
Review: Rij & Reken, iPhone-applicatie toont wat rekeningrijden in jouw situatie gaat kosten
Rekeningrijden is nou niet het meest populaire onderwerp, maar als het realiteit wordt kun je maar beter vooraf weten hoeveel het in jouw situatie gaat kosten. Rij & Reken is een nieuwe applicatie in de App Store, die door het Rotterdamse bedrijf ThinkSharp is gemaakt. De applicatie geeft inzicht in de kosten, zonder dat je statistieken hoeft bij te houden. Dat doet de applicatie namelijk zelf: tijdens het rijden krijg je inzicht wat de kilometerheffing voor jou gaat betekenen. Zodra je een auto hebt geselecteerd (dit kan aan de hand van kenteken) rij je we en zie je op een dashboard meteen hoeveel het gaat kosten.
De applicatie bouwt ook een historie op, zodat je de kosten van meerdere auto’s kunt vergelijken en bijvoorbeeld kunt zien of je buurman met z’n auto even veel kwijt is voor woon-werkverkeer en de zaterdagse boodschappen.
In Rij & Reken zie je meteen de kilometerprijs van een auto door het kenteken of de specificaties op te geven. Ook kun je auto’s opslaan om de historie later te bekijken of door ze onderling te vergelijken. Je kunt gereden ritten terugzien of een Quick Scan voor vrienden uitvoeren zodat ook zij inzicht hebben in de kosten.
Praktijktest
Ik heb de applicatie geïnstalleerd om alvast te kijken hoe het werkt. Na het installeren van de applicatie krijg je een scherm te zien waarop je een nieuwe auto moet aanmaken. Dat kan op drie manieren: aan de hand van kenteken (snel en makkelijk), aan de hand van een ANWB-lijst met voorbeeldauto’s (voor wie echt de kluts kwijt is) en door handmatig de specificaties in te vullen (voor mensen die het exact willen weten). Eventueel kun je zelf de prijs per kilometer opgeven. Ik heb voor de ANWB-voorbeelden gekozen, waar je een lijst ziet van drie mini- of stadauto’s (Aygo, Twingo, Ka), drie kleine middenklassers (Peugeot 207, Corsa, VW Polo), enzovoort. De prijs van een Peugeot 207 is 3,3 eurocent per kilometer.
Vervolgens kom je op het hoofdscherm van de applicatie, met daarop twee centrale knoppen: Start Rit en Quick Scan. Bovenin het scherm zijn nuttige tips te zien, bijvoorbeeld dat je in 2018 waarschijnlijk tweemaal zoveel gaat betalen per kilometer dan in 2012. Je kunt vanuit het hoofdscherm ook meteen doorklikken naar het helpscherm, naar een historie met recente ritten, een kilometercalculator en een overzicht van je eigen auto’s. Rij & Reken gebruikt tijdens het autorijden je gps-locatie. Het maakt daarbij niet uit of je je in Nederland of daarbuiten bevindt, want de applicatie kan ook tijdens de vakantie metingen uitvoeren. Voor het vertonen van de Google Maps bovenin beeld heb je overigens wel een internetverbinding nodig (en dat kan lastig zijn op vakantie). Naarmate je beweegt meet Rij & Reken de afgelegde afstand en toont onderin beeld via een soort console het aantal afgelegde kilometers en het prijskaartje dat daaraan hangt.
De prijzen die Rij & Reken toont zijn gebaseerd op het wetsvoorstel Wet Kilometerprijs, met aannames op basis van rekenvoorbeelden van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Omdat het wetsvoorstel nog onvolledig is weet je niet exact wat je gaat betalen, maar je krijgt wel een goede indruk. Je wordt je in elk geval bewust dat al die korte ritjes op de lange termijn behoorlijk gaan aantikken. Nog steeds niet helemaal duidelijk wat de kilometerheffing nu inhoudt? Dan bevat de applicatie ook wat achtergrondinformatie over wat je te wachten staat. Ben je klaar, dan druk je op de aan/uitknop en ga je weer terug naar het hoofdscherm. Via de knop Recente Ritten kun je de laatste 50 ritten bekijken, inclusief gemaakte kosten. De oudere ritten worden vanzelf verwijderd.
Groot nadeel van de applicatie is natuurlijk dat je deze steeds geopend moet hebben om de meting te kunnen uitvoeren. Ik kan me ook niet voorstellen dat mensen deze applicatie dag in, dag uit gaan gebruiken om te kijken hoeveel geld ze kwijt zijn geweest. Maar tijdens die spontane ritjes naar familie of verjaardagen is het best interessant om eens te kijken hoeveel geld je nou straks moet gaan bijbetalen. Een rit van een halfuur kost misschien maar 2 euro, maar dat komt bovenop de kosten die je normaal al maakt (brandstof, onderhoud, verzekering). Voor mij was het na twee ritten in ieder geval een eye opener om te zien wat voor impact zo’n maatregel heeft. We hebben thuis een tijdlang meegedaan aan autodelen (Greenwheels) en daarbij word je nog sterker met de neus op de feiten gedrukt: even naar een verjaardag kost 35 euro… maar moet je je sociale contacten dan maar verwaarlozen omdat het teveel kost? Juist bij die vele kleine ritjes die je ook op de fiets of met de bus zou kunnen doen, ga je beseffen dat je gaandeweg heel wat brandstof verstookt en daar straks als de kilometerheffing wordt ingevoerd, voor gaat boeten.
Conclusie
De ontwikkelaars hebben bij Rij & Reken voor een wat afwijkend design gekozen, met bijvoorbeeld een startknop waarvan een hoekje is ‘afgezaagd’. Het startscherm vind ik niet zo mooi uitgevoerd, maar de console (waar je de meeste tijd tegenaan kijkt) ziet er prima uit. Wel zou ik de stopknop iets kleiner hebben gemaakt, waardoor er meer ruimte voor Google Maps was geweest. Het registreren van de testritten is erg eenvoudig gemaakt en omdat er meerdere manieren zijn om je auto in te voeren kan er eigenlijk niets misgaan. Dit is een applicatie waar goed over is nagedacht én dat daadwerkelijk iets toevoegt. Dagelijks komen er honderden applicaties in de App Store, maar eentje waarbij een actueel onderwerp als rekeningrijden centraal staat en ook nog eens erg nuttig is, zie je niet vaak. Een prima toevoeging dus, aan het aanbod van Nederlandse iPhone-applicaties!
Info: Rij & Reken
- Ontwikkelaar: ThinkSharp.nl
- Applicatie: Rij & Reken
- Te koop via: App Store
- Prijs: €1,59
- Geteste versie: 1.0
- Bestandsgrootte: 1,1MB
- Cijfer: 8,5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Huidige auto: Mijn Bugatti.. Right..
Alsof dit de prijzen gaan worden, ik denk dat het puur ter indicatie is, maargoed hopelijk komt Eurlings nog tot inkeer, gelukkig komt in mijn auto toch niet zo’n kastje.
@Frank van Manen: Dit is een demoscreenshot uit de App Store. Ik kon zelf geen screenshots maken van ritten door Nederland.
Rekeningrijden….
Ik heb een chauffeur die mij in 20 minuten van Almere naar Amsterdam brengt, met of zonder file… 20 minuten.
Lees even dit gedeelte uit het artikel: “De prijzen die Rij & Reken toont zijn gebaseerd op het wetsvoorstel Wet Kilometerprijs, met aannames op basis van rekenvoorbeelden van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Omdat het wetsvoorstel nog onvolledig is weet je niet exact wat je gaat betalen, maar je krijgt wel een goede indruk.”
@Otto: LOL, die chauffeur heet zeker NS en stopt recht voor jouw deur?
*Zoekt promocode op twitter*
Heb hem vanavond ff gedownload. Eens kijken wat t ritje morgen gaat kosten volgens hun data.
Actuele goed ogende app lijkt me. Ik werk 100km van huis dus ik hoef geen geld te spenderen om te weten dat ik gen**id ga worden
Ook vr belgie bruikbaar?:-)
Dat zag ik maar ik bedoel dus dat ik denk dat de prijzen uiteindelijk toch sterk van het voorstel af gaan wijken.
Dat mensen voor een app als deze betalen… Ik heb het vaker gezegd: het is allemaal leuk om dit te weten, maar ik ga er geen km minder van rijden. Ik rij niet voor m’n lol, maar om naar mijn werkt te gaan…
@Rian:
Aha, je verkoopt tegen die tijd je auto?
Of je woont niet in Nederland?
“De ontwikkelaar geeft twee promocodes weg, die je via @iPhoneclub kunt bemachtigen. ”
En waneer kunnen wij die verwachten?
Promocodes zijn reeds verspreid via ons Twitter-account.
@vjdewina: 2 Minuten geleden :”D maarja ik had de app toenstraks al een aardig eind on top gezien ik heb er niks mee. Heb geen auto ;p
@Gonny
Die 35 Eu voor een greenwheel rit is alleen maar duur als je et heel veel mee rijdt.
Weet je wat het feit dat je een eigen wagen voor de deur hebt staan per dag kost?
Beetje zinloze app dit, het hele plan van kilometerheffing is absoluut nog niet definitief, dus dit gaat op zijn best over een fictieve situatie.
Los daarvan rij ik uitsluitend in old-timers, dus heb ik ook geen last van die KM onzin. 😛
Sluit me wel een beetje bij andere aan.
De vraag, komt de KM heffing er ECHT.
Als de bedragen die in de voorbeelden gegeven worden, echt de prijzen zullen worden. Mogen ze voor dit progje rustig iets vragen .
Bedoel hiermee te zeggen dat je behoorlijk achter in je stoel valt als je de kosten zo voor je ziet.
De bedragen zullen wel weer is bijgesteld worden als de KM heffing er komt. Den Haag kennende.
Zal de store is in gaan.
Voor wat de screenshots laten zien, mooi ziet het er wel uit!
dat geloof ik best… de vraag is alleen iedere keer weer hoe laat hij rijdt. En bij sneeuw adviseert hij je om thuis te blijven…!
Maar in de Amerikaanse store (met m’n Amerikaanse account) krijg ik de melding dat de app daar niet wordt aangeboden. Dan heb je toch ook niets aan de Promocodes? Of zie ik nu iets over het hoofd?
In deze prille voorfase van rekeningrijden zou je dit gratis moeten aanbieden. Ik weet nu in ieder geval een manier om € 1,59 te besparen…
Jep! En daar kunnen we straks weer een aantal kilometertjes voor rijden! 😉
Jammer dat je met deze App je iPod niet kan benaderen, ok de home knop 2x indrukken maar tijdens het rijden is dat best onhandig.
Misschien leuk in een update?
Veel mensen zullen deze prijs zien en schrikken, echter de kosten die ze nu voor hun auto betalen willen de meeste mensen al niet weten, dus ik denk niet dat het uit zal gaan maken…
Hoeveel mensen maken de berekening voor hun huidige situatie? En dan alles meenemend? De meeste mensen denken dat de prijs per kilometer alleen benzine is.
Als je echter alles meeneemt, dus ook wegenbelasting, verzekering, afschrijving, onderhoud en renteverlies, kom je op bedragen die mensen niet geloven, maar wel (ongemerkt) betalen…
Voorbeeld: Met onze vorige auto hebben we na ongeveer 40000 km de banden vervangen voor 400 euro. Dat was dus al 1 cent per kilometer!
Op die auto hebben we 4200 euro afgeschreven en 42500 km gereden, dat is dus ook alweer bijna een cent… Enzovoort…
Die auto hebben we nagenoeg exact 3 jaar gehad, dus hadden we op een auto die 7 jaar oud was toen we hem kochten, al 115 euro afschrijving per maand!
De meeste mensen denken voor zo’n soort bedrag de auto te kunnen rijden.
Dat soort mensen is naïef…
Er is op dit moment al een nagenoeg direct gekoppelde kilometerheffing: De brandstof. Toch werkt die niet om mensen minder te laten rijden of zuinige auto’s te doen kopen…
(Het is trouwens duidelijk waarom de overheid een kilometerprijs wil, auto’s zullen elektrisch gaan rijden en dan werkt accijns op brandstof niet meer)
Heb ik iets gemist aan het rekeningrijden plan?
Waarom zou je deze in het buitenland willen gebruiken?
Dat rekeningrijden (als het er komt) is toch alleen voor de km. die je maakt in Nederland??
Tegen die tijd heb ik een oldtimer en ik weet ook niet of ik dan nog in Nederland woon. 😉
Ja heel leuk die berekeningen die je daar maakt pieter, maar de mensen die helemaal geen geld hebben zijn in 2012 al helemaal de lul. Ik rijd een auto die 700 kilo weegt. Dus 13 euro wegenbelasting per maand. Ik rijdt ongeveer 400 kilometer per week. Uitgaande van 3.5 cent per kilometer kan ik dan elke week al 14 euro aan belasting betalen. Dit is toch niet te geloven. Ik ben gewoon een student met een oude en kleine auto.
Maar rijke mensen met 10 ferrari’s die weinig rijden zullen vast heel voordelig uitkomen met dit nieuwe systeem 😛
s.v.p. wees tegen de kilometerheffing, gewone mensen, die werken of weinig geld hebben en oude auto’s rijden gaan er op achteruit!
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de privacy die je inlevert met dit systeem! Ook mag je dit kastje wat in je auto komt waarschijnlijk zelf betalen en komen er nog speciale spits tarieven. Maar mensen zoals jij en ik moeten toch wel naar school of hun werk!
Stop de elite 😛
@Lucas:
Je rijdt helemaal niet voor 13 euro per maand.
Even aannemen dat je auto 1:16 rijdt (Is denk ik geen rare aanname, gezien het statement ‘oude en kleine auto’), dan heb je met je 400 km/week al ongeveer 100 liter benzine per maand, dus ongeveer 140 euro.
Daarnaast heb je nog verzekering, onderhoud en afschrijving. Het zou me verbazen als je alles bij elkaar voor minder dan 300 euro per maand kan rijden.
(Bedenk je dat een auto van 750 euro die je na 2 jaar naar de sloop brengt je ook al een 30 euro per maand kost!)
Wat natuurlijk ook nog is: Je moet natuurlijk geen auto hebben.
Ik heb mijn rijbewijs gehaald toen ik 25 was, daarvoor vond ik het niet nodig. Onze eerste auto kochten we toen ik 30 was. Daarvoor hebben we een aantal keren een auto gehuurd. Dat is goedkoper als je de auto slechts af en toe nodig hebt.
We gaan beiden meestal met de fiets naar het werk, dat scheelt een boel geld. De auto staat dan gewoon voor de deur. Als het kloteweer is en we met de auto gaan carpoolen we met z’n tweeen…
Vrijheid is iets waar mensen (Terecht!) geld voor over hebben. Het hebben en gebruiken van de auto is echter de afgelopen jaren echter geexplodeerd, zonder dat mensen nadenken over gebruik. Vroeger ging je bij de familie op bezoek, dat was speciaal als deze ver weg woonde. Tegenwoordig gaan mensen voor funshoppen even 100-150 kilometer ver weg rijden…
Zolang mensen tijdens uitladen van een karretje op een milieustraat de automotor laten draaien, zonder er uberhaupt over na gedacht te hebben dat de motor wellicht uit kan, omdat je toch 10 minuten bezig bent met uitladen, is de brandstof nog steeds te goedkoop…