De Britse publieke omroep BBC maakt goede sier met Sherlock, de detective die de laatste jaren nieuw leven is ingeblazen door schrijvers Steven Moffat en Mark Gatiss. Werp een blik op Twitter nadat een van de drie afleveringen per seizoen is afgelopen en je weet wat de serie met mensen doet. De bijbehorende iPhone-game Sherlock: The Network bevat exclusieve audio- en videofragmenten van acteurs Benedict Cumberbatch, Martin Freeman en Gatiss zelf in hun rollen, maar haalt ie het niveau van de serie?
Het spel is enigszins in het verhaal van de serie geplaatst. De game opent met een video van Cumberbatch als Sherlock die je toespreekt als zijn nieuwe ogen en oren in het Homeless Network. “Maak je geen zorgen als je gewond bent, ik heb zo weer een nieuwe”, sneert de detective naar je op zijn eigen onwetende manier – en dan begin je. Waar de omschrijving van de App Store de indruk wekt dat je het spel alleen in Londen kan spelen, is de kaart van de stad in het spel puur een plattegrondje waarop je verschillende missies volgt.
Tijd of geld
Door te tikken loop je op de kaart. Overal staan blauwe stippen. Als je daar naartoe loopt, veranderen ze in tv’s waarop je kan tikken voor triviale kennis, of voor geld. Je loopt ook tegen missies aan en daar heb je dat geld voor nodig. Sherlock maakt snel duidelijk dat je bent aangenomen voor de tussendoor-klussen en dat je het gespaarde geld kan inzetten voor vervoer naar de volgende clue in Londen. Je hebt steeds keuze uit lopen (gratis maar langzaam), het openbaar vervoer (goedkoop, middel) of de taxi (duur maar snel). Je keuze is van belang, want de score die je op een zaak haalt, wordt opgemaakt uit de tijd die je erover doet en je vervoer telt daaraan mee. Het openbaar vervoer en taxi roepen elk hun eigen verbind- of schuifpuzzel op en ook die tijd wordt verrekend.
Mind palace
Het Sherlock-toefje zit hem in de hints die je oppikt. Foto’s die je opraapt of uitspraken die getuigen of betrokkenen doen, worden vaak gevolgd door een (ingesproken) bericht van Cumberbatch, die je met zijn kenmerkende stemgeluid naar de volgende aanwijzing stuurt. Een goede manier om tegen bekenden uit de serie aan te lopen. Ook de muziek herinnert je constant aan de serie.
Na een aantal aanwijzingen heb je volgens de ‘uitzonderlijk functionerende sociopaat’ genoeg hints gehad, krijg je een bewijsstuk voorgeschoteld waar je maximaal vier eigenzinnigheden uithaalt voor punten en duik je uiteindelijk in je mind palace om de zaak op te lossen. Daar veeg je tussen woorden die op de zaak slaan en om Sherlocks hoofd zweven. De drie juiste woorden volstaan om de zaak op te lossen, maar elke verkeerde combinatie zet de woorden weer terug. Het is raadzaam de hints op de foto’s en in de verhoren terug te lezen.
Vaag scoresysteem
Een afgesloten zaak wordt niet dichtgepraat door Sherlock zelf. Jammer, want het scoresysteem kan wél onnavolgbaar zijn. Het is ondergetekende onbekend waarom de eerste missie uiteindelijk geen punten oplevert. Ging het tussenstijds afsluiten van de app ten koste van de score? Het twee keer proberen van het metro-minispelletje voordat het kwartje viel? Of het falen om de hint te zien? Je mag best even zitten voor Sherlock om alle aanwijzigingen daadwerkelijk te vinden. Zeker als je daarna de oplossing ziet, denk je: moet ik die aanwijzing hebben gezien? Het spel houdt je goed in de rol als ‘simpele invaller’. Voor detectivewerk dat wel klinkt als een klok, kan je beter even buurten bij het prachtig afgewerkte Murder Files.
Niet twijfelen
Als fan van de serie hoef je niet te twijfelen over Sherlock: The Network. De BBC heeft een matige reputatie als het gaat om games omtrent haar series, weten we van eerdere ervaringen met Top Gear– en Doctor Who-games. Van Sherlock is gelukkig wel echt iets gemaakt. De minispelletjes en raadsels zijn interessant genoeg, de videofragmenten en weetjes doen de rest.
Downloaden: Sherlock: The Network (€4,49, iPhone, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties