Hier zie je een overzicht van de trainingen die je in een bepaalde maand hebt gedaan.

Vergelijking met iPhone-hardloopsoftware

Nike+ heeft veel extra’s te bieden via de website. Het is leuk om jezelf doelen te stellen, aangemoedigd te worden door je ‘vrienden’ of te kijken wat anderen hebben gedaan. Er is speciale trainingsmuziek verkrijgbaar en je kunt je door Lance Armstrong laten aanmoedigen. Je wordt daardoor beter gestimuleerd om je grenzen te verleggen en je doelen te halen. Bij de iPhone-software die ik tot nu toe heb getest was dat niet het geval: je moet zelf maar zien wanneer je in actie komt en je heb niet het idee dat je daarin wordt aangemoedigd.

nikeplus run 2
Zo worden je prestaties in beeld gebracht. Door de vloeiende lijn en het ontbreken van een schaalverdeling aan in de y-richting kun je alleen maar oppervlakkig zien wanneer je een dip had.

Van de andere kant mis ik bij Nike+ toch wel de gps-kaartjes en de ondersteuning voor meerdere sporten zoals bij Runkeeper en Trailguru. Als je een keertje wilt fietsen of desnoods paardrijden kun je dat niet vastleggen omdat de sensor dat niet registreert. Je kunt Nike+ ook gebruiken om te wandelen, maar eerlijk gezegd: daar is het toch niet voor bedoeld. Een laatste minpuntje van de Nike+ Sport Kit is natuurlijk dat je er €30 voor moet betalen, terwijl je de iPhone-software gewoon gratis kunt installeren.

nikeplus run 1
Nike probeert je tussendoor ook nog wat spullen te verkopen of een Nike Mini-poppetje aan te maken (een soort Mii).

Conclusie

Als je de Nike+ Sport Kit al gebruikt in combinatie met een iPod nano, dan heeft het eigenlijk niet zoveel zin om naar de iPod touch 2G over te stappen. De interface van de Nike-applicatie op de iPod touch is best mooi, maar het levert geen extra functionaliteit op. Bovendien is de nano veel makkelijker mee te nemen. Als iPhone-bezitter heb je niets aan de Nike+ Sport Kit: de draadloze ontvanger is niet compatibel.
Heb je daarentegen nog een geschikte iPod liggen, dan is het juist wél de moeite waard om er een Sport Kit bij te kopen: zo krijgt je oude iPod weer een nuttige bestemming, terwijl de trainingsprogramma’s en trainingsprogramma’s je uitdagen om wat vaker de hardloopschoenen aan te trekken.

Meer info

  • Fabrikant: Nike
  • Verkrijgbaar: Apple Online Store
  • Prijs: €29,95 (excl. verzendkosten)
  • Cijfer: 7,5 (kit met iPod nano) en 6 (kit met iPod touch)

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.