Review: Sleep Cycle, slaappatroon vastleggen en gewekt worden
Er is zelden een iPhone-applicatie geweest waarvoor we zoveel reviewverzoekjes hebben binnengekregen als voor Sleep Cycle. Deze applicatie is nogal bijzonder: het registreert je slaapcyclus en wekt je op het moment dat je in een lichte slaapfase verkeert, zodat je fris uit bed springt. Meer dan 50.000 mensen gebruiken de applicatie al, volgens de ontwikkelaar. Een week geleden kwam versie 2.0 van Sleep Cycle uit en dat leek me een goede gelegenheid om het eens een weekje uit te proberen. De applicatie zou namelijk best wat scepsis kunnen oproepen: hoe weet een applicatie hoe je slaappatroon eruit ziet?
Bij Sleep Cycle moet je de iPhone aan het stroom hangen en vervolgens naast je kussen leggen. Ben je bezorgd over het ontstaan van hersentumoren, dan kun je de iPhone gerust in vliegtuigmodus zetten want er is geen internetverbinding nodig. De beste plek voor het plaatsen van de iPhone is tussen matras en hoeslaken. Op een apart scherm kun je testen of de iPhone goed ligt: ga op het matras liggen, draai een paar keer rond en je hoort een toon wanneer de iPhone je beweging detecteert.
Het idee is dat je je tijdens de ene slaapfase meer beweegt en je vaker omdraait dan in een andere slaapfase. Je stelt in over hoeveel uren je wakker wilt worden om hoe laat je wakker wilt worden en Sleep Cycle kijkt dan in een halfuur voorafgaand aan de ingestelde tijd of je in een lichte slaapfase bent. Op dat moment gaat het alarm af. Geen keiharde buzzer, maar een subtiel muziekje waar je vanuit je lichte slaapfase makkelijk bij wakker wordt. Er is maar één probleem dat zich zou kunnen voordoen: als je gedurende het aangegeven halfuur steeds in een diepe slaap bent, word je misschien niet wakker.
Er zijn in de App Store applicaties te vinden waarmee je handmatig je slaapgedrag kunt vastleggen. Meestal zijn die er alleen op gericht om te registreren of je wel lang genoeg hebt geslapen. Bij Sleep Cycle heb je die mogelijkheid ook: de applicatie houdt automatisch je slaapgegevens bij en laat een gedetailleerde grafiek zien voor elke nacht. De applicatie schakelt automatisch het scherm uit en brengt de iPhone in een energiebesparende modus. De reviewers in de App Store zijn erg enthousiast over deze app en soms ook wat verbaasd dat het werkt. Het is trouwens een fabeltje dat je 7 tot 8 uur aan één stuk moet slapen. Veel mensen kennen wel het gevoel dat als je je geradbraakt voelt als je te lang hebt geslapen. Het gaat dan ook niet om de exacte duur van de slaap, maar om de kwaliteit van je slaap en dat is met deze applicatie goed te analyseren. De behoefte aan slaap is per persoon trouwens ook verschillend. Er zit geen community achter Sleep Cycle, waarmee je slaapervaringen kunt uitwisselen, maar je kunt wel vanuit de app de grafiek per e-mail sturen of op Facebook publiceren.
Ben je geïnteresseerd in Sleep Cycle, dan is Sleep Analyzer misschien ook een applicatie om eens naar te kijken. Sleep Analyzer is meer bedoeld om slaapproblemen op te lossen: het neemt alle geluiden (snurken, hoesten en dergelijke) op zodat je de oorzaak kunt achterhalen waarom je steeds maar niet in een diepe slaap terechtkomt.
Conclusie
Het vastleggen van slaapgedrag blijkt opvallend goed te werken. Je ziet echt dat je verschillende fasen doorloopt en kunt ook zien dat je de ene nacht beter geslapen hebt dan andere nachten. Het wakker worden vind ik nog wel een uitdaging met deze app. Zoals je uit een van de grafiekjes kunt opmaken word je niet altijd tijdens de lichte slaap wakker gemaakt, maar gebeurde het één keer dat er weer een diepere slaap was ingetreden. Dat was echter een eenmalig incident, want de overige dagen wekte de applicatie wel op het juiste moment. Het effect: je voelt je veel meer uitgeslapen, stapt makkelijker je bed uit en krijgt meer inzicht in het juiste tijdstip om op te staan. Een halfuurtje eerder opstaan kan betekenen dat je de rest van de dag veel fitter bent.
Info: Sleep Cycle
- Ontwikkelaar: LexWare Labs
- Applicatie: Sleep Cycle
- Te koop via: App Store
- Prijs: €0,79 (aanbieding), normaal € 2,39.
- Geteste versie: 2.0
- Bestandsgrootte: 4,6MB
- Cijfer: 9
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 106 reacties