Review: Reportage, een nieuwe beleving van Twitter

Reportage is een nieuw soort Twitter-client waarmee niet de tweets centraal staan, maar de personen die ze hebben geschreven. Je kunt ook een lijst van favoriete twitteraars aanleggen.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

Reportage iPhone IconJe ziet het goed: een review over wederom een nieuwe Twitter-client. Vorige week werd Twittelator Pro aan de tand gevoeld, die de standaard werkwijze volgt. Deze nieuwe applicatie Reportage is interessant om de vernieuwende benaderingswijze van Twitter.

Algemene beschrijving van Reportage

Reportage is een iPhone Twitter-client, gemaakt door WhereCloud. Ze benaderen de focus van Twitter heel visueel. Niet langer worden de tweets zelf voorop gezet, maar de mensen die ze schrijven: jij en jouw netwerk van personen die jij volgt. Reportage is bedoeld als een soort van radio: de broadcaster staat centraal, jij als ‘luisteraar’ bepaalt naar welke zender je luistert.

Reportage maakt gebruik van profielplaatjes, hoeveelheid tweets en enkele aparte manieren van interactie met de applicatie om kopers over de streep te trekken. Een compleet vernieuwde gebruikersbeleving.

Reportage heeft een tab ‘Favorieten’ (in de app Stars geheten) en een tab ‘In de buurt’ (Local). Dit hebben andere clients niet als primair element. Favorieten is een plek waar je jouw favoriete personen in kunt zetten. Zo kun je snel zien wie van jouw favorieten iets te melden heeft.
De ‘In de buurt’-tab lijkt me duidelijk. De applicatie zoekt in een bepaalde straal naar personen bij jou in de buurt. Deze worden op dezelfde manier gepresenteerd als in de overige tabs.

De unieke interfacefactor zit hem in het ‘beluisteren’ van personen, de ‘kanalen’. Zodra je op een persoon tikt krijg je onderaan een slider van foto’s van twitteraars. Je kunt door je vinger te bewegen over de foto’s scrollen door personen.

Reportage voor de iPhone screenshot

Werking van Reportage

Met een opsomming probeer ik uit te leggen wat mij allemaal opgevallen is. Dit zijn aspecten die ik noemenswaardig vind en die meetellen in een koopbeslissing. Er zijn zowel positieve als negatieve punten in opgenomen. Ik heb de standaard Twitter-features weggelaten; dingen zoals DM, reply en gebruikersdetails.

  • Bij mij doet de auto refresh bij het opnieuw opstarten het niet altijd. De manual refresh doet het dan ook niet.
  • Het interval van tweets is in Instellingen mooi in te stellen, standaard 6 uur.
  • De buttons voor een nieuwe tweet en refresh zijn omgedraaid t.o.v. wat ik gewend ben. Een harde actie/vooruit gaan hoort rechtsboven, naar mijn mening.
  • Bij het maken van een tweet heb je geen mogelijkheid om volgers toe te voegen aan de tweet.
  • Tweets worden niet bewaard tussen het switchen.
  • Bij het bekijken van de tweets van één persoon kan men niet direct het profiel zien van de actieve gebruiker. Dat is onlogisch. Wel kun je dit te zien krijgen, door op de tweet te tikken en dan op het bekende uitroepteken.
  • Er wordt bijgehouden welke tweets je geopend hebt en het statusbolletje wordt hieraan aangepast.
  • Er wordt om de x tijd een refresh uitgevoerd en je dashboard van ‘kanalen’ worden automatisch geherschikt.
  • De DM’s en @ mentions worden in dezelfde tab weergegeven met opties public en private.
  • Er is gebruik gemaakt van een donker thema; dit stoort niet en blijft goed leesbaar.
  • In de buurt werkte niet goed bij mijn test. Leek net of hij gps van een eerder bekende positie pakte, in plaats van huidige. De verbinding was perfect op dat moment.
  • Slider onderin om door profielen te switchen Je kunt favorieten aanmaken, maar als je deze wederom aantikt, dan verwacht ik persoonlijk ook de @ mentions en DM’s op die positie.
  • Het scrollen door personen werkt erg goed en snel.
  • Fijn dat je een soort van Favorieten aan kunt maken en dat je hier snel naar terug kan.

Conclusie Reportage

In het algemeen vind ik het een erg goede applicatie, maar ik merkte tijdens het gebruik dat ik toch meer behoefte heb om vanuit de inhoud van berichten te bepalen of ik iets lees, niet vanuit plaatjes (avatars). De mogelijkheden ten opzichte van andere Twitter-clients zijn minimaal. De hoognodige dingen zijn aanwezig. De prijs daarentegen is ten opzichte van de mogelijkheden wat aan de dure kant vind ik.

Ik heb verder het gevoel dat ik minder tweets lees. Het kost me meer moeite om te zien wat iemand beweegt. Je scant op looks in plaats van inhoud. Iets wat ik niet graag doe, vooral bij Twitter niet. Zelfs Jan met de Pet is voor mij iemand waarvan ik wil weten wat hem beweegt. Niet omdat hij toevallig een foto heeft die me niet aanstaat en hem dan maar niet bekijk. Ik vraag me af waarom je dan bij voorbaat Jan volgt.

Verder nog genoeg kleine dingen die ik mis. Het tappen op de tijd bovenaan zorgt niet voor een scroll naar boven. Gebruiker staat centraal maar details van een gebruiker zijn niet uitgebreid. Zou zo graag eerste integratie van Twittercounter of delen van Twitter-Friends zien bij detailgegevens van gebruikers.

Wat ik wel goed vind, is dat je snel terug kunt naar mensen die je interessant vindt. Dit mis ik in andere clients. Desalniettemin, Reportage geeft een verse kijk op de manier van denken voor een applicatie. Geeft dus prima aan dat applicaties die afwijken van de conventies die inmiddels geschreven en ongeschreven zijn, een prima bestaansrecht kunnen hebben.

Heb je nog vragen, tips of verzoeken over Reportage, stel ze de makers zelf: http://www.twitter.com/reportage

Info: Reportage

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.