Review SnelTrein-app: boemeltrein of intercity?
Als het geen marketingstunt is, is het in ieder geval een gedurfde poging. De nieuwe iPhone-app SnelTrein wordt elke dag duurder, waarbij de gebruikers uiteindelijk bepalen hoeveel de app waard is. Is de zoveelste applicatie met treintijden die heisa waard? De app kiest voor een mooie visuele stijl en toont informatie die je het eerst moet weten groot in beeld. Maar het kiezen van nabije stations is onoverzichtelijk.
Slimme gedachte
SnelTrein werkt vanuit een handige gedachte. In witte blokjes bovenin beeld voer je plaatsen in, zodat je die snel bij de hand hebt. Dat zijn de plaatsen waar je naartoe wil reizen, niét de stations waar je regelmatig vanaf vertrekt. SnelTrein wendt de GPS-locatie van de iPhone aan om te bepalen waar je bent en kiest dan het dichtstbijzijnde station uit. Je drukt op het witte blokje, en daaronder zie je meteen je eerste opties naar je bestemming, vanaf dat station. Ben je in Groningen en wil je naar Nijmegen, dan zie je dus met een tik op Nijmegen meteen de eerstevolgende opties om er te komen.
Frivole animaties
De applicatie gebruikt daar een leuke visuele stijl voor, die meteen doet denken aan de grote flipborden met treintijden die je op stations zag. Je ziet de tijden onder elkaar op gele vlakken staan, die eerst nog even draaien voordat je de informatie erop ziet. Die informatie is lekker duidelijk. De informatie die je als eerst moet weten, staat groot rechts in beeld: hoeveel tijd je nog hebt tot vertrek en het spoor waar de trein vanaf vertrekt. Je ziet een speciaal icoontje als je moet rennen of als een trein net is vertrokken. Helaas worden de resultaten niet snel genoeg ververst: lezers melden dat je soms volgens de app nog moet rennen, terwijl een trein al vertrokken is. Links lees je om welk type trein het gaat, wat de eerste tussenstop is en kleiner nog: hoe lang je erover reist en hoe vaak je moet overstappen. Het overzicht verversen gaat ook gepaard met een frivole animatie: met een pull-to-refresh, dendert er een trein door het beeld en worden nieuwe tijden geladen.
De juiste informatie
Tik op een treinreis en je ziet er informatie over. Daarbij zie je voor het eerst pas de vertrek- en aankomsttijd van de trein, en merk je hoe irrelevant die informatie is geworden als je de andere info al hebt. Hij staat nog wel lekker groot in beeld, en dat valt over de andere reisinformatie helaas niet te zeggen. Die is net te klein als je al met stevige tred op een station banjert, maar het aardige is dat je de informatie eigenlijk pas nodig hebt als je in de trein zit. Je ziet bij elk station het vertrek- en aankomstperron, en bij het overstappen zie je zelfs een balk waarin de tijd staat die je hebt om over te stappen. Handig! En mocht zo’n overzicht niet je ding zijn, dan kan je de reis zelfs volledig uitgeschreven lezen. We zien daarbij graag een kopieerfunctie, zodat de tekst lekker snel in een bericht is te plaatsen.
Minder goed
Tot zover is SnelTrein overtuigend, maar dan zijn er nog wel wat functies van de app onbeschreven. Dat je door de witte blokjes met bestemmingen kan vegen en daarachter nieuwe bestemmingen invoert, is geen verrassing. Het is op andere vlakken dat de app wat minder logisch is, en dat zijn juist dingetjes die je bij de introductie van de app te zien krijgt. Daardoor maakt de app snel een verwarrende indruk. Je kan een reis op een bord namelijk naar rechts trekken om hem in ‘mijn reizen’ te zetten, en daarmee activeer je pushberichten voor vertrek. Omdat je een reis echt moet vastpakken om hem te slepen, zie je vanuit zichzelf geen reizen bewegen en vergeet je de functie later makkelijk.
Daarnaast kan je de witte balk bovenaan de treintijden gebruiken om te kiezen uit verschillende nabije stations, maar is die onoverzichtelijk omdat de stationsnaam in de balk zelf wisselt. Er is geen pop-up menu om een ander vertrekpunt te kiezen. De app is verder sporadisch wat traag in bediening, bij het zoeken naar een nieuw station of verversen van de treintijden bijvoorbeeld. De ontwikkelaar raadt de app pas aan vanaf een iPhone 4S, en dat is opmerkelijk voor een app met treintijden. Als designfanaat zal je verder misschien opmerken dat sommige pixels soms verspringen of dat de witte knoppen bovenin soms flikkeren. Je kan zeggen dat al die minpunten wel te overzien zijn.
Maar voor welke prijs?
Maar tot op welke hoogte? Voor welke prijs mogen zulke visuele slordigheden en intuïtieve missers in de applicatie verwerkt zijn? Innovatio haast ons te mailen dat versie 1.1 van de app al is ingediend bij Apple, en die belooft optimalisaties voor de animaties en interface. Maar met de huidige prijsstrategie van de ontwikkelaar, is de kans dan groot dat de toepassing niet meer voor 89 cent te downloaden is – en daarmee neemt het qua prijs afstand van veel gratis applicaties waaronder nog steeds het veelzijdige officiële NS Reisplanner Xtra.
In de officiële NS-app zoek je met meer drukken en dus meer tijd naar treintijden van je favoriete bestemmingen. Maar ook in die applicatie duurt het niet lang, zeker niet als je vaak naar dezelfde bestemmingen reist. Omdat je daarin óók snel de juiste informatie ziet en zelfs extra info krijgt als de prijs, kan je je afvragen of je in eerste instantie wel een andere treintijden-app wil.
Downloaden: SnelTrein (€0,89 zolang als het duurt, iPhone 4S+, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties