SaldoCheck 1.1 van oJoCo is een applicatie waarmee je bij vijf verschillende Nederlandse banken snel het saldo van je bankrekening kunt checken. De applicatie ondersteunt vijf banken: ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank en SNS Bank. Later komt er ook nog Fortis bij. De toegang tot de applicatie is afgeschermd via een pincode. Eigenlijk bestond de applicatie SaldoCheck al, maar nu in de laatste update (1.1) ondersteuning voor ABN Amro en Rabobank is toegevoegd is de app voor een grotere groep gebruikers interessant geworden.
Misschien is het bespreken van een vernieuwde saldo-app niet zo handig op een moment dat internet bol staat van enge verhalen over criminelen die via iPhone-wormen bankcodes van ING proberen te stelen. Zoals we hopelijk genoeg duidelijk hebben gemaakt lopen de meeste mensen geen risico en mocht je wel tot de risicogroep behoren, dan kun je makkelijk er iets aan doen.
Toch zullen gebruikers bij een applicatie als SaldoCheck wat terughoudend zijn om hun gegevens in te vullen: wat doet de ontwikkelaar met mijn gegevens? En hoe weet ik dat het wachtwoord van mijn bank niet ergens op een server komt te staan, waar het bij de eerste de beste inbraak op straat ligt? Volgens de ontwikkelaar van SaldoCheck loop je dat risico niet: de applicatie meldt zich rechtstreeks aan bij de websites van de banken. Het voert dezelfde handelingen uit als iemand die via Mobile Safari bij een bank inlogt. De inloggegevens worden encrypted opgeslagen in de applicatie zelf en worden uitsluitend met de bank site uitgewisseld, versleuteld via https.
Om te voorkomen dat je bankrekening geplunderd wordt als je je iPhone in een café laat liggen heeft oJoCo ook iets bedacht: je hebt een pincode nodig om toegang te krijgen tot de applicatie. Na drie foute pincodes wist de applicatie alle gegevens. Trouwens, het plunderen van de bankrekening gaat überhaupt niet lukken, want SaldoCheck kan alleen saldo’s checken en geen overschrijvingen doen. Om transacties uit te voeren zul je alsnog over een E.dentifier, Random Reader of ander hulpmiddel van de bank moeten beschikken.
Om in te loggen bij SaldoCheck heb je ook hulpmiddelen zoals E.dentifier nodig. Er zitten nog wel wat beperkingen in SaldoCheck. Zo wordt alleen het saldo van je eerste rekening getoond (als je meerdere rekeningen hebt). Er zitten nog wat andere aandachtspunten in de app: zo kun je bij gebruik van Wi-Fi alleen inloggen met een Random Reader. Schakel je Wi-Fi uit, dan kun je alleen nog via Rabo Mobielbankieren inloggen.
Conclusie
Het banksaldo checken met je iPhone… er is een groep gebruikers die dat voor geen goud zou doen, ook al bouwt een ontwikkelaar eindeloos veel beveiligingen in. Voor die doelgroep is dan ook SaldoCheck niet bedoeld. SaldoCheck is handig om even snel te kijken of je salaris of studiefinanciering binnen is, maar de beperking van één rekening per bank (waarbij je ook nog niet de keuze hebt wélke dan), maakt de app nog niet optimaal. Verder zou het voor het vertrouwen van gebruikers beter zijn als de banken zelf dergelijke applicaties uitbrengen: je voert nu eenmaal snelle je gegevens in bij een app van de bank zelf, dan bij een derde ontwikkelaar – hoe hard zo’n ontwikkelaar er ook op hamert dat het wel safe zit.
Info: SaldoCheck
- Ontwikkelaar: oJoCo
- Applicatie: SaldoCheck
- Te koop via: App Store
- Prijs: €2,39
- Geteste versie: 1.1
- Bestandsgrootte: 0,3MB
- Cijfer: 7
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 42 reacties