
Review: Slack is een geweldige zakelijke chat- en samenwerk-app voor desktop en mobiel
Hoe communiceer je op je telefoon met je collega’s? Je kan een nieuwsfeed van verschillende onderwerpen maken in Yammer. Verschillende taken als uitgangspunten nemen in Trello, of je een weg banen in de veelzijdige, maar snel te drukke projectmanagement-app Podio. Complexe applicaties waarin je weinig ruimte hebt om buiten de vaste indeling berichten uit te wisselen met collega’s. Een groepschat in Skype is dan wel lekker communicatief, maar daar raak je het overzicht al snel in kwijt. Bij iCulture hebben we meerdere methodes geprobeerd, maar werken we inmiddels in Slack. Een handige zakelijke samenwerk- (collaboration) en chatapp voor iPhone en iPad, vanaf nu openbaar toegankelijk.
Niks dubbel lezen
Slack is opgezet door Stewart Butterfield, mede-oprichter van fotosite Flickr. De applicatie is behalve op iOS verkrijgbaar op Android, op de Mac en als browserextensie op Windows, Linux en het Chrome-besturingssysteem. Dat de applicatie gespecialiseerd is in onderling chatten, wordt niet alleen duidelijk aan de IRC-achtergrond van de software. De applicatie synchroniseert de gesprekken snel tussen de verschillende platformen, zodat je geen berichten dubbel hoeft te lezen. Elke gebruiker kan berichten ‘sterren’ om later terug te lezen en je kan in de gratis Lite-versie al tot 10.000 chatberichten terugzoeken. Dat kan zelfs behoorlijk specifiek, met Google-achtige commando’s, op recentheid of relevantie. Ook kunnen er meerdere chatkanalen worden opgezet, die je vanaf elke Slack-app benadert vanuit een menu aan de linkerkant.
Ondanks de vele functies van Slack, is de app toegankelijk genoeg. Je wordt geïntroduceerd in de app met een chatsessie met SlackBot, die op vraag-antwoord manier je profielinformatie laat invullen en je de weg wijst in de app.
Chatkanalen met scripts
Bij iCulture gebruiken we op dit moment negen kanalen actief. Er is een kanaal voor algemene berichten, een informele chat en een voor berichten die door niemand gemist mogen worden. Maar ook een aparte voor de iCulture Deals, waarin we elkaar op de hoogte houden van koopjes die meegenomen kunnen worden in onze dagelijkse rubriek om 16.00 uur. Op channel #social verzamelen we centraal alle mentions op ons @iCulture-account of de posts die we op onze Facebook-pagina plaatsen.
Een grote troef van Slack is dat je de dienst kan voorzien van allerlei scripts. Behalve een Twitterfeed doorzetten naar een chatkanaal kun je ook RSS-feeds van verschillende websites laten instromen tussen de berichten die je zelf schrijft (of naar een speciaal kanaal sturen). Slack hanteert een API die het mogelijk maakt om verschillende scripts te schrijven. Inmiddels zijn er al verschillende diensten geïntegreerd in Slack, zoals onder GitHub, Google Hangouts, Heroku, MailChimp en zelfs semi-concurrent Trello. Daarnaast integreert Slack met Zapier, een soort IFTTT on steroids.
Integratie met bestanden en clouddiensten
Het andere vlak waarop de integratie van Slack indrukwekkend is, is die van de clouddiensten Dropbox en Google Drive. Je kunt naar bestanden vanaf de twee gangbare online opslagdiensten linken in Slack. Slack zorgt ervoor dat ze meteen benaderbaar zijn voor andere leden. Niemand hoeft er bang voor te zijn een bestand te missen: ze worden overzichtelijk gegroepeerd en bewaard in het schuifmenu aan de rechterkant. Je vindt er een tijdlijn van gedeelde bestanden, je eigen bestanden, berichten, snippets (herbruikbare teksten of code), afbeeldingen, PDF-documenten en items die gedeeld zijn vanaf de clouddiensten. Een zoekfunctie en uploadfunctie waarmee je ook op de iPhone een bestand vanaf Dropbox (of je fotoalbum) uploadt, ontbreekt ook niet. Een directe uploadfunctie vanaf Google Drive is op iOS helaas niet aanwezig. Bestanden die je uploadt hoef je niet te delen, maar kan je ook voor eigen gebruik in de applicatie zetten. Teamleden in Slack hebben minstens 5 gigabyte aan bestandsruimte, waardoor de app zelf ook als clouddienst kan worden gebruikt.
Pushberichten inrichten
Slack is een heerlijk veelzijdige toepassing, met naast de chat-/samenwerkingskanalen ook ruimte voor subgroepen van gebruikers en privéberichten. Die worden allemaal geïndexeerd in het paarse hoofdmenu, waarin ongelezen berichten bovenaan handig vetgedrukt worden getoond.
Slack inrichten vanuit de desktopvariant loont extra de moeite. Daarin stel je de pushberichten en mailnotificaties in die je van een kanaal of chat ontvangt, pér kanaal of chat. Die zijn ook van toepassing op je mobiele gebruik. Wil je alleen mobiele notificaties ontvangen van het hoofdkanaal, dan is dat geen enkel probleem. In de iPhone-app heb je vlotte instellingen voor pushberichten. Je schakelt er tussen alle nieuwe berichten, meldingen speciaal aan jou of zet de meldingen uit. Iedereen stelt individueel in wat hij wel of niet wil meekrijgen. Dat is de kers op de taart die Slack echt afmaakt als zakelijke samenwerkingsapp.
Verschillende chatkanalen met eigen pushberichten, snelle synchronisatie tussen platformen, integratie van bestanden, belangrijke berichten ‘sterren’ en een uitgebreide zoekfunctie. Slack is – inmiddels voor ons – een fenomenaal instrument om zakelijk mee te communiceren.
Prijzen
Er zijn drie verschillende prijsuitvoeringen van Slack. Het aardige is dat je ook kosteloos uitstekend uit de voeten kan met de toepassing. Er zit geen restrictie op het aantal gebruikers in de gratis variant. Elk teamlid krijgt bovendien 5 gigabyte online opslag en het archief is tot 10.000 items terug doorzoekbaar. Je kan Slack dan maximaal aan 5 externe diensten koppelen. Voor 8 dollar per maand per gebruiker ga je over naar Standard. Dan is het volledige archief doorzoekbaar, is er geen limiet meer op externe diensten en krijgt elke gebruiker 10GB opslag die over het team verdeeld kan worden. Ook wordt inloggen met Google Apps voor domeinen dan mogelijk. In het Plus-model win je vooral aan service en krijgt elke gebruiker 20GB ruimte. Dat kost 15 dollar per gebruiker per maand. Ter introductie heeft Slack nu een referal-actie waarbij nieuwe teams $100 tegoed krijgen (en de doorverwijzende partij ook $100,-).
Meer informatie: Slack (referal, welkomstbonus bij inschrijven $100)
Downloaden: Slack App (gratis, universeel, iOS 6.0+)
Dit artikel is onderdeel van de reeks iCulture Biz, waarin we onderwerpen bespreken die voor zakelijke gebruikers interessant zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Leuke review. Beetje complexe app en zie zelf het nut niet om ervoor te betalen naast de zakelijke mobiel abbo’s en de licensie voor outlook/mail en de eigen servers. Het bedrijf waar ik werk gebruikt zakelijk Skype en WhatsApp voor ‘chat’ en het normaal bellen. En het bedrijf heeft een outlook server/mail. Mocht je bovenstaande niet hebben als bedrijf dan word de app/dienst wel interessant.
Jammer dat je direct in het begin van je artikel een aantal andere applicaties onderuit probeert te halen. Wij zijn partner van Podio en implementeren dit dagelijks bij organisaties. Het uitgangspunt van Podio is zeker geen ‘vergaderingen beleggen’, eerder nog noemde je het in een ander artikel een ‘project management applicatie’ (bron) wat al wat meer in de richting is.
Juist Podio is in het lijstje met applicaties in vergelijking met Stack juist de applicatie die er met kop en schouders bovenuit springt. De applicatie is in tegenstelling tot Stack nog verder aan te passen doormiddel van een eenvoudig drag-and-drop systeem. Een belangrijke voor veel mensen is ook dat het zo’n 6 dollar goedkoper is per maand en zijn externe gasten gratis.
@Martijn Snels: Je hebt gelijk, ik heb hem wat gemakkelijk aan de kant geschoven. Zal hem ook juist betitelen. Ten opzichte van Trello en Yammer is het zeker de grote concurrent van Slack.
Mijn bevinding is wel dat Slack gebruiksvriendelijker is voor teamleden. Je kan beide apps volhangen met handige diensten en extensies – Podio zelfs met handige todo’s en daarin is die app echt fijn, maar in Slack behoud je wel het overzicht. Podio wordt al snel zo druk, dat ik me kan voorstellen dat het voor sommige gebruikers overdonderend is.
De combi Trello en Slack is goed. Trello voor alles dat actionable is en een datum heeft. En je laat Trello simpelweg in een Slack-kanaal binnenlopen zodat je in Slack ziet als er elders iets verandert.
@Bart Breij: Dat is al wat meer in de richting. Podio is zeker een applicatie die snel vol loopt als er niet nagedacht is over de structuur en bedrijven er zomaar mee beginnen. Dat is ook de reden dat wij de organisatie en gebruikers begeleiden in het gebruik. Het voordeel op dat moment is dat Podio als een spin in het web van een infrastructuur kan figureren omdat het informatie die rondzwerft in een organisatie bij elkaar kan brengen. Een nadeel van ‘chat-achtige’ applicaties zoals Slack en Yammer is dat de informatie lastig te filteren en te doorzoeken is. Daardoor is informatie al snel onbruikbaar in organisaties die veel content genereren. Je moet slim kunnen filteren en dat is wel iets waarin veel applicaties nog steeds helaas vastlopen in hun strategie.
@Jean-Paul Horn: Slack is helemaal niet $8 per maand. Slack [i]kan[/i] $8 per maand zijn; 0, 15 en 49-99 dollar zijn ook mogelijk. Slack biedt verschillende pakketten aan met verschillende features en daardoor ook verschillende prijzen.
Bij Podio ligt dat iets anders omdat zij minder abonnementsvormen aanbieden: 0 en 9 dollar. Heb je een groot team dan is het handig om contact met ze op te nemen omdat ze je dan korting kunnen geven. Aldus de website.
Overigens is de prijs in beide gevallen voor het aantal gebruikers per maand (bij Podio noemen ze het dan weer medewerkers maar het komt op hetzelfde neer).
Als ik kijk naar de featurelists dan kom je uit op de versie met de meeste features. Bij Podio zit je dan aan de $9 en bij Slack aan $15. Zie daar het verschil van $6.
Kortom, vergelijk ze op basis van de features en zoek daar de prijskaartjes bij. Pas dan kun je de prijskaartjes gaan vergelijken. Je kunt niet zomaar een prijskaartje pakken en gaan vergelijken wat je nu lijkt te doen.
Wat ik me alleen bij beide pakketten afvraag: hoe heb je de risico’s afgedekt die je hebt wanneer je vrijwel volledig afhankelijk bent van een derde partij? Wat als de boel failliet gaat, waar is je kostbare data? Hoe zit het met de wetgeving in de USA? Want het gaat hier om Amerikaanse bedrijven die onderhevig zijn aan de beruchte Amerikaanse wetgeving die toestaat dat men zonder gerechtelijk bevel zomaar data mag opvragen. Erg leuk als je iets plaatst wat Apple liever niet heeft. Is er de mogelijkheid om het op je eigen systemen te draaien (die vraag zie ik niet op beide website beantwoord)?
@ppl: Podio draait niet in de VS. Deze data staat primair in Frankfurt gehost. Podio is van origine een Deens bedrijf, zijn een hele tijd geleden overgenomen door Citrix Online. Bij dit soort pakketten staan veelal in de voorwaarden dat de informatie die je plaatst in het systeem eigendom blijft van de klant. Podio biedt verder diverse opties om data te exporteren zoals een eenvoudige export naar Excel. Het is wel zoals je zegt héél belangrijk dat je bekijkt of een product dit goed afdekt. Lokale partners helpen hier vaak wel bij.
Dank voor de review; Ik denk niet dat ik t direct ga gebruiken, maar heb jullie uiteraard wel de $100.- gegund 😉
Door de pluspunten te noemen benoem je meteen een flink aantal knelpunten binnen het bedrijf waar ik werk. Ga er eens naar kijken, thanks. Jammer van die wachtrij tot 25 feb.
Volgens mij moet je Podio en Slack niet vergelijken, zijn het verschillende tools. Kennelijk wil Podio een oplossing voor alles zijn en zegt Slack juist we doen een ding goed en maken verder koppelingen mogelijk met de rest van de wereld.
Ik probeer Slack te gebruiken echter krijg ik op sommige PC’s (met Chrome) geen goed beeld, de kolommen zijn niet zichtbaar, jammer
iemand een idee ?
@Martijn Snels: Hoe kom je bij die prijsvergelijking? Slack is $8,- per maand en Podio $9,- per maand voor vergelijkbare features.
Ik keek juist naar de features in beide prijslijsten en op basis van die vergelijking tussen Podio en Slack kom ik op een prijsverschil van $1 ($8 vs $9).