Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
Placeboard-appicoon.

Review: Placeboard verzamelt je favoriete locaties

Met Placeboard sla je je favoriete locaties op, zodat je ze allemaal in één app bij de hand hebt. Door ze te voorzien van een tag, worden ze gecategoriseerd voor een uitgebreid overzicht. Is de app een aanschaf waard?

Placeboard-appicoon.Navigeer jij nog met een ouderwetse landkaart? Waarschijnlijk niet, maar het voordeel van zo’n kaart is dat je interessante locaties eenvoudig aan kunt geven met een ouderwetse stift of potlood. Met Placeboard kun je ook op digitale wijze interessante en boeiende locaties vastleggen, terwijl je daarmee ook allerlei nuttige informatie verzamelt.


Zeker als je vaak reist of veel onderweg bent, kan het vastleggen van je favoriete locaties zinvol zijn. Denk bijvoorbeeld aan het plannen van een vakantie, zodat je in Placeboard boeiende locaties kunt opslaan voor later gebruik. Maar hoe handig is zo’n app in de praktijk? Voor de echte globetrotters kan het een zeer handige aanvulling zijn. Hoewel er al apps zijn die je ook locaties op laten slaan, zoals TripAdvisor, focust Placeboard zich exclusief op deze functie.

https://www.iculture.nl/gids/vakantie-hotspots-bezienswaardigheden-iphone-ipad/

Locaties opzoeken en opslaan

In Placeboard kun je op allerlei praktische manieren locaties opzoeken, indelen in categorieën, voorzien van een tag en delen met anderen. Allereerst tik je op de beginpagina van de app op het plusje, waarna je drie keuzes krijgt: een locatie, een tag of een deellijst. Het handige van Placeboard is dat je op veel verschillende manieren kunt zoeken. Je kunt je huidige locatie opslaan, een pin plaatsen en verslepen of zoeken op naam. Bovendien stel je snel in in welke straal je de app laat zoeken. Dit kan variëren van honderd meter tot tweehonderd kilometer en alle waardes die daar tussen liggen.

Zoek naar boeiende locaties in Placeboard. Een overzicht van je locaties in Placeboard.

Zoek bijvoorbeeld naar een McDonald’s in een straal van 1 kilometer en de app geeft alle resultaten die bekend zijn. Als je vervolgens de locatie toevoegt, wordt de plek opgeslagen in je eigen lijst van interessante locaties. Zo’n opgeslagen locatie bevat relevante informatie, zoals het adres, de website en het telefoonnummer. Openingstijden vind je helaas niet in deze app. Wel worden veel locaties automatisch voorzien van een passend icoontje, zoals een bestekset voor een restaurant en standbeeld voor een museum.

Locaties indelen met tags

In eerste instantie worden deze locaties ingedeeld bij het onderdeel Unclassified, want niet heel erg handig is. Hoewel de app wel herkent dat het bijvoorbeeld om een restaurant gaat, zul je de apps zelf moeten voorzien van een tag. Dit kan van alles zijn: een categorie zoals Eten of Nuttig maak je zelf snel aan, voorzien van een kleurtje. De locaties die je met zo’n tag markeert, worden vervolgens bij elkaar geplaatst. Handig, want zo vind je ze sneller terug.

Zoek locaties binnen een bepaalde straal in Placeboard. Groepeer locaties met een tag in Placeboard.

Wel kun je zonder enige moeite zoeken naar locaties die gesorteerd zijn op stad. In het hoofdmenu van de app vind je een kopje Cities, waarin je een overzicht krijgt van verschillende steden waarvan je locaties opgeslagen hebt. Dit is bijzonder handig als je een stedentrip gaat maken, waardoor je al je favoriete locaties in één stad bij elkaar kunt zien. Je lijst van opgeslagen locaties is ook offline te benaderen, maar voor zoeken naar nieuwe plekken is wel een internetverbinding vereist.

Locaties delen met anderen

Locaties delen kan op twee manieren. Ten eerste kun je via het bekende deel-icoontje losse locaties naar andere mensen versturen, terwijl je ook een complete verzameling met anderen kunt delen. Dit gaat via een zogenaamde Share List, dat werkt via de iCloud-functie Zoek mij op via e-mail in iCloud Drive. Je moet de app daardoor toestemming geven om jou op te kunnen zoeken via je Apple ID. Mensen uitnodigen via deze Share List-optie gaat enigszins omslachtig, omdat je alleen mensen uit je contactenlijst kan uitnodigen waarvan je hun mailadres ingevoerd hebt. Je kan vanuit Placeboard niet zelf mailadressen toevoegen, waardoor je dit eerst via de standaard Contacten-app moet doen.

Zoeken op naam in Placeboard. Nodig andere mensen uit in een Share List met Placeboard.

Maar dat is nog niet het enige nadeel van deze manier van delen. Als je iemand uitnodigt, krijgt diegene per e-mail een uitnodiging. De ontvanger moet echter zelf Placeboard installeren om je gedeelde lijst te bekijken, wat de functie een beetje nutteloos maakt. Zeker voor de prijs van €4,99 is het een hoop geld om alleen maar de lijst van iemand anders te kunnen bekijken. Het was een stuk handiger geweest als de lijst op een besloten webpagina zichtbaar was.

Conclusie Placeboard

Maak je verre reizen, bezoek je graag nieuwe steden of heb je simpelweg graag een app op zak waarin je jouw favoriete locaties in op kunt slaan, dan is Placeboard het overwegen waard. Het toevoegen van locaties doe je in een handomdraai door zowel te zoeken naar plekken als door zelf een pin op een kaart te plaatsen. Door slim gebruik te maken van tags kun je de locaties indelen in voor jouw relevantie categorieën, zodat het overzicht bewaard blijft.

Toch is Placeboard lang niet ideaal. De functie om een verzameling van locaties te delen met anderen is aanwezig, maar werkt momenteel niet handig. Je kunt alleen mensen uitnodigen waarvan je hun mailadres geregistreerd hebt in je contactenlijst. Verstuur je zo iemand een Share List, dan moet ook hij of zij de app apart downloaden. Het bekijken van een webpagina met daarin de locaties zit er helaas niet in. Dit zorgt ervoor dat Placeboard geen must is, zeker niet als je kijkt naar het relatief hoge prijskaartje van €4,99. Tot slot is de app alleen te installeren op een iPhone, waardoor je geen geoptimaliseerde versie voor de iPad of Apple Watch hoeft te verwachten.

Pluspunten

  • Snel en handig locaties zoeken en toevoegen op meerdere manieren
  • Locaties indelen met eigen gemaakte tags

Minpunten

  • Delen van een set locaties omslachtig
  • Wel een beetje aan de dure kant

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.