Review: omstreden BroApp met ‘automatische’ berichten naar vriendin
Altijd al een applicatie willen hebben die automatisch lieve berichtjes naar je vriendin stuurt? Dan ben je bij het nieuwe BroApp aan het juiste adres. De applicatie, die begin maart bij het verschijnen op Android al een relletje veroorzaakte, wil functioneren als jouw ‘wingman’, zodat je zelf meer tijd hebt om met vrienden rond te hangen. Of met andere dames misschien. Nu heeft de ontwikkelaar zijn trucje naar iOS gebracht, zodat ook mannen met een iPhone hun relatie hier daar wat kunnen uitbesteden. Maar hoe goed werkt het eigenlijk en hoe handig is deze insteek? iCulture nam de app eens onder de loep.
Hoe automatisch is automatisch?
Laten we maar beginnen met de app zelf. Wie BroApp installeert mag meteen kiezen of je berichtjes per SMS of Whatsapp wil versturen. Daarna selecteer je het telefoonnummer van je geliefde en minimaal 5 berichten die de app moet versturen. De 50 standaardberichten die je kunt activeren zijn Engelstalig, variërend van een simpel “I love you” tot een enigszins misselijkmakend “I just stobbed my toe. I wish you were here to give my little boo boo a kissy :(“. Gelukkig voor ons kan je ieder bericht aanpassen naar het Nederlands of geheel nieuwe teksten opstellen.
Al snel merk je dat er een aantal belangrijke verschillen met de Android-applicatie (zoals in het filmpje hieronder) zijn. Zo kan BroApp op Android automatisch berichten versturen zonder dat je er enig omkijken naar hebt, maar maken limitaties binnen iOS dit onmogelijk. Wij krijgen simpelweg een reminder, die opent in jouw berichten-applicatie, waarna je zelf nog op ‘stuur’ moet tikken. Doordat je die herinnering krijgt, hoeft de iPhone-app geen gebruik te maken van handige trucjes die de risico’s van automatische berichten beperken, zoals de Wifi-functie op Android. Daarmee kun je Wi-Fi-netwerken waar je vaak bent invullen. Je eigen huis bijvoorbeeld, maar in ieder geval het netwerk van je vriendin. Op die manier vraagt de app nooit zomaar “Ga je vanavond nog iets leuks doen?” terwijl het heel duidelijk is dat jullie tegenover elkaar zitten te eten. Doordat iOS automatisch verzenden niet toelaat maar je eerst een reminder geeft is een functie als deze dus overbodig.
Ook anders: op Android kunnen scheve-schaats-rijders meerdere contacten instellen, maar op iOS nog niet. Wel heeft de app een zogenaamde vriendin-bescherming, die een lijst met lieve cadeautjes laat zien als je vriendin de app opent en de verkeerde pincode invoert. Maar als de commotie rondom BroApp grotere vormen aanneemt is dat natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig, net als het feit dat het een man die berichtjes sturen voorheen erg veel moeite kostte dezelfde man is die een app installeert met leuke cadeau-suggesties voor zijn vriendin. Met een beetje kennis van de ander is dat misschien net zo vreemd.
Een handige rel?
Uiteindelijk lijkt BroApp er niet alleen vanuit te gaan dat alle vrouwen zeuren en alle mannen geen berichten willen sturen, maar zien de makers ook iets heel anders over het hoofd. Als we toch de sekses over één kam gaan scheren is BroApp namelijk niet alleen een oplossing voor zeurende vrouwen, maar net zo goed voor obsessieve mannen. Zij stellen simpelweg 100 berichten van te voren in (Waar ben je? Bel me even. Ik moet je zien.) en klaar is kees tot het einde der dagen. Geen omkijken meer naar.
Maar voordat we in de hoogste boom klimmen en luidkeels “Seksisme!” roepen is het natuurlijk goed om te bedenken dat de vrouwonvriendelijke insteek van BroApp de makers geen windeieren heeft gelegd. Het relletje dat werd veroorzaakt toen de app op Android verscheen is simpelweg welkome aandacht voor de ontwikkelaars, die zich moeten weten te onderscheiden ten opzichte van concurrenten als Later. Of het daarbij handig is om alvast de helft van de wereldbevolking tegen je in het harnas te jagen laten we maar even in het midden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties