Polymail appicoon.

Review: Polymail is een mooie mail-app met krachtige functies

Polymail is een nieuwe mail-app voor iOS en Mac met een strak uiterlijk waardoor je snel door je mail gaat. Maar de app heeft meer in huis, zoals aanpasbare veegbewegingen en het inplannen van een mail. Hoe bevalt deze mail-app?

Polymail appicoon.Het nadeel van mailen is dat je altijd maar moet afwachten of en wanneer je hier antwoord op krijgt. Hoewel mailen nog altijd populair is, kijk alleen al na de grote hoeveelheid nieuwe mail-apps, zijn chatapps altijd nog een stuk populairder. Bijna elke chatapp heeft wel een functie met leesbewijzen, waardoor je meteen kunt zien of iemand je bericht gelezen hebt. Een kenmerkende functie van de nieuwe mailapp Polymail (iOS & Mac) is dat deze leesbewijzen kan versturen, zodat je vanzelf een pushbericht krijgt wanneer de mail gelezen is. Maar deze krachtige mailapp heeft nog meer in zijn mars.

Bekijk ook
Binnenkort te downloaden: Polymail, een geavanceerde mail-app voor iOS en OS X

Binnenkort te downloaden: Polymail, een geavanceerde mail-app voor iOS en OS X

Polymail is een aankomende mail-app voor iOS en OS X met heel veel slimme en krachtige mailfuncties. Wat te denken van een knop om een verstuurde mail ongedaan te maken of om te zien wie jouw mail allemaal gelezen heeft.

Polymail heeft leesbewijzen, snooze-functie en meer

Polymail is beschikbaar voor iOS en Mac en is al een tijdje beschikbaar op basis van uitnodigingen. De mail-app is nu echter voor iedereen beschikbaar, al moet je wel eerst een apart Polymail-account aanmaken. Hier koppel je vervolgens je eigen mail-accounts aan. Je kunt Gmail-, Outlook- en Office 365-accounts aan Polymail koppelen. Ook iCloud moet mogelijk zijn, maar op dit moment is dit door Polymail voor onbeperkte tijd uitgeschakeld. Gebruik je alleen een iCloud-mailaccount, dan heb je op dit moment dus nog niks aan Polymail.

Lijst van mails in Polymail. Mail lezen in Polymail.

Voor iedereen die wel een geschikt mailadres heeft, bevat Polymail een aantal prettige functies. Veruit de meest handige functie is de mogelijkheid om een melding te krijgen zodra iemand je mail gelezen heeft. Dit is voor elke verstuurde mail afzonderlijk in te stellen en de ontvanger hoeft geen gebruiker van Polymail te zijn. Dit doe je eenvoudig door bij het schrijven van een mail op het bliksemschicht te tikken, zodat je deze verstuurt met een leesbewijs. De ontvanger van de mail ziet overigens niet dat de zender een bevestiging krijgt zodra de mail gelezen is. Polymail houdt daarnaast zelfs bij hoe vaak en door wie de mail allemaal gelezen is. Aan de ene kant is dit wel een beetje een inbreuk op privacy, omdat je er bij een mail meestal vanuit gaat dat de verzender geen melding krijgt dat de mail gelezen is. Bij veel chatapps is het bijvoorbeeld zo dat jij zelf bepaalt of de verzender een leesbevestiging ontvangt. Mail-app Spark had eerder ook al zo’n leesbevestigingsoptie, maar verwijderde dit later weer uit onvrede van gebruikers omtrent privacy. Alleen gebruikers van het eerste uur hebben die optie nog in de instellingen staan.

Bekijk ook
Review: Spark wil je weer verliefd op e-mail maken

Review: Spark wil je weer verliefd op e-mail maken

Met Spark voor iPhone bouw je een eigen mailapp, door alle veegbewegingen een zelfbedachte functie te geven. Daardoor is Spark ontzettend veelzijdig.

Andere handige functies in Polymail zagen we al eerder terug in andere mail-apps. Het is bijvoorbeeld mogelijk om mails te snoozen, zodat je er later aan herinnerd wordt. Je kunt hier kiezen voor meerdere opties, zoals later vandaag, morgenochtend of komend weekend. Je kunt ook zelf handmatig een datum en tijd instellen. Dit werkt allemaal bijzonder prettig en snel, zodat je geen mail meer hoeft te missen. Ook voor het versturen van een mail heeft meerdere opties, zoals het kunnen inplannen van mailtjes. Bij deze opties vind je dezelfde standaard selectie als bij het snoozen, maar ook hier kun je zelf een precieze datum en tijd uitkiezen.

Mail tracken in Polymail. Melding van een gelezen mail in Polymail.

Profielpagina’s en veegbewegingen
Polymail heeft ook profielpagina’s van elk mailadres waar je een mailtje van gekregen hebt. Hierdoor bekijk je bijvoorbeeld alle mails van één persoon in een handig overzicht, zonder dat je hiernaar hoeft te zoeken. Er wordt zelfs een onderscheid gemaakt tussen interacties zoals mails en aparte bijlages, zodat je alleen alle bijlagen onder elkaar te zien krijgt.

Elke goede mail-app laat je zelf de veegbewegingen aanpassen en dat is in Polymail niet anders. Bij het vegen over een e-mail wordt onderscheid gemaakt tussen lange en korte veegacties, zowel naar links als naar rechts. Je kunt dit zelf instellen op archiveren, verwijderen, later lezen, naar een lijst verplaatsen of als (on)gelezen markeren. Het handige hiervan is dat dit gesynchroniseerd wordt tussen de iOS- en Mac-versie van Polymail. Op de Mac voer je de acties uit met bijvoorbeeld een Magic Mouse of Magic Trackpad.

Polymail geeft een reminder. Polymail zet mails van een contact bij elkaar.

Je kunt ook bij pushberichten op het toegangsscherm of bij binnenkomende meldingen acties uitvoeren. Dit is helaas niet in te stellen en je kunt alleen kiezen voor archiveren of verwijderen. Het is jammer dat hier niet gekozen is voor markeer als gelezen, want dat maakt het opruimen van je mailbox net iets makkelijker. Overigens ondersteunt Polymail op de Mac geen interactieve pushnotificaties. Wat wel een handige functie is, is dat Polymail jou de mogelijkheid geeft om mails te delen. Dit werkt zowel op de Mac als op iOS. Door in een mail op de delen-knop te tikken, wordt automatisch een Polymail-link gegenereerd die je kunt delen. Hoewel dit op zich handig is, moet je er wel rekening mee houden dat iedereen met de link de mail kan zien. Er is geen wachtwoord voor vereist en je kunt een gedeelde link ook niet onbruikbaar maken. Denk hier dus aan als je besluit een mail te delen via deze extra functie.

Het is vooral de look van Polymail die positief uitpakt. De app ziet er behoorlijk clean uit. Mails die bij elkaar horen worden bijvoorbeeld ook direct bij elkaar geplaatst, zodat je op één pagina een complete conversatie kunt lezen. Gelukkig moet je zo’n gesprek eerst uitklappen, waardoor het scherm niet meteen vol staat met oudere mails over hetzelfde onderwerp. Dankzij het uiterlijk en duidelijke icoontjes is Polymail handig in het gebruik. Een nadeel kan wel zijn dat de app nog niet in het Nederlands is.

Mist synchronisatie met standaardapps
Een nadeel van Polymail is overigens wel dat de app niet synchroniseert met je eigen contactenlijst. Heb je mailadressen toegevoegd aan je contactenlijst, dan worden deze niet direct zichtbaar in Polymail. Als je een vriend of collega dan een mail wil sturen, moet je het adres zelf handmatig invoeren, tenzij je er recent nog mailcontact mee had. En over synchronisatie gesproken: soms komen mails bij Polymail wat vertraagd binnen en verloopt het synchroniseren niet altijd 100% goed en snel. Een positief punt is dat Polymail regelmatig bijgewerkt wordt met nieuwe functies. Zo heeft de app op de Mac inmiddels agenda-uitnodigingen gekregen en kun je HTML-handtekeningen gebruiken. Wel is het spijtig dat er geen Apple Watch-versie van Polymail beschikbaar is.

Polymail voor de Mac.

Conclusie Polymail review

Polymail is een krachtige en veelzijdige mailapp die regelmatig bijgewerkt wordt. Alle functies die je van een moderne mailapp gewend bent, zijn in Polymail aanwezig. De app onderscheid zich met leesbevestigingen, waardoor je een melding krijgt zodra iemand jouw mail gelezen heeft. Verder is er zelf nog van alles aan te passen wat betreft veegbewegingen die ook nog eens gesynchroniseerd worden tussen de Mac- en iOS-versie van Polymail. Helaas is er van Polymail geen Apple Watch-versie, waardoor je altijd je iPhone uit je broekzak moet halen.

Toch is nog niet alles perfect. Zo worden je contacten niet geïmporteerd uit je eigen contactenlijst en gaan agenda-uitnodigingen buiten je eigen agenda om. Ook op het gebied van privacy zijn er wat vraagtekens te plaatsen. De functie om mails te delen is handig, maar iedereen met de link ziet meteen jouw mailadres. Je hebt bovendien niet de mogelijkheid om in te stellen hoe lang zo’n link nog werkt. Ben je echter op zoek naar een mailapp waarin je een leesbevestiging kunt ontvangen, dan is Polymail zonder twijfel het proberen waard.

Pluspunten

  • Overzichtelijke mailapp met veel functies
  • Ontvangen van leesbevestiging handige functie
  • Wordt vaak bijgewerkt met nieuwe functies

Minpunten

  • Zorgen om privacy bij sommige functies
  • Synchroniseert niet altijd even snel
  • Niet alle mail-diensten zijn te koppelen
Bekijk ook
Dit zijn de beste e-mailapps voor iPhone en iPad

Dit zijn de beste e-mailapps voor iPhone en iPad

Wat is de beste e-mail app op iPhone en iPad? Welke mailapp past het beste bij jou? We zetten de toppers op een rij en laten zien welke onze favorieten zijn.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.